Siirry sisältöön
Case 27.05.2020

Hengityssuojainten valmistuksen Suomeen tuova Lifa Air uudistuu rohkeudella ja hyvillä verkostoilla

Lifa Airin matka hengityssuojainten kotimaiseksi valmistajaksi on kulkenut pitkän tien.
Lisätietoja
Vesa Mäkipää

Omistaja ja hallituksen puheenjohtaja
vesa.makipaa (at) lifa-air.com
Lifa Air Oy

Twitter:
@LIFAair_FI

Lifa Air on käynnistänyt terveydenhuollossa käytettävien suu-nenäsuojusten ja kasvomaskien valmistuksen. Tehdastuotannon käynnistämistä on edeltänyt pitkä oppimisprosessi laadun ja kilpailukyvyn varmistamiseksi.

Vuonna 1988 Suomessa astui voimaan laki asbestin purkutöistä. Samaan aikaan Ruotsista Suomeen muuttaneen Vesa Mäkipään taival työelämässä oli edennyt teollisuuseristäjästä työnjohtajaksi. Mäkipää ymmärsi, että asbestisaneerauksissa riitti työmaata pitkälle tulevaisuuteen, mutta työhön tarvittavia turvallisia laitteita ei ollut.

Opetus 1: koneiden ja laitteiden vaatimustenmukaisuus

Mäkipää perusti yhtiön nimeltä Lifa Air Oy. Hän teki koneet ja laitteet itse, ja ne oli hyväksytettävä VTT:llä, samoin kuin nykyäänkin.

- Jokainen laite hylättiin, sanoo Mäkipää. Paransin laitteet, ja lopulta ne menivät testeistä läpi. Tällöin sain ensimmäisen opetukseni koneiden ja laitteiden vaatimuksista. Siitä asti olemme tehneet VTT:n kanssa yhteistyötä - läpi koko firman historian.

Yritys laajensi osaamistaan sisäilmatutkimukseen ja kosteus- ja homevauriokorjauksiin 1990-luvun puolivälissä.

- Kehitimme suodattimen, joka puhdisti ilman sekä kaasumaisista että partikkelimaisista epäpuhtauksista. Edelleenkin se on maailman paras suodatusjärjestelmä, Mäkipää vakuuttaa. Tähän Lifa Air sai apua Business Finlandia edeltäneestä Teknologian kehittämiskeskuksesta Tekesistä, joka oli mukana rahoittamassa yrityksen projektia turvallisesta kosteus-homevauriokorjauksesta sairaalaympäristössä.

Opetus 2: kun hätä on ohi, kiinnostus loppuu samantien

Mäkipää kertoo Lifa Airin kehittäneen ilmanvaihtojärjestelmien puhdistusmenetelmiä, ja yrityksen kansainvälistyminen alkoi kantaa hedelmää 2000-luvun alkupuolella. Isoin saavutus tuli Pekingin olympialaisten aikaan.

- Saimme tehdä yhteistyötä Beijing Center for Diseases Prevention and Controlin kanssa. Kiinalaiset huippu-urheilijat olivat sairastuneet sisähallin ilmanvaihtojärjestelmissä olleiden epäpuhtauksien vuoksi. Kaikkien olympialaisia varten rakennettujen kisarakennusten ilmanvaihtojärjestelmät tuli puhdistaa. Koulutimme yhteistyökumppaniemme kanssa urakoitsijat ja samalla saimme laitteillemme hyvän myyntipiikin 2007-2008.

Olympialaisten jälkeen myynti romahti.

- Kun hätä oli ohi, niin kiinnostus loppui samantien.

Mäkipää pakkasi tavarat ja matkusti Hongkongiin todetakseen, että tilanne oli hänen omien sanojensa mukaan muuttunut via dolorosaksi eikä leipää löytynyt.

Opetus 3: ole avoin yhteistyölle ja uusille asiakkaille

2010-luvun puolivälissä Beautiful Beijing -hankkeen myötä Lifa Air lähestyi yhteistyökumppaneita ja rahoittajia tuotteiden saamiseksi alueen markkinoille.

- Hankkeessa esillä olo kannatti, sillä meihin otti yhteyttä Kiinan suurin kaiutinvalmistaja Edifier. Yhteistyön myötä Lifa Airin osaamisella olisi ensimmäistä kertaa tarjota jotain myös kuluttajille.

Lifa Airin ja Edifierin vuonna 2015 perustama yhteisyritys aloitti ilmanpuhdistimien valmistuksen Dongguangissa. Tuotanto laajeni edelleen autojen ilmansuodattimiin, puhdasilmalaitteisiin ja henkilösuojaimiin. Kiinalaiset kuluttajat ovat ottaneet Lifa Airin maskit hyvin vastaan ja Kiinan valtio nappasikin yrityksen tuotannon moneksi kuukaudeksi koronaepidemian alettua. Toimitukset menivät pääosin Wuhaniin.

- Kun lähdimme valmistamaan henkilösuojaimia, tavoitteemme oli valmistaa niin käyttäjäystävällinen hengityssuojain kuin ikinä mahdollista.

Vesa Mäkipää esittelee Lifa Airin hengityssuojaimia videoyhteyden välityksellä ja luettelee ominaisuuksia:

- Hengityssuojaimen juju on miellyttävyydessä ja kokonaisrakenteessa. Hoitajille ja lääkäreille on tärkeää, että puheesta saa selvää. Muovikehikko pitää tuotteen muodossaan, sisin osa on laadukasta elektrolyyttikangasta. Kasvot ja hengitys eivät osu suodattimeen. Kosteus ei tuki sisään- ja uloshengitystä.

Kuva: Lifa Airin Kiinan tehtaan hengityssuojainten linjasto

Lifa Airin KN95-luokitellut henkilösuojaimet ovat VTT:n testaamia. Covid-kriisin myötä suojaimet on hyväksytty lääketieteelliseen käyttöön. Eurooppalainen FFP2-suojausluokka vastaa kiinalaista KN95-suojausluokkaa.

- Menemme suodatustehokkuudella 99,7 % ylimpään, eli FFP3 luokkaan. Erilaisiin käyttötarkoituksiin on tarjolla eri luokitusten mukaisia suojaimia. Luokitukset ovat EU:n alueella yhdenmukaisia ja ne tunnetaan lyhenteestä FFP eli Filtering Face Piece, joita ovat FFP1, FFP2 ja FFP3. Tuotteemme on todennäköisesti paras mitä maailmassa on mahdollista saada, Mäkipää muistuttaa.

Nyt Lifa Air on alkanut toimittaa hengityssuojia Suomeen ja aloittaa tuotannon myös täällä.

- Aloitamme kirurgisilla suojilla, niihin on huutava tarve. Hengityssuojaimia ja maskeja voidaan valmistaa jopa miljoona päivässä, Mäkipää sanoo. Mäkipää vastaa itse Suomen tuotannon käynnistämisestä.

Opetus 4: kun hätä on ohi, varaudu uuteen aikakauteen

Vesa Mäkipää kertoo, että Lifa Air ei ole lisännyt omaa väkeä, vaan ennemminkin määritellyt ne alueet, minne yritys tarvitsee lisäkäsiä ja älyä.

- Teemme yhteistyösopimuksia johtavien suomalaispartnerien kanssa, sillä he ovat automaation huippuosaajia. Meidän osaamista ovat suodattimet ja ilmanpuhdistus.

Lifa Airilla on myös muita palloja ilmassa: yritys kehittää henkilökohtaista ilmanpuhdistinta, joka olisi vaihtoehto maskille ja suojaisi tehokkaasti ilmansaasteilta. Toistaiseksi hanke on kesken. Kriisin jälkeen jatketaan siitä, mihin jäätiin, mutta uudistuneena ja aiempaa laajemmalla kokemuksella.

Lifa Air on saanut Suomen hengityssuojaintuotantoa varten Business Finlandista lainaa.

Lisätietoa