Siirry sisältöön
Case 27.09.2021

Erityisryhmille suunniteltujen seikkailujen edelläkävijä

Seikkailuapinat (Adventure Apes) tarjoaa räätälöityjä luontopainotteisia seikkailuja yksittäisille ihmisille, perheille, koululuokille ja isommille porukoille. Yritystä pidetään myös edelläkävijänä näkövammaisten ja sokeiden tarpeiden mukaan räätälöidyissä elämyksissä. Seikkailuapinoiden oma majoituskohde sijaitsee Kuusamossa vanhalla kyläkoululla.
Seikkailuapinat
  • Seikkailuapinat-yritys on syntynyt intohimosta auttaa erilaisia ihmisiä tutustumaan luontoon
  • Edelläkävijä näkövammaisten ja sokeiden tarpeiden mukaan räätälöidyissä elämyksissä
  • Yrityksellä toimintaa Kuusamossa, Orivedellä ja Tampereella
  • Yritykselle myönnettiin Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkki 2020

Lisätietoa Sustainable Travel Finland -ohjelmasta

Näkövammainen Outi Keskinen oppaansa Heidi Savolaisen kanssa Ison Karhunkierroksen vaelluksella. Kuvaaja Petri Kinnunen.

Näkövammainen Outi Keskinen oppaansa Heidi Savolaisen kanssa Ison Karhunkierroksen vaelluksella. Kuvaaja Petri Kinnunen.

Seikkailuapinoiden mottona on "luonto kuuluu kaikille". Alusta asti yrityksen arvoihin on kuulunut kestävä ja vastuullinen toimintatapa sekä paikallisuus. Jo yrityksen perustamisvaiheessa matkailijoille haluttiin antaa mahdollisuus tutustua paikallisiin ihmisiin, kulttuuriin ja luontoon seikkailun kautta. Toiminta aloitettiin vuonna 2014 ja alkuun yksi suosituimmista tuotteista oli "Asu kuin paikallinen – kotimajoituspaketti Orivedellä". Visit Finland palkitsi tuotteen yhtenä autenttisimmista suomalaisista tuotteista.

Inklusiivisen matkailun edelläkävijä

Seikkailuapinat toteutti kesällä 2019 näkövammaisen asiakasryhmän kanssa seikkailuviikon, joka sisälsi mm. päiväretken Riisinrääpäsy-reitille Posion Riisitunturilla, vierailuja lammas- ja porotiloilla, uintia Kitka-järvessä, köysilaskeutumista Ruoppijärvellä, Pienen karhunkierroksen kahdentoista kilometrin reitin vaeltamisen Oulangan kansallispuistossa, koskenlaskua Kitkajoella ja ratsastusta Islanninhevosilla. Seuraavana vuonna oli vuorossa jo 82 kilometrin Ison Karhunkierroksen viikon mittainen vaellus. Seikkailuapinat ovat ansaitusti inklusiivisen matkailun edelläkävijöitä.

Vastuullisuus lähtee jo rakenteista ja valinnoista

Vuodesta 2018 lähtien Seikkailuapinoiden toiminta on painottunut Kuusamoon. Yritys osti vanhan kyläkoulun Vasaraperän maaseudulta ja alkoi kunnostaa sitä matkailukäyttöön. Remontissa käytettiin mahdollisuuksien mukaan uusiomateriaaleja ja remonttimiehiä palkattiin paikallisesti. Samoin esteettömyys huomioitiin kynnyksiä poistamalla ja ovia leventämällä. Majatalo onkin suosittu liikuntarajoitteisten asiakkaiden keskuudessa.

 – Yhtenä tärkeänä asiana on panostettu kansainväliseen koulutusmatkailuun, jossa paikallisuus ja kestävät arvot ovat kaiken ytimessä. Esimerkiksi leirikoululaisia opetetaan ruokahävikin mittaamiseen, energia- ja vedensäästötapoihin sekä jätteiden kierrätykseen. Yhteisöllisyyttä on edistetty mm. jäädyttämällä talkootöillä luistelukenttää paikallisten ja vieraiden käyttöön. Osassa matkapaketeista vieraat pääsevät myös rakentamaan linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja, Seikkailuapinoiden perustaja ja omistaja Heidi Savolainen kertoo.

Muita tärkeitä vastuullisuustekoja paikallisyhteistyön lisäksi Seikkailuapinoille on mm. paikallistuotteiden ostaminen muilta yrityksiltä ja pieniltä tuottajilta, jätteiden lajittelu ja kierrätys, energian- ja vedenkulutustapojen vähentäminen, roskaton luonnossa liikkuminen, laadukkaisiin välineisiin ja varusteisiin investoiminen, oman vanhan kaluston lahjoittaminen eteenpäin tai kierrättäminen asiaankuuluvalla tavalla, ruokahävikin minimointi retkillä sekä ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettujen ruokailuvälineiden käyttö retkillä. Yritys pyrkii välttämään massaturismikohteita ja kulkemaan luonnossa jo olemassa olevia retkeilyrakenteita hyödyntäen. Tulevaisuudessa yritys aikoo kehittää toimintaansa entistä vastuullisempaan suuntaan. Suunnitelmissa on isoja vastuullisen matkailun projekteja, joista tullaan vielä kuulemaan.

Sertifioitu pienyritys, jolle kestävän kehityksen mukainen toiminta on kilpailuvaltti

Green Key -sertifikaatin yritys sai maaliskuussa 2020 ja saman vuoden kesällä myös Sustainable Travel Finland -merkin. Seikkailuapinoille sertifikaatin saaminen ja Sustainable Travel Finland -merkki ovat tuoneet selkeitä hyötyjä ja onnistumisia mm. siten, että heidät on valittu palveluntuottajaksi näillä perustein.

Mahdollisia sertifiointeja ja STF-polkua tulisi lähestyä avoimin mielin. Kaikki lähtee aina omista toimintatavoista, arvoista ja tavoitteista – eli yrityksen johdon tahtotilasta ja henkilöstöstä koko juttu. Mielestämme vuosikymmenen päästä matkailuyritys ei enää pärjää tai ole olemassa, jos sen toiminta ei ole kestävällä pohjalla, Savolainen jatkaa.