Siirry sisältöön
Case 13.04.2021

Metso Outotec Oyj valvoo koneiden kuntoa reaaliaikaisen datan avulla

Metso Outotec kuuluu alallaan maailman johtaviin teollisuusyrityksiin. Yritys on kestävää kehitystä edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palvelujen edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä, mineraalien jalostuksessa ja metallinjalostuksessa kaikkialla maailmassa.

Tuote- ja prosessiosaamisensa avulla  Metso Outotec on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen Science Based Targets -organisaation varmentamien ilmastotavoitteiden avulla. Vuonna 2021 yritys sijoittui maailman vastuullisimpien yhtiöiden Global 100 -listalla kahdeksanneksi. Metso Outotecin pääkonttori on Helsingissä ja Yhtiöllä on yli 15 000 työntekijää yli 50 maassa. Liikevaihto vuonna 2020 oli noin 3,9 miljardia euroa.

Metso Outotecin datapohjaiset palvelut tuottavat asiakkaalle lisäarvoa, vahvistavat kilpailukykyä ja ovat erottautumistekijä. Kaivosliiketoiminnassa ohjelmistotuotteet yhdistyvät asiantuntijatyöhön. Ohjelmisto analysoi laitetietoja, ja asiantuntijapalvelut tukevat toimintatapojen kehittämistä esimerkiksi analysoimalla häiriöiden juurisyitä ja tunnistamalla mahdollisuuksia optimoida prosesseja. 

Metso Metrics -palvelu on käytössä kaivossegmentissä ja kivenmurskauksessa. Palvelu perustuu pilvipalveluun, jossa murskauslaitosten keskeisiä toimintatietoja voidaan seurata etänä. Palvelun perustana ovat sensorit, jotka ovat laitteissa osin sisäänrakennettuja, osin valmistuksen jälkeen lisättyjä. 

Laitteiden sensoreiden kautta kerätään sekä laitteisiin liittyvää dataa että prosessidataa. Sensorit mittaavat esim. painetta, tärinää, käyttöä ja kuluvia osia. Data striimataan konesaliin, ja tilannekuva on asiakkaan nähtävillä verkkoyhteyden kautta millä tahansa päätelaitteella. Järjestelmä kertoo asiakkaalle laitteen käyttöasteen, tuotannon tason sekä polttoaineen kulutuksen. 

Dataa analysoidaan laitteen tuottavuuden ja käytettävyyden lisäämiseksi, ajon optimoimiseksi ja sen varmistamiseksi, ettei laite vikaannu. Pilvipohjaiseen analytiikkaan on rakennettu algoritmeja, jotka arvioivat laitteiden toimintaa ja esimerkiksi ennustavat vikaantumista ja osien elinikää. Prosessien jatkuvuudella keskeytyksittä on asiakkaille suuri taloudellinen merkitys ja siksi käyttökatkoksien määrää halutaan minimoida.

Lue Metso Outotecin koko tarina työ- je elinkeinoministeriön raportista Datapohjaisen arvonluonnin strategiset vaihtoehdot

 

 Tutustu Sustainable Manufacturing -ohjelmaan