Siirry sisältöön
Case 16.09.2021

Venäläinen Verspeak siirtää pääkonttorinsa Suomeen

Simultaanitulkkauspalveluita verkossa tarjoava venäläinen startup-yritys Verspeak houkuttelee isoja asiakkuuksia, kuten Googlen I/O-konferenssin. Nyt yritys siirtää pääkonttorinsa Helsinkiin saadakseen entistä paremman pääsyn kansainvälisille markkinoille.

verspeak

Verspeakin tiimi: Alena Melnikova, Fedor Khatlamadzhiev, Ruslan Musin ja Ilya Timoshkov.

Muutama vuosi sitten Arnold Schwarzenegger esiintyi Venäjän suurimmassa yritystapahtumassa, Synergy Global Forumissa 20 000 osallistujalle. Hänen puheensa simultaanitulkattiin venäjäksi osallistujien puhelimissa olevan sovelluksen, Verspeakin, avulla.

Online-simultaanitulkkauspalvelujen markkinat ovat merkittävät. Verspeakin perustamisesta vuodesta 2020 lähtien, se on ollut käytössä yli 3 000:ssa tapahtumassa ja B2B-kokouksessa Venäjällä, Brasiliassa, Ranskassa, Japanissa sekä Yhdysvalloissa - mukaan lukien vuosittainen Googlen I/O -kehittäjäkonferenssi Piilaaksossa. Yhtiöllä on jo yli 500 aktiivista asiakkuutta.

- Aloitimme toiminnan Venäjällä ja suuntasimme nopeasti Eurooppaan sekä muille kansainvälisille markkinoille. Nykyään vähintään 40 prosenttia liiketoiminnastamme tulee Venäjän ulkopuolelta, sanoo kääntäjä ja tulkki itsekin, Verspeakin liiketoiminnan kehitysjohtaja Fedor Khatlamadzhiev.

- Verspeakin ovat suunnitelleet tulkeille tulkit. Olemme rakentaneet sen alan ammattilaisten antaman palautteen perusteella ja luoneet sovelluksen, jota sekä tulkkien että kuuntelijoiden on todella helppo käyttää, Khatlamadzhiev jatkaa.

Yksinkertainen palvelu, monimutkainen tekniikka

Vaikka Verspeakin käyttö sovelluksen tai selaimen kautta on helppoa, piilee sen taustalla monimutkaista tekniikkaa, joka pohjautuu audiovisuaalisten signaalien siirtämiseen WebRTC-palvelimien kautta. Idean toteutukseen keksi Ruslan Musin, Verspeakin perustaja ja Venäjän vuoden startup-yrittäjä 2019 -kilpailun voittaja.

- Rakensimme oman taustajärjestelmämme, joka perustuu WebRTC-palvelimiin, jotka ovat tarpeeksi luotettavia tarpeisiimme nähden. Voimme lähettää ääntä ja videota reaaliajassa, vain 0,2 sekunnin viiveellä. Testaamme parhaillamme uutta videoneuvottelujärjestelmää, jonka lanseeraamme pian niputettuna tulkkipalveluihimme, Musin sanoo.

Verspeakilla on listoillaan yli 3 000 tulkkia, ja itse palvelua pyörittää 10 hengen tekninen tiimi. Yhtiön myyntipäällikkönä toimii Ilja Timoshkov ja operatiivisena johtajana Alena Melnikova, joka myös vetää yhtiön pääkonttoria Helsingissä sekä keskittyy tiimin kasvattamiseen.

- Kansainvälisten tavoitteidemme toteuttamiseksi meillä on suunnitelmissa palkata noin 100 uutta työntekijää seuraavan 12 kuukauden aikana, lähinnä myynti-, markkinointi- ja teknisiin tehtäviin. Meidän on paljon helpompaa rekrytoida kansainvälisiä osaajia Helsingissä kuin Moskovassa, Melnikova kertoo.

Hyvä palvelu muuton tueksi

Neljän hengen johtoryhmä - Musin, Melnikova, Khatlamadzhiev ja Timoshkov - vieraili Helsingissä aiemmin tänä vuonna Business Finlandin edustajan kerrottua heille Suomeen perustettavien kansainvälisten startup-yritysten eduista. Nyt kaikki neljä ovat muuttamassa Suomeen vielä tämän vuoden aikana. Kun nelikko on asettunut, tarjotaan myös muille Verspeakin henkilöstön jäsenille mahdollisuutta muuttaa.

- Suomi tekee paljon töitä kehittääkseen houkuttelevuuttaan startup-yrityksille. Business Finland auttoi meitä saamaan perustamisluvan yrityksellemme nopeasti ja saimme myös henkilöstön oleskeluluvat vain muutamassa kuukaudessa. Mikään muu maa ei tarjonnut meille näin käteviä uudelleensijoittumisen palveluja, Khatlamadzhiev sanoo.

- Helsinki Business Hub auttoi meitä myös paljon. He olivat yhteydessä vähintään joka toinen viikko tarkistaakseen asioiden edistymisen sekä auttoivat meitä esittelemällä potentiaalisia asiakkaita ja sijoittajia meille. He myös tarjosivat tietoa vapaista toimitiloista sekä asunnoista. Suomalainen yhteiskunta on vakaa, avoin ja ihmiset luottavat päättäjiin. Arvostamme paljon myös kaikkea tätä!

Lisätietoja:

Karen Grigoryan
Head of Invest in Finland operations, Venäjä
karen.grigoryan (at) businessfinland.fi


Tutustu Invest in Finlandin toimintaan.