Siirry sisältöön

5/6

Webinaari 5.6.2020

Paneelikeskustelu – Ruokaketjujen transformaatio

      

Ilmoita kiinnostuksestasi tuleviin työpajoihin

 

Linkki webinaarin tallenteeseen

Alustuspuheenvuorojen esitysmateriaalit löytyvät ladattavina sivun alareunasta. 

 

Kesän lopulla käynnistämme 3 työpajan sarjan datatalouteen sitoutuneiden tahojen kanssa, joilla on aito tahtotila laittaa data yhteisiin töihin. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi työpajoihin ylläolevan linkin kautta. 

Nyt on oikea aika globaaleille muutoksille ruokaekosysteemeissä. Kiitos yhteisestä keskustelusta! Jatkotyöhön tartutaan heti ja tavoitteena on kanavoida yhä strategisempaa keskustelua aiheesta sekä aktivoida yrityksiä, organisaatiota ja asiantuntijoita mukaan konkreettiseen yhteistyöhön tämän teeman osalta. Järjestämme kesän jälkeen useita työpajoja, joihin jo nyt voi ilmaista halukkuutensa osallistua.

Muutokset liiketoimintakanavissa ja digitaaliset markkinapaikat ovat tuoneet kansainväliset mahdollisuudet ja kansainvälisen kilpailun yhä lähemmäksi meitä. Huomista varten tarvitaan uusia toimintamalleja ja pelisääntöjä. Koska Business Finlandissa uskomme, että vain yhdessä voimme pienenä maana pärjätä kansainvälisessä muuttuvassa kilpailussa, kutsumme ruoka-alan yhteiseen webinaariin, paneelikeskusteluun muutoksen tuomista mahdollisuuksista, uhista ja strategista yhteistyöstä.

Jos tunnette kuuluvanne tähän joukkoon, joka yhdessä haluaa lähteä rakentamaan uutta ruoka-alan kansainvälistä liiketoimintaa perustuen yhteiseen palveluväylä- ja tietojohtamisen alustamalliin kansainvälisten brändiliiketoiminnan kasvattamiseksi, toivomme että osallistutte!

Teemaa tarkastellaan työpajassa uudenlaisten palveluiden, liiketoimintamallien, brändien ja alustatalouden teknologioiden kautta. Tilaisuuden vetää Janne Saarikko Harppaamosta ja keskustelun alustajina toimivat Liisa Pesonen (LUKE), Veli-Pekka Ääri (SOK), Olli-Pekka Ruponen (Toivon tila), Laura Forsman (Food Tech Platform Finland, Turun Yliopisto) sekä Tomi Sirén (Arla Oy).

Ilmoittautuminen päättyy 1.6.2020. Huomioithan, että keskustelut käydään suomeksi! 

Ohjelma 9.00-10.45

Aiheen taustoitus
- Head of Think Tank Janne Saarikko, Harppaamo

Täsmäalustukset
- Liisa Pesonen, Erikoistutkija, LUKE
- Olli-Pekka Ruponen, Maatalousyrittäjä, Toivon tila
- Veli-Pekka Ääri, Johtaja, SOK Asiakkuus, viestintä ja digitaaliset palvelut
- Laura Forsman, Ohjelmajohtaja, Food Tech Platform Finland, Turun Yliopisto
- Tomi Sirén, Head of Digital, Arla Oy

Paneelikeskustelu
- Mistä aineksista syntyy seuraava globaalisti kilpailukykyinen ruokaekosysteemi?

Kommenttipuheenvuorot
- Johan Åberg, Maatalousjohtaja, MTK 
- Tero Hemmilä, Toimitusjohtaja, HKScan 

Business Finland palvelut ruoka-alan uudistumisen vipuvartena
- Director, Consumer Business, Aki Parviainen, Business Finland

Keskustelu
- Mahdollisuus lyhyisiin puheenvuoroihin

Seuraava konkreettinen askel

Miksi?

Tulevaisuudessa elintarvikealaan vaikuttavia suurimpia haasteita ja mahdollisuuksia ovat ilmastonmuutos, ruoan terveellisyys sekä puhtaan veden riittävyys, turvallisuus, vastuullisuus ja eettisyys. Suomessa ruoka-alalla on jo tehty paljon oikeita asioita, kuten eläinten terveys- ja hyvinvointi, luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen, salmonellavapaus, hometoksiinien vähentäminen, antibioottivapaus jne. Tämä megatrendeihin perustuva osaaminen pitää brändätä kansainvälisille kuluttajille.

Business Finlandin Food from Finland –ohjelmassa on tunnistettu alustatalouden mahdollisuudet rakentaa kansainvälistä kilpailukykyä ja uusia liiketoimintamalleja perustuen dokumentoituun ruoan puhtauteen, vastuullisuuteen, terveyteen ja pohjoisten olosuhteiden mahdollistamaan erityislaatuisuuteen. Koko ruokaketju tarvitsee uusia innovaatiota ja rohkeita visioita. Emme pärjää yksin kansainvälisten toimijoiden panostuksille ja osaamiselle.  Siksi tarvitaan yhteistyötä ja rohkeutta tehdä tulevaisuutta ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia yhdessä.

Miten?

Olemme varanneet kuluttajalähtöisen ruokaekosysteemin tutkimukseen ja kehittämiseen usean miljoonan euron rahoituspaketin suomalaisille ruoka-alan arvoketjulle. Rahoitus voi sisältää yritysten ja tutkimuslaitosten t&k-rahoitusta: yhteisen palvelu-alustan tutkimukseen ja kehittämiseen kansainvälisen lisäarvoa tuottavan liiketoiminnan kehittämiseksi.

Lopputuloksena odotamme syntyvän yhteisiä kehittämisprojekteja, jonka tavoitteena on luoda pelisäännöt, liiketoimintamallit, rakenteet ja osaaminen suomalaista ruoan vientiä edistävään, uutta luovaan tuottajalta kansainväliselle kuluttajalle kattavan palveluväylän toteuttamiseksi.