Siirry sisältöön
Uutinen 15.12.2017

Vietnam haluaa aitoa bisnes-kumppanuutta

Arkki Internationalin toimitusjohtaja Pihla Meskanen valmistelee yhteistyötä vietnamilaisten kanssa. Kuva: Stoorisoppi

Vietnamilaiset etsivät kiihkeästi uudenlaisia ratkaisuja kehittääkseen taloutta ja yhteiskuntaa. Siinä on suomalaisen osaamisen mentävä markkinarako.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulussa Arkissa Helsingin kaapelitehtaalla syntyi vipinää, kun yritysvaltuuskunta Saigonista pistäytyi kylässä Slush-viikolla.

"He sanoivat, etteivät ole koskaan ennen nähneet vastaavaa opetuskonseptia", koulun rehtori ja Arkki International Oy:n toimitusjohtaja Pihla Meskanen kuvailee.

Arkin opetusfilosofia perustuu STEAM-malliin (Science, Technology, Engineering, Art+Design, Mathematics), jossa arkkitehtuuriopetuksen avulla yhdistyy poikkitieteellisesti opetuksellinen kokonaisuus.

Saigonin innovaatiokeskuksen pääjohtaja Huynh Kim Tuoc oli vaikuttunut suomalaisesta osaamisesta.

"Arvostamme Suomen innovatiivisuutta ja korkeatasoista koulutusta", Tuoc sanoo.

Vietnamilaiset innostuivat Arkista niin kovasti, että samalla viikolla osapuolet allekirjoittivat sopimuksen. Se johtaa ensi vuoden alkupuolella johtaa aiesopimukseen ja sen jälkeen franchisingyrityksen perustamiseen. Meskanen valmistelee paraikaa matkaa Vietnamiin.

Tällä hetkellä Arkki Internationalilla on toimintaa Kreikassa, Kyproksella ja Tšekeissä. Kymmenet aasialaiskoulut, erityisesti Kiinasta ja Taiwanista ovat kyselleet kumppanuuden perään, mutta Meskanen on pitänyt jalat maassa.

"Aasialaisten on aluksi vaikea ymmärtää, että tämä on monipuolista ja yleissivistävää arkkitehtuuri- ja luovuuskasvatusta, eikä tavoitteena ole kouluttaa arkkitehtejä. Nyt minusta tuntui heti, että kumppani oli samalla aaltopituudella", Meskanen perustelee.

Oikean kumppanin kanssa asiat etenevät

Myös liikennepalveluita kehittävä Kyyti Group on saanut "kyytiä" vietnamilaisilta. Se allekirjoitti Vietnamin suurimman henkilöliikenneyhtiön Mai Linh Groupin kanssa aiesopimuksen Saigonin innovaatioviikolla lokakuussa. Myös silloin asiat etenivät nopeasti. Kyyti Groupin COO Pekka Niskanen kertoo, että hän kuuli yhtiöstä vasta viikko ennen sopimuksen allekirjoittamista. Avainhenkilö mätsäyksessä oli vietnamilainen projektipäällikkö, jonka yritys sai käyttöönsä Vietnam Market Access -ohjelman kautta.

"Saimme projektipäällikön, jolla oli juuri oikeat yhteydet", Niskanen kehuu.

Mai Linh Groupin taksipalvelu on maan suurin kattaen kaikki merkittävät kaupungit. Yhtiö operoi myös kaupunkien välisiä bussiyhteyksiä, vuokraa autoja ja pilotoi sähkökäyttöisiä minibusseja kaupunkiliikenteeseen. Ajatuksena on, että Kyyti yhdistää kaikki yhtiön omat liikkumispalvelut yhteen sovellukseen.

"Täysin uuden Mobility-as-a-Service –ratkaisun avulla Mai Linh Group pystyy tulevaisuudessa tarjoamaan niin kuluttajille kuin yrityksille ovelta ovelle - matkoja kaikkialle Vietnamiin", Niskanen hehkuttaa.

Slush-viikolla Mai Linh Groupin toimitusjohtaja Ho Huy vieraili tiimeineen ensi kertaa Suomessa. Huy ja Kyyti Groupin toimitusjohtaja Pekka Möttö esiintyivät yhdessä Slush Y Mobility –lavalla todistaen Kyydin ratkaisun globaalia potentiaalia tuhatpäisen asiantuntijajoukon edessä.

"Yhteistyö on edennyt sovitusti. Olemme nyt suunnitteluvaiheessa ja yhteinen palvelutarjontamme lanseerataan Vietnamissa ensi vuoden alussa", Niskanen paljastaa.

Kehitystavoitteet tärkeitä bisneksen rinnalla

Vietnam on sosialistinen yksipuoluejärjestelmä, jonka taloudellinen ja teollinen kehitys käynnistyivät vuonna 1986 maan hallituksen aloittaessa Kiinan tyyliset talousuudistukset.

"Vielä jokin aika sitten Vietnamin hallituksen strategia oli teollistaa maa ulkomaisten investointien avulla. Nyt se haluaa nousta arvoketjussa ylemmäs. Se haluaa luoda omia ratkaisuja ulkomaisten kumppaneiden kanssa, mitkä johtaisivat myös toivottuihin kehitysvaikutuksiin, kuten köyhyyden vähentämiseen", Suomen ja Vietnamin välisen innovaatio-ohjelman tekninen asiantuntija Lauri Laakso selventää.

Huynh Kim Tuoc etsii Suomesta yhteistyökumppaneita erityisesti koulutuksen, älykkäiden kaupunkien ja e-hallinnon kehittämisen aloilta.

"Haluaisimme, että yhteistyömme ei olisi pelkästään yksittäisiä kaupallisia hankkeita, vaan haluaisimme jakaa yhteisen vision, joka johtaisi innovaatioekosysteemien ja –alustojen rakentamiseen", Tuoc korostaa.

Tuoc pitää Suomen ja Vietnamin välistä innovaatio-ohjelmaa hyvänä yhteistyömallina. Yksi ohjelman konkreettisista tuloksista on Vietnam Market Access -ohjelma, joka auttaa valittuja suomalaisyrityksiä, kuten Kyyti Groupia Vietnamin markkinoille. Yksi ohjelman rahoittajista on Tekesin ja ulkoministeriön BEAM-ohjelma.

"Sen lisäksi, että Tekes rahoittaa BEAM-ohjelmaan osallistuvien suomalaisyritysten t&k&i-toimintaa , sen tehtävänä on saattaa yhteen suomalaisia ja kehittyvien maiden toimijoita synnyttämään uutta innovatiivista liiketoimintaa ja kehitysvaikutuksia kohdemaihin", BEAM-ohjelmapäällikkö Minh Lam korostaa.

Kyyti Groupin toimitusjohtaja Pekka Möttö ja Mai Linh Groupin toimitusjohtaja Ho Huy esiintyivät yhdessä Slush Y Mobility -lavalla. Kuva: Kyyti

Saigonin innovaatiojohtaja Huynh Kim Tuoc Tuoc etsii Suomesta yhteistyökumppaneita koulutus-, e-hallinto- ja smart city -ratkaisujen aloilta. Kuva: Leena Filpus / Kubo

Teksti: Tanja Harjuniemi

BEAM-ohjelma