Siirry sisältöön
Uutinen 17.01.2018

Anturit kiinni ja puhdistava ultraääni soimaan!

Altumin toinen perustaja, Bo Malmberg, tuulettaa voittoa! / kuva: Petri Anttila

Maailman suurimman startup-tapahtuman Slush 100 -pitchauskilpailun viime vuonna voittanut Altum Technologies puhdistaa ultraäänellä teolliset prosessit ja lämmönvaihtimet. Kun energiatehokkuus näin parantuu, kustannukset pienentyvät. Altumin kehittämä menetelmä soveltuu ohjelmistoa vaihtaen myös jätteiden ja maaperän puhdistamiseen bakteereista ja eliöistä.

"Osallistuimme Slush 100 -kilpailuun ja voitimme koko kisan neljän eri pitchaus-vaiheen jälkeen. Tämän saavutuksen avulla saimme valtavasti näkyvyyttä", kertoo yhtiön toimitusjohtaja Matias Tainela.

Voiton lisäksi Tainelaa ilahdutti suomalaisen start up -maailman reilu tekemisen meininki. Muilta taipaleensa alussa olevilta yrityksiltä satoi onnitteluja ja vilpitöntä kehua siitä, että voittajaksi saatiin pitkästä aikaa suomalainen yritys. Altumin menestystä seurataan tyytyväisenä myös Business Finlandissa.

"Upeaa, että Altum Technologies, suomalaisena cleantech-yrityksenä voitti kisan. Oman ratkaisun hyötyjen kiteyttäminen ja esittäminen on taito, johon yritysten kannattaa panostaa. Maksuttomilla koulutuksillamme autamme yrityksiä myös tällä saralla", muistuttaa Outi Suomi, CleanWeb-ohjelman päällikkö.

Altum on lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti. Ultraäänilaitteiden maahantuonnilla vuonna 2012 aloittaneet Altumin perustajat Tainela ja Bo Malmberg ryhtyivät muutaman vuoden kypsyttelyn jälkeen kehittämään ultraääniteknologiaa yhteistyössä Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen professori Edward Haeggströmin ja hänen tiiminsä huippututkijoiden kanssa. 2016 valmistettiin ensimmäinen pienen mittaluokan koetuotesarja. Vuonna 2017 tehtiin 15 erilaista asiakastestiä, minkä jälkeen ensimmäiset kotimaiset asiakkaat alkoivat säännöllisesti käyttää Altumin laitetta puhdistustarpeisiinsa.


Bo Malmberg pitchaamassa. / kuva: Samuli Pentti 

"Olemme tehneet hyvin paljon yhteistyötä elintarvike-, energia- ja selluteollisuuden kanssa. Muun muassa Stora Enso, Suomen Sokeri ja Vapo ovat asiakkaitamme", Tainela lisää.

Vapo esimerkiksi hyödyntää ultraäänilaitteistoa kaukolämmön verkostojensa puhdistukseen. Putkistoista irtoaa pieniä hapettumia ja hiukkasia, jotka tukkivat tuotantolaitoksissa lämmönvaihtimia ja estävät virtausta. Lämmin ja viileä kohtaavat lämmönvaihtimessa, siksi se on otollinen paikka likaantumiselle.

"Lämmönvaihtimien puhdistus on business-ideamme ytimessä. Lämmönvaihtimien likaantuminen on maailmanlaajuisesti suuri ongelma, johon meillä on tarjota ainutlaatuinen ultraääniratkaisu. Anturit vain kiinni ja musiikki soimaan."

Kilpailuetuna älykäs ultraäänen ohjaus

Tukkeutuneiden lämmönvaihtimien vuoksi suomalaisen teollisuuden on arvioitu vuosittain menettävän noin 500 miljoonaa euroa. Ultraäänipuhdistus yhdistää energia- ja kustannustehokkuuden hyödyt ja poistaa tukkeumista aiheutuvat tappiot.

Altumin kehittämässä menetelmässä ultraääntä ohjataan keskusyksiköllä, johon ohjaussignaali saadaan tietokoneen välityksellä. Ratkaisun tärkein osa ovat ääntä ohjaavat ohjelmistot. Älylaite tunnistaa paineiden ja virtausten määrät sekä lämpötilaerot lämmönvaihtimesta optimoiden sitten ultraäänen sopivaksi ja puhdistustarpeen mukaiseksi. Ratkaisulle on haettu muutamaa patenttia. Tuotekehityksen lähtökohtana on modulaarinen tuote, jolloin asiakas pystyy ostamaan tehoa tarpeensa mukaisesti. Altumilla puhutaan kanavista: yksi ultraäänianturi vastaa yhtä kanavaa.

Kohti vientimarkkinoita

Vuonna 2018 yhtiön tavoitteena on kansainvälistyminen ja suuntana vientimarkkinat Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kiinassa.

"Meillä on fokus Euroopassa, koska se on kuitenkin läheisyytensä vuoksi helpoiten palveltavissa. Eri puolilta maailmaa tulee kuitenkin yksittäisistä yrityksistä paljon kyselyitä. Toimialoista tärkeitä ovat sellu-, energia- ja kemianteollisuus. Uusi toiminta-alue on vedenpuhdistus", Tainela sanoo.

Prosessiteollisuudessa on likaantuvia prosessin osia, jotka voivat pahimmillaan pysäyttää tuotannon kokonaan. Näihin Altumin ulkoisesti asennettava tuoteratkaisu sopii erinomaisesti. Vaikka tärkein kohdealue on Eurooppa, myös Pohjois-Amerikasta: sekä Yhdysvalloista että Kanadasta, on tullut useita kiinnostuneita yhteydenottoja. Tainelan mukaan Tekesin viime vuoden tammikuussa järjestämä matka Yhdysvaltoihin oli erittäin hyvä. Se avasi silmiä sen suhteen, miten asiat Yhdysvalloissa toimivat. Tekesin antamaa sparrausta ja apua Tainela pitää muutenkin kullanarvoisena.

"Olemme juuri hiljattain tehneet ensimmäisen kansainvälisen kauppamme. Kohdemaa on Ruotsi, mutta sen enempää en voi paljastaa tässä vaiheessa."

Hyviä tuloksia yhtiö on hiljattain saanut myös tutkimus- ja testaustyöstä jätteen neutralisoimikseksi luonnonmukaisella menetelmällä, jossa on mukana ultraäänen hyödyntäminen. Tavoitteena on saada käsiteltyä jäte sellaiseksi, että se voidaan käyttää lannoitteena pelloilla kaatopaikalle viemisen sijaan. Samantyyppinen ratkaisu sopii myös pilaantuneen maaperän kunnostukseen. Myrkkyjä ultraääni ei maaperästä poista, mutta maa-aineksen bakteerit ja eliöt se eliminoi tehokkaasti.

Lisätietoja

Matias Tainela
+358 40 5532 777
matias.tainela (at) altumtechnologies.com

Teksti: Sirpa Mustonen