Siirry sisältöön
Uutinen 11.09.2018

Bisnesosaajien verkosto auttaa suomalaisyrityksiä Vietnamissa

Vietnamilaiset bisnesosaajat ja suomalaisyritykset aloittivat yhteistyönsä kick off -tilaisuudessa viime lokakuussa Ho Chi Minh Cityssä. Kuva: IPP

Konsultti Nguyen Thi An Nhan ja investori Le Trung Nam ovat kovan luokan bisnesosaajia. He ovat mukana verkostossa, joka auttaa suomalaisyrityksiä Vietnamin markkinoille pääsyssä.

Nguyen Thi An Nhan perusti kaksi vuotta sitten kahden kumppaninsa kanssa CoPLUS-konsultointiyrityksen ja coworking-tilan Huen kaupunkiin. Le Trung Nam puolestaan työskentelee sijoittajana Saigon Value Invest -sijoitusyhtiössä Ho Chi Minh Cityssä.

He ovat mukana parikymmenhenkisessä verkostossa, joka on syntynyt Vietnam Market Access and Partnership (VMAP) -ohjelman kautta. Vaikka ohjelma päättyy tänä syksynä, mukana olleiden ihmisten osaaminen ei häviä minnekään.

"Nyt suomalaisyrityksillä on käytössään asiantuntijoiden verkosto, joilla on Vietnamin bisnesosaamisen lisäksi kokemusta yhteistyöstä suomalaisten kanssa. Se on ainutlaatuinen resurssi yrityksille", ohjelmapäällikkö Christopher Palmberg Business Finlandista kertoo.

"Haluamme varmistaa, että verkoston osaaminen on yritysten käytettävissä myös tulevaisuudessa. Otamme mielellämme vastaan palautetta suunnitellessamme jatkotoimia."

Palmberg siirtyi vastikään luotsaamaan BEAM – Business with Impact -ohjelmaa, joka on Business Finlandin ja ulkoministeriön yhteinen aloite ja jonka tavoitteena on parantaa suomalaisyritysten kasvun edellytyksiä kehittyvillä markkinoilla, kuten Vietnamissa. BEAM on ollut mukana rahoittamassa VMAP-ohjelmaa.

Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa ja vaivaa

Nhan on viimeisen vuoden aikana auttanut useita suomalaisyrityksiä. Esimerkiksi puun lämpökäsittelyyn erikoistuneen teknologiayrityksen KWS Timber Techin kanssa Nhan on toteuttanut markkinatutkimuksen ja kenttäkierroksen eri puolilla maata. Kierros järjestettiin yhdessä suurten vietnamilaisten huonekaluvalmistajien ja puunjalostusyhtiöiden kanssa.

"Seuraava askel on varmistaa mukana olleiden yritysten tahtotila ja sitouttaa kaikki osapuolet ja niiden intressit yhteiseen projektiin. Osana projektia tarkoituksena on käynnistää pilottitehdas tänne Vietnamiin", Nhan selvittää.

Nhan arvostaa suomalaisten tapaa tehdä bisnestä pitkäjänteisesti ja läpinäkyvästi. Samalla hän hoputtaa suomalaisyrityksiä nopeatempoisempaan toimintaan, sillä Vietnamissa asiat kehittyvät ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Toisaalta hän tähdentää luottamuksellisten suhteiden rakentamisen merkitystä.

"Yrityksen kannattaa käyttää siihen aikaa ja vaivaa. Suomalaiset kunnioittavat ihmisten yksityiselämää, mutta täällä työ ja yksityiselämä sekoittuvat."

Hänelle itselleen suurin oivallus suomalaisesta työkulttuurista on ollut työn ja vapaa-ajan tasapaino, johon hän yrittäjänä nyt itsekin pyrkii.

Nguyen Thi An Nhanin erityisosaamisalue on laki- ja rahoituskonsultointi. Hän haluaa kehittää kansainvälistä bisnesosaamistaan ja siksi mielellään jatkaa yhteistyötä suomalaisten kanssa. Kuva: IPP

Paikallistuntemusta sudenkuoppien välttämiseksi

Nam on työskennellyt liikennepalveluita kehittävän Kyyti Groupin kanssa. Kyyti on aloittamassa yhteistyötä valtakunnallisesti toimivan liikenneyhtiön Mai Linh Groupin ja Danangin kaupungissa toimivan taksiyhtiön Tien San kanssa.

Potentiaalisia asiakkaita taksialalta löytyy satakunta, joista kymmenkunta on kokoluokaltaan isoja.

"Tänne tulevilla yrityksillä pitää olla potentiaalisista asiakkaista riittävästi tietoa, sillä alalla kuin alalla toimii monenlaisia yrityksiä. Toiset haluavat tehdä kestävää liiketoimintaa, kun taas toiset haluavat tehdä nopeasti rahaa", Nam sanoo korostaen paikallistuntemuksen merkitystä.

Hän on vaikuttunut suomalaisten rehellisyydestä, joka pätee myös bisneksessä. "Suomalaisilla on myös halu tehdä aitoa yhteistyötä, mikä hyödyttää molempia osapuolia."

Nam muistuttaa, että lähes sadan miljoonan asukkaan Vietnam on hyvä paikka testata ja räätälöidä tuotteita ja palveluita myös muille Kaakkois-Aasian markkinoille sopiviksi.

Le Trung Nam (toinen vasemmalta) yhdisti suomalaisen Kyyti Groupin ja vietnamilaisen Mai Linh Groupin. Yritykset solmivat aiesopimuksen viime lokakuussa Ho Chi Minh Cityssä. Kuva: IPP

Kehityshaasteita taklataan innovaatioyhteistyöllä

Kumppanuuspäällikkö Nguyen Thu Ha työskentelee Suomen ja Vietnamin välisen Innovaatiokumppanuusohjelman palveluksessa Hanoissa. Vuonna 2014 alkaneen ohjelman tavoitteena on siirtyä kehitysavun antajan ja vastaanottajan rooleista kauppakumppaneiksi.

Han tehtävänä on ollut yhdistää oikeat asiantuntijat oikeaan yritykseen.

"Jokaisella yrityksellä on oma tarve, johon olemme etsineet avuksi oikeantyyppistä osaamista."

Hänen mukaansa kyse on yhteistyöstä liiketoiminnan kehittämiseksi, ei niinkään yksittäisistä toimeksiannoista.

"Tämä on uudenlainen ja innovatiivinen tapa kehittää liiketoimintaa, mitä muut maat yrityksineen eivät ole vielä hoksanneet", Ha muistuttaa.

Ha näkee suomalaisyrityksille paljon mahdollisuuksia Vietnamissa:
"Vietnam ei enää halua tukeutua halpatyövoimaan perustuvaan tuotantoon, vaan haluamme nousta arvoketjussa ylemmäs. Siksi suomalaisten innovaatio- ja teknologiaosaamiselle on täällä paljon käyttöä."

Ha kehottaa Vietnamin markkinoille suuntaavia yrityksiä hyödyntämään bisnesosaajien verkostoa.

"Tässä tapauksessa suomalaisyritys ostaa palvelun suoraan asiantuntijalta."

Christopher Palmberg kannustaa suomalaisyrityksiä ottamaan yhteyttä Business Finlandiin.

"Business Finland ja BEAM-ohjelma voivat auttaa yrityksiä rahoituksessa, verkostoitumisessa ja muissa kansainvälistymispalveluissa", Palmberg korostaa.

Nguyen Thu Ha vieraili elokuussa Suomessa. Hän kehottaa Vietnamin markkinoille suuntaavia suomalaisyrityksiä hyödyntämään bisnesosaajien verkostoa. Kuva: Stoorisoppi

Teksti: Tanja Harjuniemi