Siirry sisältöön
Uutinen 03.04.2018

Business Finland arvioi startup-oleskelulupaa hakevien liiketoimintasuunnitelman

Ulkomaiset startup-yrityksen perustajat voivat huhtikuun alusta alkaen hakea uutta startup-oleskelulupaa Suomesta. Oleskelulupaa haetaan maahanmuuttovirastosta, mutta ennen sitä hakijan pitää pyytää Business Finlandin lausunto liiketoimintasuunnitelmasta ja tiimistä.

Kansainvälisistä osaajista käydään maailmalla kovaa kilpailua. Monille muilla mailla on jo pitkään ollut startup-yrittäjille tarkoitettu oleskelulupa, jonka hakeminen on sujuvaa ja nopeaa.

Suomen uusi startup-oleskelulupa on tarkoitettu EU:n ulkopuolelta tuleville huippuosaajille, jotka haluavat perustaa yrityksen Suomeen ja kasvattaa siitä kansainvälisen kasvuyrityksen.

"Oleskeluvan ansiosta myös suomalaisista oppilaitoksista valmistuvat kansainväliset opiskelijat voivat jäädä tänne entistä helpommin yrittäjiksi. Tarvitsemme kaiken mahdollisen luovuuden ja kansainvälisen osaamisen yhteiskuntamme ja yritystemme käyttöön", sanoo johtaja Jukka Häyrynen Business Finlandista.

Startup-oleskelulupa on osa laajempaa Talent boost -kokonaisuutta, jolla hallitus helpottaa osaajien maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä.

Business Finland antaa lausunnon liiketoimintasuunnitelmasta

Business Finland arvioi kansainvälisten startup-yrittäjien liiketoimintasuunnitelman samaan tapaan kuin suomalaisen kasvuyrityksen suunnitelma arvioidaan, kun se hakee Business Finlandista startup-yrityksille tarkoitettua Tempo-rahoitusta.

Arvioinnissa katsotaan, että yrityksen liiketoimintamallilla on edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun ja sitä, että yrittäjätiimillä on monipuolista osaamista ja kykyä hankkia resursseja liiketoiminnan kasvattamiseen.

"Prosessi on hyvin nopea. Teemme arvion noin kymmenessä päivässä siitä, kun lausunnon hakijat ovat toimittaneet tarvittavat tiedot käyttöömme", Jukka Häyrynen kertoo.

Business Finlandin lausunto on voimassa kaksi kuukautta. Lausunto toimitetaan Maahanmuuttovirastoon startup-oleskelulupahakemuksen liitteenä.

Kun yrittäjät ovat saaneet oleskeluluvan ja perustaneet yrityksen Suomeen, he voivat hakea Business Finlandista Tempo-rahoitusta. Rahoitus on 50 000 euron avustus, jonka avulla startup-yritys voi testata liiketoimintakonseptin toimivuutta, hankkia palautetta potentiaalisilta asiakkailta, selvittää kysyntää uudella kansainvälisellä markkinalla ja toteuttaa nopeasti ensimmäisiä demoja tai prototyyppejä.

Tempo-rahoitus edellyttää, että yritykseen on tehty vähintään 30 000 euron oman pääoman muotoinen sijoitus. Startup-oleskelulupa ei takaa myönteistä rahoituspäätöstä.