Siirry sisältöön
Uutinen 31.01.2018

Business Finland käynnistää laajan ohjelman tekoälyn ja alustatalouden hyödyntämiseen liiketoiminnassa

AI Business -ohjelman tavoitteena on nostaa Suomi maailman parhaaksi paikaksi kehittää ja hyödyntää tekoälyä ja alustataloutta liiketoiminnassa sekä rakentaa tänne globaaleja ekosysteemejä ja testialustoja sijoituksia houkuttelemaan.

Tekoäly kehittyy nopeasti ja sen hyödyntämismahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoälyä voidaan käyttää niin asiakaspalvelussa kuin arvokkaana apuna diagnoosien teossa. Tekoälyn yksi suuntaus on oppivat käyttöliittymät. Kun digitaalisten palvelujen kanssa voi oikeasti jutella, kynnys niiden käyttöön on paljon matalampi. Viime vuonna käynnistyneessä Team Finland Augmented Intelligence -kampanjassa rahoitettiin yli 50 tekoälyyn liittyvää hanketta, joista osa on jo kaupallistumisen kynnyksellä. Kampanja sulautuu nyt osaksi uutta AI Business -ohjelmaa.

Alustatalouden rahoitus keskittyy kehittämään B2B-alustoja ja niitä synnyttäviä liiketoimintaekosysteemejä. Suomella on tuhannen taalan paikka rakentaa erityisesti yhdessä muiden EU-maiden kanssa uusia merkittäviä alustoja. Tähän saakka alustatalouden kenttää ovat hallinneet yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset yritykset. Viime vuonna valmistunut hallituksen kärkihanke Digitaalisen alustatalouden tiekartasto käy läpi tätä kehitystä käytännön toimenpide-ehdotuksin.

Globaali kasvuala

AI Business -ohjelmassa rahoitetaan kaikkien toimialojen suomalaisia startup-, pk- ja suuria yrityksiä, jotka kehittävät ja hyödyntävät tekoälyä ja alustataloutta liiketoiminnassa. Ohjelma tarjoaa lisäksi kansainvälisiä verkostoja ja kansainvälistymispalveluja, joissa viedään valikoituja yrityksiä tapaamaan suuria globaaleja yrityksiä. AI Business rahoittaa myös tutkimusta erityisesti yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteishankkeissa. Näissä hankkeissa tutkitaan esimerkiksi uusia tekoälyteknologioita, niiden soveltamista sekä alustatalouden liiketoimintamalleja.

Nelivuotisen ohjelman laajuus on 200 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus on noin puolet. Lisäksi Kasvumoottoreihin tarkoitetulla 60 miljoonalla eurolla voidaan rahoittaa esimerkiksi digitaalisia alustoja, joista syntyy merkittäviä verkostovaikutuksia.

Suomesta paras paikka kehittää, kokeilla ja sijoittaa

"Suomessa on vuosikymmenien kokemus muun muassa neuroverkkojen ja tekoälyn tutkimuksesta ja paljon nousevia yrityksiä yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa. Arvioiden mukaan tekoäly ja alustatalous muodostavat 30 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta vuonna 2030. Business Finlandin tehtävänä on jakaa radikaalien innovaatioiden kehittämisen riskiä ja avata ovet niiden myymiseen globaaleilla markkinoilla. Tekoäly ja alustatalous ovat juuri sitä missä haluamme Suomen nousevan maailman parhaaksi paikaksi tutkia, kehittää, testata ja investoida. Jatkamme näin konkreettisin toimenpitein ministeri Lintilän asettaman tekoälyryhmän ansiokasta työtä", kertoo Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Tekoälyn tulevaisuutta Suomessa selvittävän työryhmän tavoitteena on laatia toimenpide-ehdotus siitä, miten Suomi voi hyödyntää tekoälyä koko yhteiskunnan tasolla.

Lisätietoja

Outi Keski-Äijö
Asiantuntija
Business Finland
p. +358 (0)2950 55663
outi.keski-aijo (at) businessfinland.fi

Tutustu AI Business -ohjelmaan tästä