Siirry sisältöön
Uutinen 27.02.2018

Teknologiavientiä edistetään digitaalisen median keinoin

Miten saada potkua suomalaisten teknologiayritysten viennin edistämiseen? Tämä oli kysymys, jota Tekesin Jyri Arponen, Kari Penttinen ja ite wikin Johannes Puro kokoontuivat miettimään keväällä 2017. Tästä käynnistyi Business Finlandin ja iti wikin yhteishanke.

Arponen ja Penttinen työskentelivät suomalaisten cleantech-yritysten kanssa Tekesin, eli nykyisen Business Finlandin CleanWeb-ohjelmassa. Teknologia-alan vientituotteet ja palvelut olivat sanalla sanoen loistavia: Suomesta ponnistaa tällä hetkellä lukuisia innovatiivisia kestävän kehityksen arvoja edistäviä yrityksiä.

Puro heitti ideariihessä ajatuksen sarjasta artikkeleita, joilla esiteltäisiin cleantech-innovaatioita digitaalisen median keinoin. Hänen luotsaamansa b2b-digitalisaatiokentän tarjonnat Suomessa koostava itewiki.fi-palvelu on esitellyt blogimediassaan satoja ohjelmistoalan yrityksiä haastattelemalla näiden edustajia.

Tavoitteena oli avata tarinoita cleantech-yritysten takana ja tuoda toisaalta mielenkiintoisella tavalla esille tuotekehityksellä saavutettua lisäarvoa. Parhaimmillaan lukija hahmottaa samalla paremmin ympäristöhaasteen, jota tuotekehityksellä on lähdetty ratkaisemaan.

Esimerkiksi biohajoavaa muovia kehittävän Welmun artikkelin otsikko alkoi lauseella "The three solutions to the plastic waste problem". Kun joka minuutti päätyy rekkalastillinen muovia meriin, on aikakin tehdä jotain.

Business Finlandin CleanWeb-ohjelma on kiertänyt kaupungista toiseen rakentaen cleantech-verkostoja Suomeen. Helsingin tapahtumia on pidetty mm. Allas Sea Poolilla Katajanokalla.  Kuvassa ite wikin Johannes Puro, CleanWeb-ohjelman päällikkö Outi Suomi, hankkeen projektipäällikkö ite wikin Elina Koskipahta, Motivan Paula Eskola sekä NIA:n Anu Pousi.

Digitaalisesta sisällöstä tavoitettavuutta ja skaalautuvuutta

"Kun olemme vertailleet ite wikin artikkeleilla saavutettua analytiikkaa yritysblogeihin, olemme huomanneet pääsevämme todella hyviin tuloksiin tuottamalla mediasisältöä asiantuntijoita haastattelemalla. Samaan aikaan haastatteluprosessi on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi haastateltaville, jotka ovat usein todella kiireisiä", Puro kuvaa toteutusmallin etuja.

Luonnollisesti lähestymistapa tuo samalla digitaalisen median skaalautumisetuja, kun verrataan esimerkiksi perinteisiin vientiseminaareihin. Internetin avulla voidaan saavuttaa potentiaalisesti tuhansia uusia asiakkaita hetkessä sijainnista riippumatta.

Artikkeleiden julkaisu aloitettiin The Technology Mediassa, joka on kansainvälinen versio ite wikin blogimediasta. Vaikka digitalisaatio on läsnä monessa cleantech-innovaatiossa, termi "technology" nostaa perspektiivin pykälän ylemmäs ite wikin toimintakentästä. Tällöin se  se sisältää muun muassa monet teollisuuden tuotteet.

Myös cleantech-kentässä tunnettu sidosryhmä NIA, eli Nordic Innovation Accelerator, otettiin mukaan hankkeeseen tunnistamaan sopivia yrityksiä ja tuomaan omat verkostonsa vahvistamaan viestintää.

  

Home of Cool yhdistää kylmälaitteissaan näyttävän designin vihreisiin arvoihin.
Kuva on The Technology Mediassa julkaistusta artikkelista.

Mukaan valittiin noin 30 mielenkiintoista cleantech-yritystä, joista 15 ensimmäiseksi mukaan ilmoittautunutta pääsi osallistumaan. Suomalaisten cleantech-innovaatioiden tarinoiden koostaminen alkoi, ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä 14 tarinaa on jo julkaistu. Jokaista artikkelia on myös kohdennettu mainonnalla esiteltävän yrityksen kohdemarkkinan mukaan Linkedinissä-, Twitterissä- ja/ tai Facebookissa.

CleanWeb-ohjelman vetovastuu siirtyi ennen haastattelujen aloitusta Jyri Arposelta Outi Suomelle, joka jatkoi kampanjan edistämistä.

"Suomalaisen cleantech-kentän kansainvälisen näkyvyyden edistäminen on erittäin tärkeää, sillä suomalaista osaamista ei tunneta riittävästi. Business Finlandilta tämä toimintamalli on melko uuden tyyppinen tapa kannustaa ja tukea pk-yrityksiä kansainvälistymisessä", Suomi kertoo.

 

CleanWeb-ohjelman ohjelmapäällikkö Outi Suomi puhumassa aamuklinikassa Allas Sea Poolilla.

Myös osallistuneet yritykset ovat olleet tähän asti tyytyväisiä uudenlaiseen lähestymistapaan.

"Toimituksellinen prosessi oli osaltamme helppo, ja artikkeli palveli tavoitteitamme selvästi yli odotusten", kommentoi Veli Eloranta Nordic 247:ta, joka oli yksi osallistuneista yrityksestä.

Eloranta joukkoineen on kehittänyt Home of Cool-kylmälaitteen, joka uudistaa pitkään staattisena pysynyttä jääkaappimarkkinaa hienolla designilla.

Nordic 247 ja tuotteensa Home of Cool on yksi The Technology Mediassa esitellyistä innovatiivisista cleantech-yrityksistä. Veli Eloranta kuvassa toisena vasemmalta.

Cleantech-innovaatioiden esittely The Technology Mediassa jatkuu vielä helmikuun loppuun. Mikä on The Technology Median tulevaisuus?

"Meillä on jo hyvä joukko toteutuksia valmiina ja pääsemme katsomaan pian saavutettua analytiikkaa ja laadullisia tuloksia palautekyselyssä kokonaisuutena. Tällä hetkellä artikkeleita on luettu keskimäärin yli 800 yksilöidyn sivukatselun verran ja yli neljä minuuttia artikkelia kohti, eli sisällöt ovat todella kiinnostaneet. Jos osapuolet ovat tyytyväisiä tuloksiin, olisi hienoa päästä skaalaamaan mallia suomalaisen teknologiaviennin edistämiseen laajemminkin", Johannes Puro miettii.

Yksi digitaalisen markkinoinnin suurimpia haasteita on saada sisällöt leviämään omien piirien ulkopuolelle. Ainakin yhdellä mittarilla hanke on jo nyt onnistunut: artikkeleita on luettu enemmän Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

The Technology Median lukijakunnan maantieteellinen jakautuminen. Artikkelit ovat keränneet katsojia Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi mm. Hollannista, Brasiliasta, Ranskasta ja Isosta Britanniasta.
  

Lisätietoja

Liiketoimintajohtaja Johannes Puro 
Puh.  040 726 2656
johannes.puro (at) itewiki.fi

Ohjelmapäällikkö Outi Suomi
Puh. 050 5577 699 
outi.suomi (at) businessfinland.fi