Siirry sisältöön
Uutinen 29.05.2018

DBC kuntouttaa kehittyvien maiden selkäongelmaiset takaisin työelämään

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat toiseksi suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja maailmassa. DBC-hoitokonseptin avulla voidaan kustannustehokkaasti kuntouttaa suuria määriä työkykyisiksi.

Terveysteknologiayritys DBC Global suuntaa uusille kehittyville markkinoille Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. DBC:n kehittämällä tuki- ja liikuntaelinten kuntoutuskonseptilla kehittyvien maiden selkäongelmaiset saadaan takaisin työelämään kustannustehokkaasti.

DBC on toimittanut tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon keskittyneitä klinikoita 22 eri maahan lähes 20 vuoden ajan. Sen kehittämän hoitokonseptin tulokset ovat hätkähdyttävät; 90 prosenttia potilaista hyötyy kuntoutuksesta, ja moni välttää esimerkiksi selkäleikkauksen. Samalla syntyy melkein 30 prosentin säästö selkävaivoihin liittyvissä terveyskuluissa.

Esa Parjanen"Malli, jolla vältetään kymmenien tuhansien eurojen selkäleikkaukset ja siihen liittyvät sairauslomat ja uusintaleikkaukset sekä mahdollinen työkyvyttömyys, ovat merkittävä säästö työnantajille ja vakuutusyhtiöille", toimitusjohtaja Esa Parjanen korostaa.

Parjasen mukaan länsimaissa kolmannes sairauspoissaoloista johtuu selkä- ja niskaongelmista. Nyt tämä sama ongelma on tunnistettu myös kehittyvissä maissa, kuten Etelä-Afrikassa, jossa DBC on toiminut vuodesta 1999.

"Etelä-Afrikassa kallis leikkaushoitoa suosiva hoitokäytäntö on osin korvautunut DBC:n kuntoutusmallilla, jossa DBC-hoitokonseptin avulla voidaan kustannustehokkaasti kuntouttaa suuria määriä työkykyisiksi."

Globaalisti selkä- ja niskavaivat aiheuttavat 20 prosentin työkyvyttömyysriskin. Etelä-Afrikassa ja muissa kehittyvissä maissa, joissa ei ole samanlaista yhteiskunnan turvaverkkoa kuin Suomessa, työkyvyttömyys on taloudellinen katastrofi työntekijälle ja hänen perheelleen.

Selvää säästöä terveyskuluihin

Klinikka on selvää suomen kieltä ja se on DBC:n kumppanin, terveydenhoitoon erikoistuneen sijoitusyhtiön, AfroCentric Healthin tytäryhtiö Etelä-Afrikassa. Klinikka lisensoi ja toimittaa DBC-konseptin paikallisille klinikoille. Maassa toimii tällä hetkellä 15 lisensoitua DBC-klinikkaa.

Klinikan asiakkaita ovat maan merkittävimmät yksityiset sairauskassat, jotka yhteensä kattavat valtaosan Etelä-Afrikan yksityisesti vakuutetusta väestöstä. Kyseiset sairauskassat kustantavat potilailleen DBC-hoidot täysimääräisesti.

Albert van ZijlKuinka suuri ongelma selkävaivat sitten ovat Etelä-Afrikassa?

"Klinikan sairauskassojen tilastojen mukaan vuosittain tapahtuu reilut 400 selkävaivoihin liittyvää konsultaatiota 10 000 ihmistä kohden", Klinikan toimitusjohtaja Albert van Zijl kertoo, ja pitää lukua korkeana.

DBC-konseptin mukaiset hoidot ovat merkittävästi vähentäneet muun muassa selkäleikkausten määrää ja tuoneet säästöjä terveyskuluihin. Myös DBC-hoitojen kustannustehokkuutta on pystytty parantamaan.

"Klinikan aloittaessa toimintansa vuonna 1999 DBC-hoitosarjan kustannus oli 1 500 euroa, nykyään voimme tarjota sen 650 eurolla."

Markkinat löytyvät väestörikkaista maista

DBC:n ja AfroCentric Healthin yhteistyön tuloksena kehitettyä liiketoimintamallia DBC lähtee nyt Business Finlandin ja ulkoministeriön BEAM-ohjelman rahoituksella tuotteistamaan ja viemään muille kehittyville markkinoille.

"Latinalaisessa Amerikassa olemme sopineet kolmen Proof of Concept -testauksen toteuttamisesta. Meitä kiinnostaa Latinalaisessa Amerikassa väestörikkaat maat, joissa terveydenhuoltokustannusten inflaatioaste on korkea", Parjanen selventää.

Myös Aasiassa DBC:tä kiinnostavat alueen väestörikkaat maat kuten Intia ja Indonesia. Indonesiaan ja Malesiaan DBC on toimittanut jo aikaisemminkin klinikoita, mutta nyt tavoite on laajentaa toimintaa.

"Näemme kasvupotentiaalia nimenomaan sellaisissa maissa, joissa yksityinen terveysvakuuttaminen on terveydenhoidon perusta, kuten kehittyvissä maissa usein on."

BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam kannustaa muitakin suomalaisyrityksiä rohkeasti suuntaamaan kehittyville markkinoille, ja hakemaan tukea siihen esimerkiksi BEAM-ohjelmalta.

Lamin mukaan kehittyvät markkinat tarjoavat hyvän kasvualustan erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

"Uusien tuotteiden ja palveluiden pilotointi sekä liiketoiminnan laajentaminen on usein huomattavasti edullisempaa ja helpompaa kuin perinteisillä markkina-alueilla", Lam sanoo.

Teksti: Tanja Harjuniemi
Kuvat: DBC