Siirry sisältöön
Uutinen 30.01.2018

Derigo ja Cesim ratkovat osaamishaasteita maailmalla

Suomalaisella it- ja edtech-osaamisella rakennusprojektit hallintaan Afrikassa ja simulaatiopelit osaksi bisneskoulutusta Kaakkois-Aasiassa.

Kun Derigon toimitusjohtaja Jukka Vornanen suostui viime syksynä auttamaan liikekumppaniansa tansanialaisen yritysvaltuuskunnan isännöinnissä, hän ei osannut aavistaa lähtevänsä nyt alkuvuodesta vastavierailulle.

”Pidin esittelyn yrityksemme tuotteista ja tansanialaiset kiinnostuivat niistä heti”, Vornanen muistelee.

Valtuuskuntaan kuului tansanialaisten rakennusliikkeiden omistajia ja toimitusjohtajia.

”Tähän asti tarjotut projektinhallintajärjestelmät ovat olleet heille aivan liian järeitä ja kalliita. Meidän Pro3 -tuoteperhe voitaisiin helposti räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaksi.”

Derigo on vuonna 2008 perustettu yritysten projektinhallintaan erikoistunut it-talo. Suomessa sen asiakkaana on muun muassa rakennusjätti NCC.

”Eri puolilla maailmaa toteutettavia projekteja yhdistää se, että data ja dokumentaatio on monessa eri paikassa. Se on työntekijän omalla koneella tai serverin kulmalla exceleissä ja wordeissä, tai kuten Tansaniassa vielä yleisesti muistivihkoissa ja mapeissa. Ja mikä ongelmallista, se on usein kadoksissa.”

Projektihallinnalla omavaraisuutta rakennustoimintaan  

Kun tansanialaiset vahvistivat kiinnostuksensa, Vornanen otti yhteyttä Tekesin  (nyk. Business Finland) ja ulkoministeriön BEAM-ohjelmaan. Ohjelma tukee sellaisia suomalaisyritysten innovaatioiden kehittämistä ja pilotointia, jotka edistävät sekä kehittyvien maiden hyvinvointia että tuovat kansainvälistä liiketoimintaa suomalaisille yrityksille.

Derigo haki BEAM:lta tukea käyttöönottoprojektin toteuttamiseen Tansaniassa ja sai myönteisen päätöksen.

”Nyt meillä on vuoteen 2019 ulottuva suunnitelma, joka sisältää ohjelmiston toiminnallisuuksien ja teknisen alustan räätälöinnin siten, että se soveltuu koko maan rakennusliikkeiden käyttöön”, Vornanen kertoo.

Kun Suomessa yritykset haluavat räätälöidyn alustan, tansanialaiset lähtivät siitä, että sama alusta käy niille kaikille.

Vornanen valmistelee nyt matkaa Tansaniaan ja hänen tavoitteenaan on saada pilotit käyntiin ensi syksynä. Vornasta motivoi se, että Derigo voi auttaa paikallisen rakennustoiminnan kehittämistä ja työvoiman osaamistason nostoa.

”Mitä enemmän tansanialaiset tekevät itse – ilman esimerkiksi kiinalaisia – sitä enemmän heille jää vaurautta omaan maahan”, hän kiteyttää.

Simulaatiopelien avulla tehoa ja motivaatiota oppimiseen

Kehittyvien maiden työmarkkinoiden haasteista on kiinnostunut myös suomalainen edtech-yritys Cesim. Se on erikoistunut bisnessimulaatiopeleihin, joita käytetään yliopistoissa ja korkeakouluissa liiketalouden ja yritystoiminnan opetuksessa.

Pelin ideana on, että joukkue johtaa yritystä ja tekee siihen liittyviä päätöksiä esimerkiksi myynnistä, hinnoittelusta, investoinneista, henkilöstöresursseista ja rahoituksesta, ja nämä päätökset johtavat yrityksen uuteen tilanteeseen. Pelissä ei kuitenkaan pelkästään simuloida, vaan kilpaillaan muita joukkueita vastaan.

”Kilpailu-ulottuvuus on tärkeä. Monet tahot ottaessaan yhteyttä ovat tähdentäneet sen merkitystä”, Cesimin toimitusjohtaja Veijo Kyösti korostaa.

”Opettajat joutuvat kamppailemaan opiskelijoiden huomiosta erilaisten sosiaalisen median ja muiden digitaalisten vaihtoehtojen keskellä, ja simulaatiopelien on todettu parantavan opiskelijoiden motivaatiota ja oppimista. Simulaatiopelit myös parantavat opiskelijoiden työllistettävyyttä tuomalla käytännönläheisyyttä ja kokemuksellisuutta oppimiseen”, Kyösti vakuuttaa.

Hänen mukaansa pelien avulla kursseista voidaan tehdä skaalautuvampia ja oppilaiden suorituksista läpinäkyvämpiä, jolloin ne tehostavat oppilaitosten voimavarojen käyttöä ja nostavat niiden tasoa.

Simulaatiopeli toimii myös rekrytoinnin työkaluna

Vuonna 1996 perustetun yrityksen toiminta on ollut alusta lähtien kansainvälistä. Sillä on tällä hetkellä asiakkaita eri puolilla Eurooppaa, Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa.

”Suomi on erinomainen kotimarkkina tämän toimialan yritykselle, mutta kannattavaa liiketoimintaa ei ole mahdollista synnyttää ilman, että toiminta on globaalia alusta alkaen”, Kyösti perustelee.

Kehittyville markkinoille yritys suuntaa Kaakkois-Aasiasta käsin.

”Haimme BEAM-ohjelmalta rahoitusta selvityksen tekemiseen, jossa kartoitamme markkinoita Filippiineillä, Indonesiassa, Sri Lankassa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Näistä valitsemme kaksi, joihin ensiksi suuntaamme”, Kyösti paljastaa.

”Budjettihaaste kehittyvien maiden oppilaitoksissa on ilmeinen”, hän toteaa.

BEAM-ohjelman kanssa Cesim pyrkiikin luomaan yhteistyömallin oppilaitosten ja yritysten välille.

”Ideana on, että yritykset sponsoroisivat simulaatiopelin kouluille ja peliin kehitettäviä arviointityökaluja voitaisiin myöhemmin hyödyntää yrityksen rekrytoinnissa”, Kyösti visioi.

BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam on tyytyväinen Derigon ja Cesimin avauksiin: "Suomalaiset yritykset alkavat katsoa alueita, joissa on talouskasvua ja vaurastuvaa keskiluokkaa."

Lisätietoja

Jukka Vornanen
Puh. +358 (0)400 265 242
jukka.vornanen (at) derigo.fi

Veijo Kyösti
Puh. +358 40 504 5116
veijo.kyosti (at) cesim.com

Minh Lam
Puh. +358 (0)2950 55743
minh.lam (at) businessfinland.fi

Teksti: Tanja Harjuniemi
Kuvat: Stoorisoppi