Siirry sisältöön
Uutinen 12.07.2018

Droonien lennonohjausjärjestelmä digitalisoidaan innovaatiokumppanuushankintana

Kuva: Air Navigation Services Finland

Air Navigation Services Finland (ANS Finland Oy) on aloittanut miehittämättömien ilma-alusten eli droonien reaaliaikaista tilannekuvaa tuottavan data-alustan rakentamisen.

Alustaan pohjautuen kehitetään myös droonien ohjaamisen avuksi automatisoitua järjestelmää, jolla helpotetaan droonien käyttöä ilmatilassa. Toteutusmalliksi on valittu innovaatiokumppanuushankinta, jota Business Finland rahoittaa.

ANS Finland Oy toteuttaa alustan, jossa yhdistyvät turvallisen ja ajantasaisen miehittämättömän ilmailun tilannekuvaan tarvittavat tiedot ja palvelut. Alustalle tarvitaan esimerkiksi 3D-karttatieto, sekä ajantasainen tietoliikenne-, sää- ja ilmatilan varaus- ja käyttötieto. "Alustahankinnan taustalla on tieto siitä, että drooni-toiminnan kasvattamiseksi sekä turvallisuuden varmistamiseksi ilmatilan tilannekuvaa on tuotettava reaaliaikaisesti ja kattavasti", kuvailee kehitysjohtaja Pasi Nikama ANS Finlandista ja jatkaa: "Tätä kehitystä tukee myös valmistelussa oleva EU-lainsäädäntö, jota haluamme edelläkävijöinä olla toteuttamassa."

Data-alustasta saadaan myös eväät siirtymiseen kohti käänteentekevää autonomista ja näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvaa lennättämistä. Tämä tarkoittaa toimintaa, jossa lennättäjä pitää yhteyttä kauko-ohjattuun drooniin tai useisiin drooneihin seuraamatta niitä itse maastoon. Tämän myötä myös palveluiden kustannustehokkuus ottaa ison harppauksen eteenpäin.

Alustaratkaisu vauhdittaa alan kehittymistä myös luomalla liiketoimintaedellytyksiä yrityksille, jotka haluavat kehittää digitaalisia palveluita droonitoimijoille. Alustan päälle omia ratkaisujaan voivat rakentaa esimerkiksi droonien operointipalveluja tarjoavat yritykset. "Uskomme, että data-alusta vauhdittaa liiketoiminnan kehittymistä merkittävästi lähivuosina. Lisäksi ketterä lupaprosessi, turvallinen lentoympäristö ja edelläkävijyys näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvassa lennättämisessä mahdollistavat ulkomaisten kehitysinvestointien houkuttelemisen Suomeen", perustelee innovatiivisten julkisten hankintojen rahoituksesta vastaava johtava asiantuntija Piia Moilanen Business Finlandista.

Muidenkin alustaratkaisujen toteuttajien toivotaan seuraavan hanketta tiiviisti, sillä ANS Finland toteuttaa projektin tuoreella innovaatiokumppanuus-hankintamallilla. Innovaatiokumppanuus on 1.1.2017 voimaantulleen hankintalain mahdollistama hankintamalli, jossa julkinen toimija ei osta markkinoilla olevaa valmista ratkaisua vaan uusi ratkaisu luodaan yhdessä yritysten ja esimerkiksi tutkimuslaitosten kanssa.

Data-alustan toteutus alkaa kehityskumppaneiden hakemisella jo kesän aikana. Vuoden loppuun mennessä uusi alustaa hyödyntävä lennonohjausjärjestelmän demoversio saadaan testattavaksi.

Projekti kuuluu Business Finlandin tekoäly- ja alustatalousohjelmaan, joka vauhdittaa alustatalouden kehittymistä Suomessa.

Lisätietoa

Lue lisää innovaatiokumppanuushankinnoista:

Lue lisää Business Finlandin tekoäly- ja alustatalousohjelmasta AI Business.

Business Finlandin Innovatiivisten hankintojen rahoitus on suunnattu julkisille hankintayksiköille, jotka tähtäävät palvelun ja toiminnan uudistamiseen. Rahoitus voi kohdistua innovatiivisen hankinnan suunnitteluun ja valmisteluun ja ratkaisun yhteiskehittämiseen. Tärkeää on, että projekti sisältää yhteistyötä potentiaalisten tarjoajien ja loppukäyttäjien kanssa.