Uutinen 14.12.2018

ICEYE sai 10 miljoonan euron pääomalainan Business Finlandilta polkaistakseen käyntiin Sijaintien Internetin

Business Finlandin kasvumoottorirahoituksen avulla tutkasatelliitteja kehittävä ICEYE laajentaa palveluitaan Suomessa ja ympäri maailmaa.

ICEYE, tutkasatelliitteja kehittävä ja maapallon kuvantamiseen keskittyvä yhtiö on saanut Business Finlandilta 10 miljoonaa euroa kasvumoottoreille tarkoitettua pääomalainaa. Varat käytetään SAR-satelliittien valmistukseen vuonna 2019 ja suomalaislähtöisen Sijaintien Internetin (Internet of Locations) -ekosysteemin käynnistämiseen.

ICEYE laukaisi 3.12. SpaceX-yhtiön raketin mukana toisen piensatelliittinsa avaruuteen. Tavoitteena on lähettää avaruuteen kaikkiaan 18 tutkakuvantavaa satelliittia. Yhtiö käynnistää Sijaintien Internet -ekosysteemin tukeakseen suomalaista talouskasvua satelliittidatan tuottamiseen, analysointiin ja kulutukseen liittyen. Tiheästi päivittyvän objektiivisen tiedon saanti kaikkialta maailmasta on uudenlainen mahdollisuus lähes kaikille teollisuudenaloille sekä valtioille. Satelliiteilla tuotettua havainnointidataa voidaan soveltaa esimerkiksi laittoman kalastuksen tai metsien laittomien hakkuiden valvontaan, luonnonkatastrofien hätäavun ohjaamiseen ja valtameriliikenteen turvaamiseen.

"Tutkasatelliittipalveluidemme avulla toteutetun reaaliaikaisen tarkan kuvantamisen ja data-analyysipalveluiden ansiosta ICEYE on luomassa kokonaan uusia maailmanlaajuisia markkinoita. Suomi on ainutlaatuisessa asemassa tämän saralla, sillä voimme hyödyntää huippuosaamistamme ja jatkuvaa tutkimustyötämme esimerkiksi koneoppimisen saralla", sanoo Pekka Laurila, ICEYE:n strategiajohtaja ja toinen perustajajäsen. "ICEYE:n tutkasatelliittikonstellaation etuna on kyky välittää kuvaa myös pilvipeitteen läpi ja yöaikaan. Erilaisten kohteiden luotettava tarkkailu useita kertoja päivässä luo markkinoille valtavan määrän uusia kaupallisia käyttökohteita."

"ICEYE on Suomen kannalta uniikissa asemassa satelliittipohjaisen kuvantamisdatan toimittajana. Business Finlandin rahoituksella pyritään osaltaan luomaan edellytyksiä myös muille yrityksille rakentaa ICEYE:n datan päälle uusia palvelukonsepteja tai jatkojalostaa sitä uudenlaisiin käyttökohteisiin. Datan ympärille rakentuvassa ekosysteemissä on merkittävä potentiaali uuden osaamisen ja liiketoiminnan luomiselle", sanoo Tesin sijoitusjohtaja Jussi Sainiemi. Tesi on yksi ICEYE:n omistajista.

Autonominen merenkulku on yksi tulevaisuuden aloista joka hyötyy uudesta avaruusinfrastruktuurista. "One Sea ekosysteemin yritykset ABB, Cargotec, Ericsson, Finnpilot Pilotage, Rolls-Royce Marine, Tieto ja Wärtsilä kehittävät tällä hetkellä Suomessa ratkaisuja älykkääseen ja autonomiseen meriliikenteeseen. Merellä tarvitaan aktiivisesti päivittyvää tietoa ympäristöstä, kuten jäätilanteesta, jota tutkakuvaa tuottavat satelliitit mahdollistavat", kertoo One Sean johtaja Jukka Merenluoto DIMECC Oy:stä.

Business Finlandin kasvumoottorirahoitus edistää uusien liiketoimintaekosysteemien kehitystä ja kasvua Suomessa. Tämän tavoitteen mukaisesti Business Finlandin ICEYE:lle myöntämä 10 miljoonan euron pääomarahoitus mahdollistaa uusien innovatiivisten ratkaisujen tarjoamisen globaaleille datankulutusmarkkinoille ja edesauttaa Suomea ponnistamaan maailmanluokan toimijaksi uuden Sijaintien Internetin ekosysteemin avulla.

Lue kaikista pääomalainaa saaneista kasvumoottoreista 
Business Finlandilta noin 30 miljoonan pääomalaina merkittävien kasvualojen rakentamiseksi Suomeen

Lähde ja kuva: ICEYE