Siirry sisältöön
Uutinen 18.09.2018

Kärkihankerahoituksella uutta bisnestä

Hallituksen vuosiksi 2015-2018 asettamalla kärkihankerahoituksella on tuettu cleantech- ja biotalousratkaisuja sekä innovaatioiden kaupallistamista. Business Finlandin kautta kärkihankerahoitusta on jaettu 122 miljoonaa euroa lähemmäs 730 projektiin.

Business Finland on kohdistanut kärkihankerahoitusta tutkimuksen ja elinkeinoelämän yhteistyön vahvistamiseen innovaatioiden kaupallistamiseksi sekä pk-yritysten cleantech-ratkaisujen kehittämiseen. Lisäksi kärkihankerahoitusta on suunnattu biotalouden uusien tuotteiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kehittämiseen sekä cleantech- ja biotalouden ratkaisujen pilotointiin ja demostrointiin.

Lisää liikevaihtoa, vientiä ja työpaikkoja

Tutkimusorganisaatiot ovat saaneet Business Finlandin kautta 59 miljoonaa euroa kärkihankerahoitusta ja yritykset 63 miljoonaa euroa. Näistä yrityksistä 70 prosenttia on pk-yrityksiä.

Kärkihankerahoitusta saaneiden yrityshankkeiden liiketoiminnallisen kokonaisvaikuttavuuden arvioidaan olevan liikevaihdon osalta noin 2,5 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä. Samainen arvio yritysten viennille on noin 1,7 miljardia euroa. Työpaikkoja arvioidaan syntyvän noin 5000.

Yritykset ja tutkimusorganisaatiot yhteistyössä – valtava joukko vaikuttavia hankkeita

Business Finlandin kautta kärkihankerahoitusta sai yli 700 projektia. Hankkeet ovat edistäneet tutkimuksen kaupallistamista ja vauhdittaneet yritysten tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.

Kärkihankerahoitusta sai esimerkiksi Nanoskin-projekti. Siinä UPM tutki ja kehitti nanoselluloosamateriaalia haavanhoitosovelluksiin. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä yritys-ja yliopistokumppaneiden sekä alan kliinisten asiantuntijoiden kanssa. Projektissa kehitettiin haavahoitomateriaaleja erityisen haastaviin ja vaikeisiin palovammoihin ja kroonisiin haavaumiin uudella innovatiivisella tavalla. Innovaatiolla on suuri kaupallinen merkitys, sillä haavojen tehokkaampaan hoitoon on edelleen suuri kliininen tarve maailmanlaajuisesti.

Sulapac Oy on kehittänyt puuhakkeen ja biohajoavan luonnonperäisen sidosaineen yhdistelmästä valmistetuille Sulapac®-tuotteille muovinkaltaiset ominaisuudet (ks. Business Finlandin aiempi uutinen: Biohajoava pakkausmateriaali haastaa muovin).

Tuotteet kestävät vettä ja rasvaa eivätkä ne läpäise happea. Sulapac®-tuotteissa yhdistyy ekologisuus, ylellisyys ja rajaton muotoiltavuus. Sulapac Oy sai kärkihankerahoitusta projektiin, jossa kehitetään ekologinen ja korkealuokkainen Sulapac®-pakkausportfolio loppuun.

Kärkihankerahoitusta on saanut myös VTT:n koordinoima TELAKETJU-hanke. Hankkeessa rakennetaan tekstiilin kierrätyksen ekosysteemi, jossa on mukana arvoketjun eri toimijoita ja jonka kautta eri yritysten uusien ratkaisuja päästään testaamaan. Haasteena toimialalla on paitsi kierrätyslogistiikan hajanaisuus, myös laadukkaan uusioraaka-aineen tuottaminen ja hyvälaatuisen kuidun jalostaminen tekstiilijätteestä. Tähän suomalaisilla yrityksillä ja tutkimuslaitoksille on korkealaatuista osaamista ja täsmäratkaisuja.

Vuonna 2016 Business Finland toteutti kärkihankerahoituksella Challenge Finland -kilpailun. Siinä tutkijat ideoivat yritysten hyödynnettäviksi merkittävien ongelmien ratkaisumalleja. Yksi kilpailun voittajista oli Aalto yliopiston, HUSin, Medix Biochemican ja Canatun muodostama tiimi, joka sai FEDOC-hankkeeseen kärkihankerahoitusta. Hankkeessa kehitettiin mittausmenetelmää, jonka avulla vahvojen kipulääkkeiden pitoisuudet voidaan mitata lähes reaaliaikaisesti potilaan verinäytteestä.

Lue lisää Challenge Finland -kilpailun tuloksista

Tutustu esimerkkeihin Innovation Scout -hankkeista, joita toteutettiin kärkihankerahoituksella:

Lisätietoja

Jarmo Heinonen
jarmo.heinonen(at)businessfinland.fi
Puh. 050 557 7790

Lue myös

Suomen Akatemian uutinen: Kärkihankerahoitus edistänyt yhteistyötä ja tutkimuksen hyödyntämistä