Siirry sisältöön
Uutinen 02.10.2018

Katsaus liikkuvien työkoneiden kehityspolkuun Suomessa julkaistu

Liikkuvien työkoneiden toimiala on merkittävä viejä. Tekesillä on ollut tärkeä rooli alan kehittämisessä tutkimuksen rahoittajana ja ohjelmatoiminnassa. Digitalisaatio ja painopisteen siirtyminen kohti palveluliiketoimintaa näkyvät myös tämän toimialan kehityksessä.

Liikkuviin työkoneisiin luetaan kaivoskoneet ja murskaimet, metsäkoneet ja puunkuormaajat, nosto- ja siirtolaitteet, monitoimikoneet kiinteistönhuoltoon ja rakentamiseen, satamanosturit sekä maatalouskoneet.

Toimialan yritysten Suomen yksiköiden vuotuinen liikevaihto on ollut noin viiden miljardin euron tasolla viime vuosina ja henkilöstöä kotimaassa on ollut noin 11000. Liikkuvien työkoneiden globaali markkinapotentiaali on erittäin suuri ja siksi yritysten viennin osuus on tyypillisesti yli 75%.

Yritykset ovat kehittyneet yksittäisen ongelman ratkaisuun keskit­tyneestä tuoteliiketoiminnasta laajemmin tehostamaan asiakkaiden liiketoimintaa älykkäiden koneiden ja niihin liittyvän palveluliiketoiminnan avulla tälläkin toimialalla.

Julkisen tuen ja erityisesti Tekesin toiminnalla on ollut koko ajan laajeneva rooli monitieteellisyyden sekä myös kansainväliseen yhteistyöhön kannustavana toimijana. Materiaalitekniikan osaaminen, yleinen koneensuunnittelun osaaminen sekä jatkuvasti kehittyvä koneautomaatio olivat näitä perustekijöitä, joissa kehitys- ja tutkimustoiminnan painopiste oli 80- ja 90- luvuilla melko pitkään koneenrakennuksen alueella. 

Tekesin ohjelmatoimissa toimialarajat ylittäviä osaamisia on viety eteenpäin esimerkiksi liiketoimintaosaamisen Liito -ohjelmassa, koneenrakennuksen Masina -ohjelmassa, muotoiluosaamisen Muoto -ohjelmassa sekä myöhemmin palveluliiketoiminnan Serve -ohjelmassa.

Liikkuviin työkoneiden teknologiaa tukevien yhteisten tutkimusohjelmien tutkimusvolyymi on ollut merkittävä 2000-luvun alusta lähtien ja useita ohjelmia on edelleen käynnissä. Painopiste on muuttunut digitalisaation suuntaan 15 vuoden ajan ja kehitys jatkuu yhä. Tekesin osuus näistä tutkimusinvestoinneista on ollut n. 50 %.

Liikkuvat työkoneet – kehityspolku (pdf)

Lisätietoja

asiantuntija Esko Virtanen
050 5577 833
esko.virtanen(at)businessfinland.fi

Eero Lukin
kuva: Kalmar