Uutinen 19.11.2018

Nuorten japanilaisten omatoimimatkailijoiden kokemuksia kesäisestä Suomesta

Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää Suomeen ja Helsinkiin saapuneita japanilaisia omatoimimatkailijoita. Millaisia asioita yksin tai pienissä ryhmissä matkustavat japanilaiset arvostavat matkailukokemuksessaan, ja mitä he päätyvät tekemään lomallaan. Mitkä ovat syyt tulla Suomeen? Mistä matkaa tänne suunnitelleet ovat hakeneet tietoa ja miten he ovat varanneet matkan?

Japanilaiset omatoimimatkailijat arvostavat ennen kaikkea ”turvallista seikkailua”.  Suomi koetaan turvalliseksi maaksi, mutta sen lisäksi kaivataan tietoa aikaisemmista kokemuksista ”seikkailla” Suomessa omin päin – esim. blogeista löytyy ideoita suositelluista, myös epätavallisimmista, kohteista ja kokemuksista sekä ohjeita siitä, miten erilaisissa tilanteissa tulisi toimia. Erityisesti tässä suunnitteluvaiheessa kaivataan testattua tietoa jo Suomessa käyneiltä japanilaisilta heidän omalla kielellään. Suomessa jo ollessa kieliasiaa ei enää pidetä niin tärkeänä seikkana kuin matkaa suunniteltaessa.

Omatoimisuuden tärkeimpinä ominaisuuksina pidetään vapautta aikatauluista sekä sitä, että voi tilanteen mukaan suunnitella itselleen sopivaa tekemistä ja koettavaa – kylläkin useimmiten niistä vaihtoehdoista, joista jo ennakkoon oli japanilaisten blogeista tai muista luotettaviksi koetuista lähteistä kerännyt tietoa.

Suomen valintaa matkustuskohteeksi motivoi useat eri teemat, joista mainittiin mm. kaunis luonto, mielenkiintoinen arkkitehtuuri & design sekä kulttuuri eri muodoissaan, suomalainen ruokakulttuuri sekä elämäntapa, mihin läheisesti kuuluu myös saunominen ja uinti.

Voit lukea lisää esille tulleista teemoista sekä matkan suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvistä huomioista ja toiveista tutkimusraportistamme. Siitä löytyy niin ikään hyviä vinkkejä siitä, miten saisimme houkuteltua yhä useamman japanilaisen omatoimimatkailijan valitsemaan Suomen matkakohteekseen.  

Tutustu tutkimukseen

Tämä etnografinen tutkimus toteutettiin Helsingin keskustan keskeisillä paikoilla elokuun aikana. Matkailijoiden kokemuksia keräsi natiivi japaninkielinen haastattelija, jolloin kielimuuri tai kulttuurierot eivät päässeet vaikuttamaan vastausten tulkintaan.