Siirry sisältöön
Uutinen 25.01.2018

Rolls-Roycen kauko-ohjattavien ja autonomisten alusten t&k-keskus Turkuun

Kuva: Rolls-Royce

Kauko-ohjattavat ja autonomiset alukset merkitsevät suurta muutosta merenkulkuun seuraavan vuosikymmenen aikana ja ohjaavat alan digitalisaatiota. Business Finlandin tavoitteena on kasvattaa Suomeen uuden kasvun kannalta elintärkeitä ekosysteemejä, joissa tutkimustulokset ja uudet ideat päätyvät jalostettaviksi.

Rolls-Royce on avannut kauko-ohjattavien ja autonomisten alusten ja tekoälyn tutkimuskeskuksen Turkuun. Tutkimuskeskuksen perustaminen tarkoittaa Rolls-Roycen autonomisen meriliikenteen kehitysresurssien keskittämistä Suomeen.

Yksi peruste keskuksen avaamiselle Turkuun on Suomen merkittävä ICT-osaaminen ja vahva meriklusteri.

Rolls-Roycen kehityskeskus tulee tekemään tiivistä yhteistyötä syykuussa 2016 käynnistyneen autonomisen meriliikenteen ekosysteemin kanssa. Ekosysteemi tuo yhteen globaalit edelläkävijät ja ketterät ICT-alan startupit. Tavoitteena on luoda maailman ensimmäiset miehittämättömät merenkulun ratkaisut ja verkosto vuoteen 2025 mennessä. Rolls-Royce on yksi ekosysteemin osapuolista.

Business Finland on sitoutunut rahoittamaan ekosysteemin kehittämistä ja edistämään uusien innovaatioiden markkinoille tuloa tulevina vuosina.

- Business Finland rahoittaa ja edistää ekosysteemien syntyä Suomessa laajemminkin. Tavoitteenamme on kasvattaa Suomeen uuden kasvun kannalta elintärkeitä ekosysteemejä, joissa tutkimustulokset ja uudet ideat päätyvät jalostettaviksi. Nämä ekosysteemit rakentavat Suomelle polkuja maailmalla syntyviin innovaatio- ja kasvuketjuihin, joihin mukaan pääseminen on kansakuntamme tulevaisuuden kannalta elintärkeää, toteaa Business Finlandin pääjohtaja Pekka Soini.

Business Finland tulee investoimaan merkittävästi myös keskuksen toimintaa tukevien mahdollisuuksia luovien teknologioiden, kuten tekoälyn, kehittämiseen Suomessa.

Rolls-Roycen kehityskeskus, autonomisen meriliikenteen ekosysteemi, isot tutkimus- ja kehityshankkeet sekä rakenteilla oleva pilotointiympäristö mahdollistavat autonomisen meriliikenteen hubin ja edelläkävijämarkkinan synnyttämisen Suomeen.