Siirry sisältöön
Uutinen 22.01.2018

Suomalaisteknologialla kohtuuhintaista juomavettä Keniaan

Antti Pohjola / kuva: Stoorisoppi

Suomalaisten teknologiaratkaisujen avulla voitaisiin ratkaista monia kehittyvien maiden kehitysongelmia, kuten pulaa puhtaasta juomavedestä. Mikä jarruttaa suomalaisratkaisujen maailmanvalloitusta?

Suomalainen vesiteknologiayhtiö Solar Water Solutions on yhteistyössä Aalto yliopiston energiatekniikan laitoksen kehittänyt ainutlaatuisen aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusjärjestelmän. Motiivina on ratkaista maailman juomavesipula. Maapallon vesivaroista vain kolmisen prosenttia on juomavedeksi kelpaavaa makeaa vettä, ja sekin jakautunut epätasaisesti; vähiten sitä on Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Nyt yrityksen kehittämän järjestelmän avulla suolainen merivesi ja epäpuhdas pohjavesi voidaan puhdistaa juomakelpoiseksi.

"Puhtaan juomaveden saaminen on todellinen ongelma köyhissä maissa. Esimerkiksi sairaaloissa puolet potilaista kärsii likaisen juomaveden aiheuttamista sairauksista", toimitusjohtaja Antti Pohjola kertoo.

Puhdasta juomavettä paikallisesti ilman päästöjä

Yrityksen kehittämä vedenpuhdistusjärjestelmä perustuu perinteiseen käänteisosmoosiin. Ainutlaatuisen siitä tekee se, sen avulla voidaan tuottaa juomavettä ilman päästöjä, uusiutuvalla energialla.

"Useimmat puhdistamot toimivat vielä dieselillä, joka on kallista ja epäekologista", Pohjola korostaa.

Yritys valmistaa laitteet Suomessa. Pohjolan mukaan järjestelmän elinkaarikustannukset ovat erittäin alhaiset ja investointikustannuskin on kuoletettu muutamissa vuosissa pelkästään dieselkulujen säästöinä.

Juuri tällä hetkellä vuonna 2015 perustetun kasvuyrityksen ensimmäinen laitteisto seilaa merellä kohti Keniaa. Kun se pääsee perille tammikuun lopussa, sen avulla tullaan tuottamaan juomavettä koululle ja kyläyhteisölle köyhällä maaseudulla.

Kyseessä on pilottihanke, joka toteutetaan yhdessä Suomen ja Kenian World Vision -hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Maailman kehityshaasteista kestävää liiketoimintaa

Solar Water Solutions on teknologiayritys, mutta kehittyville markkinoille se suuntaa uudenlaisella palvelukonseptilla.

 

Köyhien maiden juomavesiongelmia on perinteisesti ratkottu kehitysapu- ja hyväntekeväisyystoiminnan avulla. Solar Water Solutions haluaa muuttaa tämän yhteiskunnallisesti kestäväksi liiketoiminnaksi. Se kehittää palveluliiketoimintamallia, jossa sen teknologian avulla juomavettä pystytään tuottamaan paikan päällä kustannustehokkaasti ja myymään sitä kuluttajille edulliseen hintaan.

"Kuluttajahinnan pitää olla riittävän alhainen, jotta köyhät ja pienituloiset pystyvät sitä ostamaan. Muutoin toiminnasta ei synny toivottuja kehitysvaikutuksia. Hinnan pitää olla kuitenkin sellainen, että siitä syntyy taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa", Pohjola perustelee.

Hinta onkin yksi suomalaisten teknologiayritysten vaikeimmista haasteista kehittyvillä markkinoilla – huippulaatu maksaa. Monesti käy niin, että halvempi – ja huonompi – ratkaisu voittaa tarjouskilpailun. Eikä suomalaisyrityksillä ole monestikaan tarjota valmiita rahoitusratkaisuja.

Tähän Solar Water Solutions etsii ratkaisua Business Finlandin ja ulkoasiainministeriön BEAM-ohjelman kanssa, joka rahoittaa palvelumallin kehittämistä. BEAM – Business with Impact tukee sellaisten suomalaisyritysten liiketoimintaa, joiden tavoitteena on teknologia- ja palveluratkaisujen avulla tuottaa toivottuja kehitysvaikutuksia kehittyvissä maissa.

Hyväntekeväisyydestä vaikuttavuussijoittamiseen

Palvelumallissa Solar Water Solutions hankkii kohteelle rahoituksen. Sijoittajina voivat toimia edelleenkin hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten World Vision Kenian hankkeessa, mutta erityisesti se etsii mukaan vaikuttavuussijoittajia.

"Ajatuksena on etsiä sijoittajia, jotka haluavat ratkaista maailman vesiongelmaa. Sijoittajat omistavat laitteet ja konseptin, ja saavat siitä normaaliin tapaan tuottoa", Pohjola kertoo.

Vaikuttavuussijoittaminen onkin yksi kuumimmista sijoitustrendeistä maailmalla, jossa sijoittajat haluavat kanavoida rahansa yhteiskunnallisesti kestäviin investointeihin ja sosiaalisiin yrityksiin.

Tekes on aiemmin rahoittanut myös yrityksen tuotekehityshankkeita.
"Tekesin tuki on mahdollistanut sen, että olemme pystyneet resursoimaan hankkeet kunnolla ja hyvin. Ilman sitä emme olisi näin pitkällä. Olemme voittaneet ainakin vuoden aikataulussa", Pohjola kiittelee.

Lisätietoja

Antti Pohjola
Puh. 050 668 66
antti.pohjola(at)solarwatersolutions.fi

Minh Lam
Puh. 029 505 5743
minh.lam (at) businessfinland.fi

Teksti: Tanja Harjuniemi
Kuvat: Solar Water Solutions