Siirry sisältöön
Uutinen 02.05.2018

Suomalaisyritysten kiihdytysohjelma Vietnamin markkinoille saa jatkoa

Tomi Torri ja Tu Duong Korkiasta osallistuivat HCMC:n innovaatioviikon tapahtumiin viime lokakuussa. ”Projektimme on edennyt suunnitellusti, ja näkymät Vietnamissa ovat hyvät”, Torri kertoo.

Suomalaisyritykset Fuzu ja Korkia löysivät markkinapotentiaalinsa Vietnamista VMAP-ohjelman avustuksella. Ohjelma saa jatkokauden, ja haku siihen on käynnissä.

Rekrytointipalvelu Fuzu on yksi Vietnam Market Access and Partnership, VMAP-ohjelman 18:sta suomalaisyrityksestä. Ohjelman ykkösvaihe käynnistyi viime lokakuussa, jolloin yritykset saivat käyttöönsä viideksi kuukaudeksi paikallisen projektipäällikön, josta aiheutuvat kustannukset ohjelma maksoi.

Toimitusjohtaja Jussi Hinkkanen tapasi ensi kertaa Fuzulle valikoidun projektipäällikön, Tran Hung Thienin Ho Chi Minh Cityn innovaatioviikon tapahtumissa viime lokakuussa.

”Projektin tavoitteena oli tehdä markkinatutkimus siitä, miten Afrikkaa varten alun perin kehitetty työnhaku- ja rekrytointipalvelu voisi toimia Vietnamissa”, Hinkkanen kertoo.

Tutkimuksen lopputulos ei yllättänyt; Vietnamissa on valtava tarve Fuzun kaltaiselle virtuaaliselle, tekoälypohjaiselle uraohjauspalvelulle. Vastaavanlaista kilpailevaa palvelua markkinoilta ei löytynyt.

”Kilpailijoiden palvelut ovat pikemminkin perinteisiä työnhakuportaaleja. Tutkimus myös osoitti, että Vietnamissa ihmisten valmius digitaalisten palveluiden käyttöön on pidemmällä kuin Afrikassa.”

Fuzu jatkaa VMAP-ohjelmassa myös kakkosvaiheeseen, jossa se keskittyy kumppanuuksien etsintään ja mahdollisen lanseerauksen valmisteluun.

”Tämän tyyppisen palvelun lanseeraus tarkoittaa satojen tuhansien eurojen investointia. Startup-vaiheessa olevalla firmalla ei ole siihen rahkeita ilman kerättyä pääomaa. Juuri sitä me parhaillaan teemme, minkä jälkeen voimme tehdä lopulliset päätökset”, Hinkkanen toteaa.

Fuzun Jussi Hinkkasen mielestä VMAP:n toimintamalli sopii erityisesti pk-yrityksille. ”Tähän suuntaan  vienninedistämistä pitää kehittää”, hän linjaa.

Projektipäällikön pitää mätsätä yrityksen tarpeisiin

Ohjelmistorobotiikkaa hyödyntäviä uusia liiketoimintoja maailmalla kehittävä suomalainen Korkia (entinen Eera) on myös yksi VMAP-yrityksistä.

Ohjelman nimittämän projektipäällikön Nguyen Dang Tuan Minhin lisäksi Korkia itse investoi projektiin suomalaisen kehityspäällikkönsä Tu Duongin. Tiimin tärkeimpänä tehtävänään on ollut asiakas- ja kumppanitapaamisten järjestäminen, myynti ja näkyvyyden rakentaminen.

”Täällä pääsy isojen yritysjohtajien puheille edellyttää hyviä suhteita ja tapaamisten sopimisessa tiimimme on onnistunut hyvin”, Korkian osakas Tomi Torri kertoo.

Korkia on jo solminut yhteistyösopimuksen vietnamilaisen, innovatiivisuudestaan palkitun it-yrityksen, Unitin kanssa. Helmi-maaliskuussa Korkia toteutti ensimmäisen projektinsa paikalliselle isolle pankille.

”Valmistelemme projektille jatkoa, jossa on kysymys pankin prosessien robotisoinnista. Finanssisektorilla nähdään ohjelmistorobotiikan hyödyt ja alan yritykset ovatkin etunenässä mukana.”

Niin Torri kuin Hinkkanenkin korostavat kullekin firmalle oikeantyyppisen projektipäällikön löytämisen merkitystä. Lisäksi Torri korostaa kokemuksen ja valmiiden verkostojen merkitystä: ”Finanssiala on aika konservatiivinen, joten henkilöllä pitää olla senioriteettia".

Fuzun projektipäällikkö oli kolmekymppinen yrittäjä, joka on rakentanut yhden HCMC:n menestyvimmistä markkinatutkimusfirmoista.

”Hän on persoonana sellainen, joka pystyy nopeasti rakentamaan luottamuksellisia suhteita ihmisten kanssa. Se on Vietnamissa tärkeää”, Hinkkanen luonnehtii.

Hatch!-tapahtuma HCMC:ssä viime lokakuussa. Vietnamilaiset haluavat aitoa
kumppanuutta suomalaisyritysten kanssa, jossa bisneksen rinnalla huomioidaan
maalle tärkeät kehitystavoitteet.

Yrityksen oma sitoutuminen on ratkaisevaa

VMAP-ohjelman tavoitteena on vauhdittaa suomalaisyritysten markkinoille pääsyä Vietnamissa. Ohjelma on tarkoitettu yrityksille, joilla on jo kansainvälisillä markkinoilla testattu tuote tai palvelu, valmius räätälöidä se Vietnamiin sopivaksi ja riittävästi omia resursseja panostaa projektiin.

”Ohjelma on osa Suomen ja Vietnamin välistä IPP-innovaatioyhteistyötä, jolloin yrityksen pitäisi pystyä vastaamaan tunnistettuihin kehityshaasteisiin. Niitä ovat ratkaisut, jotka liittyvät muun muassa smart cities -konsepteihin, liikenteeseen ja ympäristöön, koulutukseen ja digitalisaatioon”, kehitysyhteistyökonsultti ja IPP:n lyhytaikainen asiantuntija Silja Leinonen selventää.

"Osalla ykkösvaiheen yrityksistä oli kaikin puolin onnistunut projekti, vaikka lopputulos olikin, että markkinoille ei kannata lähteä juuri nyt. Heidän osaltaan projekti päättyy, mutta moni yritys tulee saamaan jatkotuen ja lisäksi mukaan otetaan uusia yrityksiä", Leinonen kertoo.

Uusille yrityksille haku on auki toukokuun loppuun asti.

Myös BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam on innoissaan VMAP-ohjelman tuloksista ja jatkokaudesta.

”Kilpailu tulevaisuuden merkittävimmistä vientimarkkinoista ratkaistaan seuraavien viiden vuoden aikana. Suomella on kaikki tarvittava osaaminen ja resurssit nousta kilpailun kärkeen. Nyt ne pitäisi vain ottaa rohkeasti käyttöön”, Lam kannustaa.

BEAM-ohjelma on Business Finlandin ja ulkoministeriön ohjelma, joka tukee kehittyville markkinoille suuntaavia yrityksiä. BEAM-ohjelma osallistuu VMAP-ohjelman rahoittamiseen.

Lisätietoja

Minh Lam
Puh. 050 5577 743
minh.lam(at)businessfinland.fi

BEAM-ohjelman verkkosivut

Teksti: Tanja Harjuniemi
Kuvat: Stoorisoppi