Uutinen 06.06.2018

Suomi digipronssille – toimintatapamuutosten toteutus laahaa

Suomen digitaalisuuden astetta selvitettiin 22 maata vertailevassa Digibarometrissä viidettä kertaa. Osaaminen on maassamme edelleen korkeatasoista, mutta digitalisaation tuomien suurten muutosten toteuttamista pitää kiihdyttää.

Tämän vuoden Digibarometri-tutkimuksessa Suomi putosi viimevuotiselta hopealta pronssille. Yhdysvallat harppasi kuudennelta sijalta toiseksi. Norja jatkaa kärjessä. Suomi oli Digibarometrin ykkönen vuonna 2016, sittemmin sijoitus on tippunut yhdellä vuosittain.

"Suomen keskeinen haaste on se, että digitaalisuuden edellyttämiä syvällisiä toimintatapamuutoksia tehdään edelleen laiskasti – uudet ratkaisut tuodaan organisaatioihin ilman uuden teknologiaan edellyttämiä muutoksia eikä liiketoimintamalleja mietitä uudestaan digin tuomien mahdollisuuksien näkökulmasta. Tällöin osa hyödystä jää saavuttamatta. Suomi toki hyötyy digistä, mutta ei saa siitä mitään erityistä kilpailuetua suhteessa lähimpiin verrokkimaihin", kertoo Digibarometrin toteuttaneen Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä ja maat laitetaan järjestykseen 36 muuttujan perusteella. Mittaus toteutetaan kolmella tasolla – edellytykset, käyttö ja vaikutukset – sekä kolmella pääsektorilla – yritykset, kansalaiset ja julkinen sektori.

Tekoäly avuksi – digitalisaatio edellyttää nopeita muutosten toimeenpanoja

"Tekoäly ja datan tehokas hyödyntäminen ovat keskeisimpiä globaalia kilpailukykyä edistäviä elementtejä. Tämän vuoden aikana toimintansa käynnistävän tekoälykiihdyttämön avulla aloittavatkin organisaatiot pääsevät liikkeelle ja edistyneemmät saavat tarvitsemaansa vertaistukea. Tällä vastataan nimenomaan digitalisaation tuomien suurten muutosten nopeaan käyttöönottoon organisaatioissa. Kokeilukulttuurin ja uuden kehittämisen puolella tukea tarjoaa Business Finlandin tekoälyohjelma AI Business. Uusien ratkaisujen kehittämisen, kehitettyjen ratkaisujen hyödyntämisen ja kansainvälisen kilpailuasetelman näkökulmasta on tärkeää, että innovaatiorahoituksemme saadaan nostettua vuosikymmenen alun tasolle", sanoo Business Finlandin digitalisaatiojohtaja Mika Klemettinen.

Business Finland oli yksi Digibarometrin yhteistyökumppaneista.

Tutustu Digibarometriin tästä

Seuraa Twitterissä: #Digibarometri

Kaj Nordgren