Uutinen 28.02.2018

Teknologiaa koiran tulkiksi

Viime kesän datankeräystutkimuksessa koirat pääsivät toteuttamaan yksinkertaisia ennalta suunniteltuja tehtäviä. Tehtävien aikana koirilta kerättiin liikeinformaatiota usealla kaupallisella aktiivisuusmittarilla sekä TTY:llä kehitetyllä SpiritCor9D-mittalaitteella, joka aktiivisuusdatan lisäksi kykenee mittaamaan myös sydämen EKG-signaalia ja hengitystä.

Business Finlandin rahoittamassa Turre ja Toivoset 2.0 -hankkeessa kehitetään teknologiaa, jolla omistaja pääsee lähemmäs lemmikkinsä sielunelämää. Lemmikeissä piilee iso bisnes.

Tiedelehti Rajapinta kertoo kolmen yliopiston yhteisestä Turre ja Toivoset 2.0 -hankkeesta. Lisäksi moni yritys on mukana tutkimuksessa omalla hankeellaan. Hanke käynnistyi vuonna 2016 Tekesin (nyk. Business Finland) Challenge Finland -kilpailusta, jossa etsittiin uudenlaista liiketoimintaa, ja Business Finland rahoittaa tutkimusta vielä kuluvan vuoden ajan.

Tutkimusten tulosten avulla voidaan esimerkiksi  seurata koiran aktiivisuutta omistaja poissaollessa ja ymmärtää paremmin koirien eroahdistusta ja kehittää siihen apua.

"Lemmikkibisneksessä liikkuu iso raha ja teknologialla voi nousta bisneksen kovimpaan kärkeen. Teknologiaosaaminen ja tutkimus voivat olla suomalaisyrityksille avaintekijöitä kansainvälistymisessä", tenure track -professori Antti Vehkaoja TTY:n biolääketieteen tekniikan tiedekunnasta sanoo.

Yliopistojen ja yritysten yhteistyötä

Tampereen yliopistossa tutkitaan koiran omistajien näkökulmaa muun muassa haastatteluiden ja käytettävyystutkimusten avulla sekä autetaan suomalaisia eläinliiketoiminta-alueen yrityksiä löytämään toisensa ja verkostoitumaan.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmä huolehtii koirilla tehtävien mittausdata-aineistojen keräämisestä sekä osaltaan niiden tulkinnasta koiran mielentilojen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Tampereen teknillisessä yliopistossa sulautettujen järjestelmien, anturitekniikan ja fysiologisten mittausten asiantuntijat kehittävät menetelmiä datan keräämiseen ja analysointiin.

Vetcare Oy:llä ja Best Friend Group Oy:llä on hankkeen rinnalla omat yrityshankkeet. Lisäksi hankkeen toteutusta tukevat mm. Smart Dog, Kaunila, Suomen Agilityliitto, Eläinklinikka EHYT, Petsofi, FitDog Finland, Three Plus Group ja Lymed.

Lemmikkieläintutkimuksesta apua myös ihmisille

Se mikä auttaa lemmikkiä, auttaa usein myös ihmisiä. "Eräs tohtorikoulutettavamme tutkii väitöskirjatyössään sydänsoluryppäiden monitorointia. Hän pystyy hyödyntämään Turre-hankkeessa kehittämiään signaalinkäsittelymenetelmiä myös ihmispuolen tutkimuksessaan", Vehkaoja kertoo.

Lue koko artikkeli Tampereen teknillisen yliopiston Rajapinta-lehdestä

Lue lisää Challenge Finland -kilpailusta

Alkuperäinen artikkeli: Sanna Kähkönen
Kuva: Sanni Somppi