Uutinen 13.09.2018

Vastuullista laivamatkailua Itämerellä

Upealla, mutta hyvin herkällä Itämerellä toimiva Tallink Silja haluaa pitää hyvää huolta toimintaympäristöstään ja kannustaa asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan tekemään samoin. Huoli Itämerestä on yhteinen.

Ranta ja saaristo ovat monen suomalaisen koti tai lomanviettopaikka, ja suomalaisten huoli Itämeren tilasta kasvaa. Menneen kesän sinilevälautat tekivät Itämeri-keskustelusta päivittäistä.

Tallink Siljan kansainvälisen myynnin johtaja Nina Tähtinen ymmärtää huolen ja kutsuukin kaikkia mukaan toimimaan Itämeren hyväksi.

– Ympäristönsuojelun periaatteet ovat olennainen osa koko konsernimme strategiaa ja ne huomioidaan kaikessa, mitä teemme. Teemme myös jatkuvaa kehitystyötä ympäristön hyväksi sidosryhmiemme, kuten kansalaisjärjestöjen, kanssa. Haluamme huolehtia Itämerestä, onhan se yhteinen elinympäristömme ja samalla myös työpaikkamme. Edellytämme, että yhteistyökumppanimme toimivat lakeja ja säädöksiä noudattaen ja ympäristövastuunsa kantaen, Tähtinen kertoo.

Tallink Siljan lista konkreettisista teoista vastuullisen matkailun eteen on kattava.

– Tallink-konsernille myönnettiin ympäristöjärjestelmäsertifikaatti ISO 14001 vuonna 2008 osoituksena ympäristöasioiden hyvästä hoidosta. Se auttaa parantamaan ympäristönsuojelun tasoa jatkossakin, Tähtinen toteaa.

– Meillä on nollatoleranssi jätevesien mereen pumppaamisessa ja laivoilla käytetään vähärikkistä polttoainetta päästöjen vähentämiseksi. Meillä on myös käytössä reaaliaikaiset polttoaineenseurantajärjestelmät, Tähtinen jatkaa.

Lisäksi laivoilla muun muassa kierrätetään metalli, lasi, pahvi, jäteöljy, sekajäte ja biojäte asianmukaisesti, ja jätteitä ohjataan kiertotalouteen.

Tallinkin uusimman laivan Megastarin sunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota ympäristöasioihin ja se käyttää polttoaineenaan ympäristöystävällistä lng:tä.

Vastuullisuus konsernin toiminnan peruspilarina

Koko Tallink-konsernin yhteiset arvot ovat sitoutuminen, ammattimaisuus, yhteistyö ja ilo.

– Kaiken toimintamme lähtökohtana on aina turvallisuus ja keskiössä on asiakas. Toimimme hyvin herkällä Itämeren alueella ja haluamme pitää hyvää huolta toimintaympäristöstämme. Kannustamme myös asiakkaitamme, työntekijöitämme ja yhteistyökumppaneitamme tekemään samoin, Tähtinen linjaa.

Yrityksen työntekijöistä on osa esimerkiksi koulutettu WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin. Tallink Siljan esimerkillinen ote yhteiskuntavastuuseen ei kuitenkaan rajoitu ympäristöön, ja Tähtinen huomauttaakin, että ympäristöasioiden lisäksi Tallink Silja huolehtii myös sosiaalisesta vastuusta.

– Teemme paljon yhteistyötä muun muassa lasten ja nuorten hyväksi. Lisäksi meille on tärkeää tarjota laivoillamme vastuullista ruokaa ja tähän puoleen olemmekin viime aikoina panostaneet hyvin paljon. Meille on myönnetty MSC:n ympäristösertifikaatti, olemme panostaneet vegaaniseen ja kasvisruokatarjontaan ja lisäksi pyrimme hankkimaan ruoka-aineet lähialueilta aina kun se vain on mahdollista, Tähtinen kertoo.

Lisäksi on huomioitavaa, että Tallink Silja inspiroituu suomalaisista tuotteista muuallakin kuin ruokapöydässä: paikalliset merkit ovat vahvasti esillä laivojen myymälöissä ja paikallisia tapahtumia markkinoidaan näkyvästi.

Pitkäjänteistä työtä paremman huomisen puolesta

Tallink Silja -konsernille vastuullisuus on jatkuva prosessi. Tähtinen kertoo, miten yritys aikoo tulevaisuudessa panostaa entistä enemmän esimerkiksi lähiruokaan ja ruokajätteen määrän vähentämiseen.

– Etsimme jatkuvasti uusia keinoja esimerkiksi kertakäyttöastioiden ja muovin käytön vähentämiseen, Tähtinen sanoo.

Merellinen Helsinki ja Porvoo ovat Nina Tähtisen sydäntä lähellä.

– Nautimme perheen kanssa kauniista ja puhtaasta saariston luonnosta vapaa-aikanamme, eikä mikään maistu niin hyvältä kuin itse rantakaislikosta kalastettu kuha tai ahven. Soisin myös lastemme lapsineen voivan tulevaisuudessa nauttia puhtaasta Itämerestä, Tähtinen kertoo.

Tutustu Tallink Siljan vastuulliseen toimintaan Itämerellä

AS Tallink Grupp 
Tallink Silja Oy

_____________________________________________________________________

Tallink Silja Oy on osa AS Tallink Gruppia, joka on yksi Itämeren alueen suurimmista matkustaja- ja rahtiliikennevarustamoista. Yhtiön laivat liikennöivät Suomesta Tallink-brändin alla Helsingistä Tallinnaan ja Silja Line -brändin alla Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan. Tallink Silja Oy toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella ja tytäryhtiö Sally Ab Maarianhaminassa. Yritys työllistää maalla noin 500 ja merellä noin 1 000 henkilöä. Työvuorot on suunniteltu siten, että Tallink Silja työllistää suomalaisia ympäri maan; kahden viikon pesteille kerkeää saapumaan kauempaakin.