Siirry sisältöön
Uutinen 28.01.2019

Ihanimmat suomalaiset sisustusbrändit

BEdesign on sisarusten Bette ja Cilla Eklundin vuonna 2012 perustama huonekaluja suunnitteleva yritys. Kuva: BEdesign

Suomalainen sisustus on maailmalla tunnettua kautta aikojen, kiitos muun muassa Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Yrjö Kukkapuron ja Eero Aarnion. Näiden legendojen lisäksi Suomessa on tänä päivänä raikkaita uusia nimiä, jotka visioivat uutta muotoilua suomalaisiin koteihin.

Kuva: Suvi Kesäläinen

Saana ja Olli

Saana ja Olli on suunnittelijoiden Saana Sipilän ja Olli Sallisen yhdessä jo opiskeluaikoina perustama kodintekstiilibrändi. Saana ja Olli suunnittelevat ja valmistavat tekstiilejä kestävästä eurooppalaisesta 100% hamppukankaasta. Tuotteet valmistetaan ja pakataan Suomessa.

Saana ja Olli ovat pariskunta, jonka yhteinen visio Saana ja Olli -brändi on. Jo muotoilua opiskellessaan pari huomasi, ettei markkinoilla ollut ekologisia kodintekstiilejä, jotka olisivat miellyttäneet silmää. Pari päätti hetken mielijohteesta piirtää ensimmäisen yhteisen kuosinsa ja valmistaa siitä sisustustyynyjä.  Tämä työskentelytapa on jatkunut vuosien saatossa; ideointi tehdään yhdessä, minkä jälkeen molemmat luonnostelevat omat suunnitelmansa. Kun materiaali on koossa pari istuu yhdessä alas ja kokoaa luonnoksista yhteisen suunnitelman.

Saanan ja Ollin mallistoja yhdistää kiinnostus unohtuneeseen kansanperinteeseen ja sen estetiikkaan. Kaikki omat kuosit piirretään tussilla paperille, sillä paria miellyttää inhimillinen piirrosjälki. Saanalla ja Ollille on tärkeää jatkossakin nostaa hamppukankaan profiilia, sillä hamppu on kestävä, nopeakasvuinen ja vaatimaton kuitukasvi, joka kasvaa erilaisissa ilmastoissa ilman väkilannoitusta. Saana  ja Olli ovat alusta asti valinneet toimia läpinäkyvästi, joten jokaisesta tuotelapusta löytyy valmistuspaikat karttojen kera.

Oman malliston lisäksi Saana ja Olli ovat tehneet mallistoja mm. Liptonille, Boråstapeterille, Amnestylle ja Dantolle. Juuri nyt työn alla on ison, uuden festivaalin graafinen ilme ja muita projekteja.

Osta täältä: http://store.saanajaolli.com

Seuraa Instagramissa @saanajaolli

Kuva: Riikka Kantinkoski

Bondenliving

Bondenliving on kodin tekstiilejä, sisustustuotteita ja asusteita valmistava sisustusbrändi joka on perustettu vuonna 2017. Bondenin perusti suunnittelija ja trendianalyytikko Kati Hienonen, jolla on alalta pitkä kokemus niin Suomesta kuin Hong Kongista. Bonden-kodintekstiileille ja asusteille on ominaista pohjoisen muotoilun selkeys, mutkattomuus ja tekstuurit, jotka tuovat luonnon tunnun lähelle kosketuksen kautta. Mallistoissa käytetään ekologisia lähimateriaaleja kuten suomalaista lampaanvillaa, pellavaa ja huopaa. Bondenin tuotefilosofia perustuu pohjoisen mutkattomaan elämäntapaan, jossa arvostetaan luonnon monimuotoisuutta ja yksinkertaista estetiikkaa.

Bonden-tuotteet on suunniteltu tiedostavalle kuluttajalle, jolle on tärkeää eettisesti valmistetut, laadukkaat ja toimivat tuotteet. Esimerkiksi kotimainen lampaanvilla on erinomainen sisustusmateriaali lian- ja kosteuden hylkimisominaisuuksiensa ansiosta. Suomalainen lampaanvilla on varsinainen kiertotalousmateriaali, sillä Katin mukaan arviolta yli puolet villasta heitetään jo keritsemisvaiheessa hukkaan. Bondenin Nordic Naturals -mallisto on valmistettu kokonaisuudessaan Suomessa raaka-aineesta valmiiksi tuotteiksi. Kemikaaliton lampaanvilla on osittain värjättyä käyttäen kasvivärejä.

Osta täältä: https://www.bonden.fi

Seuraa Instagramissa @bondenliving

BEdesign

BEdesign on sisarusten Bette ja Cilla Eklundin vuonna 2012 perustama huonekaluja suunnitteleva yritys. BEdesignin kotipaikka on Turussa, missä siskosten työnjako on selvä: Bette vastaa suunnittelusta ja Cilla hallinnollisesta puolesta.  Yhteistyö on saumatonta ja luottamus siskosten välillä vankkumaton.

Yritystä perustettaessa Betteä ja Cillaa ajoi intohimo luoda yksinkertaisia ja seesteisiä huonekaluja, joilla on tarkoitus. Tuotteet valmistetaan Suomessa kestävän kehityksen periaattein, mistä BEdesignilla ollaan erityisen ylpeitä.  Betten suurin inspiraatio suunnittelussa on ehdottomasti rakkaus luontoon ja arkkitehtuuriin. Betten mukaan luovuus on parhaimmillaan syvällä metsän uumenissa, jossa vain luonnon muodot ja äänet ovat läsnä.

Tärkeitä tekijöitä valmiissa tuotteissa ovat funktionaalisuus ja ajattomuus, sekä laadullisesti että ulkonäöllisesti. Nämä Bette ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.  Tavoitteena on suunnitella kauniita ja laadukkaita esineitä, jotka ovat omistajilleen enemmän kuin pelkkiä esineitä; niihin kiteytyy muistoja ja ne kestävät aikaa.

BEdesign tuli tunnetuksi jo lähes klassikoksi muodostuneella Deer-hyllyköllään, joka leikkisyydellään ja näyttävyydellään valloitti monen sisustajan sydämet.  Tuotevalikoima on sittemmin laajentunut kattamaan muun muassa naulakoita, istuimia ja pienempiä sisustusesineitä.

Osta täältä: https://bedesign.fi

Seuraa Instagramissa @bedesignfinland

Anno

Anno on vuonna 2007 perustettu sisustusbrändi joka ammentaa skandinaavisesta elämäntavasta. Annon pääsuunnittelijana toimii Pia Lehtovuori, minkä lisäksi Anno tekee yhteistyöprojekteja eri suunnittelijoiden kanssa. Kysyttäessä inspiraatiosta Pia toteaa, että inspiraatiota on valtavasti kaikkialla, jolloin kysymys on hänen mielestään enemmänkin ajoituksesta; mihin tarttuu milloinkin. Pia kertoo nauttivansa työskentelystä Annon tiimissä, jossa ideoita pallotellaan yhdessä ja kaikki osallistuvat prosessiin.

Annon tarina alkoi Anttila-tavarataloketjun sisällä. Anttilan lopetettua toimintansa vuonna 2016 Anno jatkoi itsenäisenä brändinä. Tuolloin tuntui luonnolliselta selvittää, mikä tuotemerkin ydin olisi, ja yhdessä ammattilaisten kanssa päädyttiin korostamaan materiaalien tuntua, sillä tekstiilit ja pehmeät luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet olivat aina olleet Annon vahvuuksia.

Anno pyrkii tietoisesti irtaantumaan sesonkikeskeisyydestä ja lisäämään ekologisesti valmistettujen tuotteiden määrää. Annolla halutaan tarjota luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita, joiden kanssa on hyvä elää. Tulevaisuuden suhteen Annolla tehdään juuri nyt projektia mielenkiintoisen suunnittelijan kanssa, joka on oman alansa ehdoton taituri. Tämä projekti tullaan lanseeraamaan Habitare-messuilla syksyllä 2019.

Osta täältä: https://www.annocollection.com/shop

Seuraa Instagramissa @annocollectionltd

Finarte

Finarte on perheyritys jo toisessa polvessa, joka syntyi liikemiehen ja tekstiilitaiteilijan yhteistyönä vuonna 1985. Suomalaisen räsymaton uudistajaksi kutsutulla Eija Rasinmäellä ja hänen miehellään Erkki Immosella oli visio: tuottaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia, persoonallisia puuvillamattoja. Finartesta kehittyi mattokonsepti joka levisi Suomen lisäksi ulkomaille, Japania myöten. Tänä päivänä yritystä luotsaa Eijan ja Erkin tytär Larissa Immonen.

Nykyään uudistunut Finarte jatkaa samalla visiolla ja arvomaailmalla kuin 1980-luvulla. Tavoitteena on edelleen luoda kauniita mattoja ja sisustustekstiilejä, joissa yhdistyvät suomalainen suunnittelu, ekologiset ja kestävät materiaalit sekä käsinkudottu perinteitä nykypäivään yhdistävä estetiikka. Uusi ajanjakso korostaa Finarten ekologista ja luonnonmukaista  lähestymistapaa mattojen suunnitteluun ja kudontaan. Matot valmistetaan jo 25 vuoden kokemuksella Intiassa, samalla tehtaalla kautta vuosien. Valmistus on aina ollut mahdollisimman kestävää ja ekologista; Eija Rasinmäki kutoi mattoja ja 1970-luvulla kankaiden ylijäämäpaloista. Finarte toteuttaa edelleen samaa ajatusta käyttäen tekstiiliteollisuuden ylijäämiä luodakseen mattoja.

Tänä päivänä Finarte tekee yhteistyötä monien tunnettujen ja vähemmän tunnettujen suunnittelijoiden kanssa. Suunnittelijoita ovat niin Paola Suhonen, Mifuko, Marianne Huotari kuin Saana ja Olli, muutama mainitaksemme.

Osta täältä: https://finarte.fi/fi/

Seuraa Instagramissa @finartedesign

 

Hakola

Hakola on vuonna 1963 perustettu huonekaluyritys, jota luotsaa nykyään isä ja tytär eli Jari Hakola ja Annaleena Hämäläinen. Yritys on vuosikymmenten kuluessa nähnyt huonekalualan nousukaudet ja karikot, mutta selviytynyt vaikeistakin tilanteista avoimella asenteella ja ammattitaidolla. 2010-luku on ollut Hakolalle uudistumisen aikaa ja yrityksen asema kotimaan markkinoilla onkin vahvistunut merkittävästi.

Hakolan johtotähti on aina ollut kotimaisuus ja käsityön kunnioittaminen. Sohvat kootaan siis edelleen käsin Jurvassa, Etelä-Pohjanmaalla. Isä Jari toimii yrityksen toimitusjohtajana ja luovana johtajana toimii Annaleena, joka samalla on vastuussa myös konseptista, markkinoinnista ja visuaalisesta ilmeestä.

Annaleena inspiroituu parhaiten matkustaessaan ja kokiessaan erilaisia kulttuureita, arkkitehtuuria ja luontoa. Hakolan tuotteiden muotokieli on funktionaalista ja selkeää. Tuotteet ovat kauniita, mutta myös oikeasti käytännöllisiä. Ajattomuus on Annaleenalle tärkeää, sillä tuotteen on kestettävä aikaa sekä muotoilun että laadun puolesta.

Vastuullisuus on Hakolalla taistelua kertakäyttökulttuuria vastaan; tuote tehdään kestämään sukupolvelta toiselle. Yritys on myös asettanut tavoitteekseen vähentää pakkausmuovin käyttöä vuoden 2019 aikana. Kasvavat tilausmäärät tarkoittavat kasvavia määriä pakkausmuovia tuotteen lähtiessä kuljetukseen tehtaalta. Vastaukseksi ongelmaan Hakolalla on kehitelty kestokuljetuskasseja, joissa sohvat matkaavat asiakkaiden olohuoneisiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Osta täältä: https://hakola.fi/shop/

Seuraa Instagramissa @hakolafi

Nikari

Nikari on Kari Virtasen vuonna 1967 perustama puuhuonekaluja valmistava yritys. Nikarin perusideana on käyttää Pohjois-Euroopan monimuotoisten metsien sertifioitua puuta ja tehdä siitä niin muotoilun kuin tekniikan puolesta huonekaluja, jotka edustavat parhainta mahdollista laatua. Jo 1970-luvulla Virtanen – Suomen ainoa Pro Finlandia –mitalilla palkittu puuseppä – päätti keskittyä pintakäsittelyaineiden osalta erityisesti öljyihin, vahoihin ja saippuoihin, mikä on tuonut kokemusta puun pintakäsittelymahdollisuuksista.

Nykyisin yritystä johtaa seuraava sukupolvi ja valikoimiin kuuluu erilaisten tuolien lisäksi sohvia ja pöytiä, muutaman nimetäksemme. Nikarin mallistoissa on kymmenien eri suunnittelijoiden tuotteita, joita yhdistää kunnianhimoisuus ja modernius. Muotoilu on pelkistetyn pohjoismaista ja se kunnioittaa puun omaa luonnetta. Suunnittelijalistalla on toinen toistaan vaikuttavampia nimiä kuten suomalaiset Harri Koskinen, Alvar Aalto ja Yrjö Kukkapuro sekä korealainen Aamu Song, britti Jasper Morrison ja sveitsiläinen Alfredo Häberli.

Kestävä kehitys on Nikarille vähintään yhtä tärkeää kuin muotoilu, alkaen työpajan sähköistämisestä vesivoimalla.  Suurin osa raaka-aineesta on lähialueella kestävän kehityksen periaattein kasvatettua puuta, työturvallisuus on ensisijaisen tärkeää ja mahdolliset metalli- ja muoviosat ovat sertifioituja. Jopa kuljetuksissa vältetään ruuhka-aikoja ja valitaan aikaa säästävin reitti. Kaikki prosessin vaiheet on harkittu, jotta luonnonvaroja kulutettaisiin mahdollisimman vähän.

Nikari Pop Up -myymälä avoinna Helsingin Stockmannilla 17.3.2019 asti.

Lista jälleenmyyjistä: http://nikari.fi/contact

Seuraa Instagramissa @nikarioy

 Kuva: Osma Harvilahti

Artek

Artek on suomalaisen designin ikoni, jonka Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl perustivat vuonna 1935. Näiden nuorten idealistien tavoitteena oli myydä huonekaluja ja edistää näyttelyiden ja muiden keinojen avulla nykyaikaista asuntokulttuuria. Loppu onkin historiaa. Artek tunnetaan edelleen yhtenä nykyaikaisen muotoilun innovatiivisimmista toimijoista, joka risteyttää sujuvasti muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin.

Artekin kokoelma koostuu huonekaluista, valaisimista ja sisustustuotteista, joita ovat suunnitelleet niin suomalaiset kuin kansainväliset muotoilijat. Tuotteet edustavat selkeyttä, käytännöllisyyttä ja runollista yksinkertaisuutta.

Nimi Artek tulee sanoista art (taide) ja teknologia. Näillä käsitteillä oli olennainen rooli 1920-luvun modernismin liikkeessä, jonka tavoitteena oli yhdistää taide ja teknologia menestyksekkäästi. Sama pyrkimys ohjasi Artekin perustajia heidän nimetessä yritystään.

Puu materiaalinen kiehtoi muotoilija ja arkkitehti Alvar Aaltoa. 1920-luvun lopulla Aalto yhteistyössä huonekaluvalmistaja Otto Korhosen kanssa kehitti L-jalan, taivutettua massiivipuuta olevan L-kirjaimen mallisen jalan, joka päätyi moniin Alvar Aallon klassikkotuotteisiin.

Artekin huonekalut valmistetaan edelleen Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan modernia tuotantotekniikkaa ja käsityötaitoa yhdistämällä. Artekin ja sen kumppaniyrityksien laadukas suunnittelu, kestävän kehityksen periaatteet, paikallinen materiaalien hankinta ja työturvallisuus takaavat eettisen valmistuksen.

Osta täältä: Artek Helsinki, Keskuskatu 1B, Helsinki

Tai etsi lähin jälleenmyyjä: https://www.artek.fi/fi/lahin-myymala

Seuraa Instagramissa @artekglobal  @artekhelsinki

 

Teksti: Elina Sarén