Siirry sisältöön
Uutinen 25.04.2019

Koneoppivalla algoritmilla tehokkuutta ostolaskujen käsittelyyn

Ostolaskujen käsittely on aikaa vievää ja paljon rutiineja sisältävää työtä, johon kuluu Suomen kunnissa arviolta yhteensä 149 000 henkilötyöpäivää vuodessa. Osittaisella automatisoinnilla on mahdollista tehostaa käsittelyä huomattavasti ja saavuttaa kansallisella tasolla kymmenien miljoonien hyötyjä.

Kunnille muun muassa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tarjoava Kunnan Taitoa Oy on käynnistänyt Ostolaskujen automaattinen tiliöinti ja reititys -projektin, jonka tavoitteena on kehittää koneoppivaa algoritmia hyödyntävä automatisoitu tiliöintipalvelukonsepti. Automatisointi keskittyy aluksi tiliöintiin, minkä jälkeen kehitystyö kohdistuu automaattiseen laskujen reititykseen sekä ALV-tarkastukseen.

Ostolaskuprosessin tiliöintityö vie nykyisellään suuren osan laskujen asiatarkastajan työajasta. Pienentämällä manuaalisen tiliöintityön osuutta automatisoinnilla saavutetaan säästöjä ja työntekijöiden resursseja voidaan kohdistaa tuottavampiin ja haastavampiin työtehtäviin.

- Haluamme tarjota asiakkaillemme kuntakenttään palvelukonseptin, joka sekä tehostaa käsittelyä että parantaa tiliöinnin laatua ostotilauksettomien laskujen osalta, kuvailee tuotehallinnan johtaja Jarkko Turkki Taitoa Oy:stä.

- Arviolta 80 % manuaalisesta tiliöinnistä voidaan automatisoida. Kun kehitettävän palvelun käyttö lisääntyy, tavoitteemme on päästä tilanteeseen, jossa tekoälyn tekemä tiliöintiennuste voidaan hyväksyä pääsääntöisesti ennusteen perusteella, Turkki sanoo.

Hankintamenettelyksi on valittu kilpailullinen neuvottelumenettely. Tarvittavaa algoritmia ei ole tarjolla markkinoilla, eikä tavoiteltava automaatiotaso ole saavutettavissa nykyratkaisuin.

- Tavoitteena on, että valittavalle toimittajalle syntyy hankinnasta uutta osaamista ja merkittävä referenssi. Kiinnostavuutta lisää se, että kehitettävää algoritmia päästään opettamaan kuntakentän suurilla ostolaskumäärillä, toteaa johtava asiantuntija Piia Moilanen Business Finlandista.

Lisätietoja

Kunnan Taitoa Oy on kuntatoimijoiden omistama yritys, joka tarjoaa tehokkaita ja laadukkaita talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita sekä perintä, hankinta ja rekrytointipalveluita. Kunnan Taitoa yhdistyy KuntaPron kanssa ja on toukokuun alusta lähtien nimeltään Sarastia Oy.

Lue lisää Business Finlandin tekoäly- ja alustatalousohjelmasta AI Business Finland.

Business Finlandin Innovatiivisten hankintojen rahoitus on suunnattu julkisille hankintayksiköille, jotka tähtäävät palvelun ja toiminnan uudistamiseen. Rahoitus voi kohdistua innovatiivisen hankinnan suunnitteluun ja valmisteluun ja ratkaisun yhteiskehittämiseen. Tärkeää on, että projekti sisältää yhteistyötä potentiaalisten tarjoajien ja loppukäyttäjien kanssa.