Siirry sisältöön
Uutinen 08.02.2019

Suomalaisten rakkaimmat esineet

Ikonisen muotoilijan Kaj Franckin Arabialle suunnittelema Teema-astiasto on edelleen klassikko niin suomalaisissa kodeissa kuin kahviloissa.

Suomalaiset arvostavat laatua, käytännöllisyyttä ja kaunista muotoilua. Seuraavassa esittelemme 8 esinettä, jotka ovat vuosien varrella vakiinnuttaneet asemansa monissa suomalaisissa kodeissa. Montako sinun kodistasi löytyy?

Aalto-maljakko

Vuonna 1936 Alvar Aalto voitti Karhula-Iittalan järjestämän suunnittelukilpailun työllään ”Eskimonaisen nahkahousut”, joka koostui sarjasta erikokoisia ja -mallisia maljakoita. Verrattuna aikakautensa koristeellisiin esineisiin maljakoiden yksinkertainen ja orgaaninen muoto oli vallankumouksellinen. Aalto ei halunnut määritellä maljakoilleen käyttötarkoitusta, vaan se jäi käyttäjän tehtäväksi.

Aalto-maljakko, jota Savoy-maljakoksikin ensin kutsuttiin, on suomalaisen muotoilun symboli ja yksi maailman kuuluisimmista lasiesineistä. Jokainen maljakko valmistetaan Iittalan tehtaalla käsityönä. Osa kokoelman maljakoista valmistetaan yhä puisiin muotteihin puhaltamalla, kuten yli 80 vuotta sitten. Maljakoiden värit vaihtelevat kausittain ja kokoelmaan kuuluu myös sarja Aallon inspiroimia tuotteita, joiden suunnittelusta on vastannut helsinkiläinen muotoilutoimisto Pentagon Design.

Aalto-maljakko on klassikko, joka löytyy edelleen monesta suomalaiskodista. Suosituimpia värejä lienevät kirkkaan ohella sinisen ja harmaan eri sävyt.

Osta täältä: https://www.iittala.com/fi/fi/brandit/iittala/alvar-aalto-kokoelma/c/alvar-aalto-kokoelma/intro

Seuraa Instagramissa @iittala

Tasaraita

Marimekon Tasaraita-paita on klassikkotuote, jonka on suunnitellut Annika Rimala vuonna 1968. Tasaraita-mallistoon kuuluu niin naisille, miehille kuin lapsillekin sopivia unisex-malleja. Mallisto koostuu erilaisista lyhyt- ja pitkähihaisista trikoopaidoista, minkä lisäksi raitakuosi koristaa myös lakanoita ja muita tekstiilituotteita.

Tasaraita-kuosi symboloi tasa-arvoa jo syntyessään. Kun sekä naiset että miehet alkoivat yhä enemmän kulkea farkuissa, halusi Annika Rimala suunnitella kokoelman farkkujen kanssa yhteen sopivia trikoovaatteita, ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Tasaraita-mallisto oli Marimekon ensimmäinen trikoomallisto ja lukeutuu tänä päivänä Marimekon klassikoihin.

Suomalainen muoti-ikoni Marimekko on tunnettu niin Suomessa kuin maailmalla lukuisista muista kuoseistaan myös, kuten Maija Isolan 1964 suunnittelemasta Unikko-kuosista ja Vuokko Eskolin-Nurmesniemen vuonna 1953 suunnittelemasta Piccolo-kuosista, joka koristaa Tasaraidan tavoin supersuosittua Jokapoika-paitaa. Yli 50 vuotta Tasaraidan syntymän jälkeen Marimekko on vuonna 2019 sitoutunut lahjoittamaan jokaisesta Marimekko-myymälässä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa myydystä Tasaraita-paidasta 1€/$/£ Plan International -lastenoikeusjärjestölle.

Osta täältä: https://www.marimekko.com/fi_fi/

Seuraa Instagramissa @marimekko

Räsymatto

Räsymatto, eli usein vanhoista ja jo käytöstä poistetuista kankaista kangaspuilla kudottu matto on vanha suomalainen sisustuselementti ja eriste kylmiä lattioita vastaan. Vanhin tieto räsymatoista on vuodelta 1798 Varsinais-Suomesta. Lattiamatot yleistyivät ensin säätyläiskodeissa ja 1800-luvun lopulla talonpoikaiskodeissa. Ihmisten vaurastuessa vaatteita jäi vähitellen enemmän yli, mikä mahdollisti mattojen kudonnan.

Vanhat vaatteet, lakanat ja verhot on monissa kodeissa leikattu matonkuteiksi; nykyään maton kuteeksi myydään myös uutta materiaalia trikoosta ja puuvillasta. Nämä materiaalit ovat usein tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia kuten kankaan reunoja. Perinteisimmin räsymatto on kuitenkin tehty räsyistä, eli käytetystä ja jopa puhki kuluneesta kankaasta.

Räsymattoja on tehty myös kierrätetystä muovista, mikä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi herkästi likaantuvissa paikoissa kuten eteisessä. Maton voi tällöin helposti pestä vaikka suihkussa.

Räsymattojen valmistus on edelleen kohtuullisen suosittua. Varsinkin nuoremmat sukupolvet ovat kierrätyksen myötä heränneet harrastukseen, tosin tilanpuutteen vuoksi vain harvoilla on mahdollisuus säilyttää kangaspuita kotona. Niinpä käsityökeskukset, joissa on mahdollisuus päästä kutomaan mattoja, ovat tärkeitä perinteen jatkumisen kannalta.

Räsymaton voi toki ostaa myös valmiina, esimerkiksi Finarte on tunnettu jo vuosikymmenien takaa räsymatoistaan. Finarten toinen perustaja Eija Rasinmäki uudisti räsymaton 1970-luvulta lähtien suunnittelemalla persoonallisia ja laadukkaita räsymattoja.

Lähde: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Räsymaton_kudonta

Finarten verkkokauppa: https://finarte.fi/fi/

Jakkara 60

Alvar Aallon suunnittelema jakkara 60 on kaluste, joka sopii niin istuimeksi, pöydäksi, säilytyspaikaksi kuin alustaksikin. Alvar Aalto alkoi kokeilla puun taivuttamista jo 1920-luvun lopulla. Yhdessä huonekaluvalmistaja Otto Korhosen kanssa Aalto kehitti uraauurtavan prosessin, jonka tuloksena syntyi L-jalka.

L-jalka tehdään leikkaamalla puukappaleeseen viiltoja suunnitellun taivutuskohdan alapuolelle. Viiltoihin liimataan puusäleitä, mikä helpottaa taivuttamista ja lisää osan vahvuutta. Jakkara 60:ssa kolme L-jalkaa kiinnittyy suoraan istuimen alapintaan ilman erityisiä liitoksia. Aalto patentoi L-jalan valmistustekniikan vuonna 1933, joka on myös jakkara 60:n syntymävuosi.

Muotonsa ansiosta jakkaran voi pinota tilaa säästäväksi ja näyttäväksi kierretorniksi. Jakkara 60 valmistetaan 42 tuotantovaiheen prosessissa massiivikoivusta Turussa. Jakkaraan voi valita viimeistelyn monen eri värin ja pintakäsittelyn välillä. Jakkara 60:tta ja sen nelijalkaista serkkua jakkara E60:tta on myyty miljoonia ja se on muotoilualan rakastetuimpia tuotteita.

Vaikka monet haaveilevat täysin uudesta jakkarasta on kierrätetyn ostaminen yhtä suosittua. Esimerkiksi Artek 2nd Cycle Helsingissä on keskittynyt erityisesti vanhojen Artek-kalusteiden jälleenmyyntiin.

Artek myymälä: Keskuskatu 1 B, Helsinki

Tai etsi lähin jälleenmyyjä: https://www.artek.fi/fi/lahin-myymala

Artek 2nd Cycle: Pieni Roobertinkatu 4, Helsinki

Seuraa Instagramissa @artekglobal @artekhelsinki

Teema-astiasto

Ikonisen muotoilijan Kaj Franckin Arabialle suunnittelema Teema-astiasto on edelleen klassikko niin suomalaisissa kodeissa kuin kahviloissa. Ajaton muotoilu ja käytännöllisyys pitävät Teeman suosittuna vuosikymmenestä toiseen. Teema suunniteltiin jo 1940-luvulla Kilta-nimisenä sarjana, mutta se otettiin tuotantoon vasta vuonna 1953 .

Pinottava ja monikäyttöinen Kilta uudistui Teemaksi vuonna 1981. Kilta pohjautui 1930-luvulla alkaneeseen muotoiluajatuksen muutokseen, jolloin astioilta alettiin vaatia käytännöllisyyttä edustavuuden sijaan. Franckin mukaan Kilta-sarja oli protesti moniosaista astiastoa vastaan. Tasaisin väliajoin nykyinen Teema lanseerataan uudessa värissä. Suunnittelja oli tunnettu rakkaudestaan väreihin ja se näkyy vahvasti myös Teema-sarjan väreissä. Teeman alkuperäisiä värejä olivat valkoinen, keltainen, sininen, ruskea, vihreä ja musta.

Lähde: https://www.finnishdesignshop.fi/classics.php?id=12

Osta täältä: https://www.iittala.com/fi/fi/brandit/iittala/teema/c/teema/intro?ds_rl=1247029&gclid=EAIaIQobChMI4tzPo-WI4AIVAuWaCh1Q0QWBEAAYASAAEgIDkvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Seuraa Instagramissa @iittala

Kivi-kynttilälyhty

Heikki Orvolan vuonna 1988 suunnittelema Kivi-kynttilälyhty, tuttavallisemmin Kivi-tuikku, edustaa Iittalan maailmallakin poikkeuksellisen ihailtua värilasiosaamista parhaimmillaan; vuosien mittaan lyhtyjä on ollut lähestulkoon 50 eri väriä. Boheemimpi koristelee sohvapöytänsä kirkkaalla vihreällä, punaisella ja keltaisella, minimalisti harmaan ja sinisen sävyillä. Iittalan läpivärjätty lasi korostaa kauniisti tulen hehkua.

Kivi-kynttilälyhty on Mariskoolin ohella toinen tunnettu Iittalan ja muotitalo Marimekon yhteistuote. Sen värivaihtoehdot on sovitettu molempien yritysten tuotteiden väriskaalaan. Kivi-lyhdystä on vuosien saatossa muodostunut keräilykohde, jolloin keräilijöiden näkökulmasta kiinnostavimpia ovat värit, joiden tuotantomäärä on pieni. Keräilijä tai ei, Kivi-lyhty löytyy lähestulkoon joka kodista, ikään katsomatta. Useimmiten useamman kappaleen voimin.

Osta täältä: https://www.iittala.com/fi/fi/brandit/iittala/kivi/c/kivi/intro

Seuraa Instagramissa @iittala

Hai-saapas

Hai-saapas on suomalainen klassikkojalkine, jonka valmistus aloitettiin vuonna 1968 Nokian Jalkineiden toimesta. Tavallista matalammalla varrella varustettu Hai-saapas valmistettiin alun perin purjehduskäyttöön, mutta siitä kehkeytyi erityisesti nuorison keskuudessa muoti-ilmiö, jonka suosio kesti 1960-luvulta 1980-luvulle asti. Tuona aikana saappaita valmistettiin useissa koissa ja väreissä.

1990-luvulla saapas oli hetken poissa tuotannosta, mutta 2000-luvulla se lanseerattiin uudelleen. Uuden konseptin mukaan joka kaudelle tuodaan uusia sesonkivärejä, jotka ovat myynnissä rajoitetun ajan. Ulkonäköä on myös uudistettu 2010-luvulla Hai Tricolor -väriyhdistelmän avulla: tutun valkoisen kauluksen ja päävärin lisäksi saappaassa on kolmas väri, joka toistuu pohjassa ja kauluksen somisteraidassa.

Vuonna 2010 Hai-perheeseen lanseerattiin Hai Kids -saappaat ja vuonna 2015 Hai Low -nilkkurit, joista on kehittynyt uusi, erityisesti nuorison suosima klassikko. Muun muassa startup-yritysten kokoontumiseen Helsingin Slushiin tilattiin 2016 erikoiserä mustia Hai Lowta, joihin kaikki pääpuhujat puettiin. Hai Lowt nähtiin Slushissa muiden muassa Norjan prinssi Haakonin jalassa. Vuonna 2017 Slushin pääpuhujat nähtiin tumman luumun värisissä nilkkureissa ja vuonna 2018 keltaisissa.

Osta täältä: https://www.haicolours.com

Seuraa Instagramissa @haicolours

Fiskarsin sakset

Fiskarsin rautaruukin tarina alkaa jo vuodesta 1649 ja se on Suomen vanhin ja yksi vanhimmista länsimaisista yrityksistä. Alussa Fiskarsissa valmistettiin mm. nauloja, lankaa, veitsiä, kuokkia ja raudoitettuja pyöriä. Pikakelataan vuoteen 1967, jolloin Fiskarsissa valmistettiin maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Nuo oranssikahvaiset sakset ovat nykyään yksi Fiskarsin tunnetuimmista tuotteista, mutta miksi saksista tuli oranssit?

Suunnittelija halusi saksista mustat, punaiset tai vihreät. Ensimmäisten perusmallien ollessa matkalla tuotantoon päätti koneenkäyttäjä käyttää prototyyppien teossa loppuun koneessa jo valmiiksi olevan oranssin värin. Tuloksena oli neljä eriväristä prototyyppiä, joista oranssi ja musta olivat suosikkeja. Lopullinen päätös syntyi Fiskarsin sisäisellä äänestyksellä, jonka tuloksena Fiskarsin ikoniset oranssit sakset olivat syntyneet. Iso syy saksien suosiolle on laadun ohella ergonomisuus; sakset istuvat käteen täydellisesti muotoilunsa ansiosta.

Fiskarsin laajentuminen alkoi oman saksitehtaan perustamisesta Yhdysvaltoihin, joka osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Päätös on tarjonnut Fiskarsille perustan kansainvälistymiselle, kasvavat markkinat ja kokemuksia. Fiskarsilla on rekisteröity tavaramerkki oranssille värille saksissa Suomessa, USA:ssa ja Kanadassa.

Osta täältä: https://www.fiskars.fi/tuotteet/Sakset

Seuraa Instagramissa @fiskarsamericas

 

 

Teksti: Elina Sarén