Siirry sisältöön
Uutinen 08.08.2019

SYKEellä kilpailukykyä

Jari Parangolla on tuottavuus mielessä myös vapaa-ajalla. Luonnollisesti luotto kotimaisiin koneenrakentajiin on kova.

Suomalaisella Yhteistyöllä Kilpailussa Eturiviin eli SYKE-hankkeessa kolme yritystä ja yksi tutkimuslaitos tekevät yhteistyötä kilpailukyvyn parantamiseksi kahden vuoden ajan. Hankkeessa ovat mukana AGCO Power Oy, Stamac Oy ja Tampereen Tiivisteteollisuus Oy sekä Tampereen yliopiston tuotantotalouden yksikkö CMC (Cost Management Center).

SYKE-hankkeessa ollaan kehittämässä yrityksiä kolmella alueella: kannattavuuden johtamisessa, laadunhallinnassa sekä tuotannon virtauttamisessa. Mukana olevia yrityksiä yhdistää kilpailukyvyn kehittämisen lisäksi voimakkaat investoinnit sekä tuotantoon että tuotekehitykseen.

Yhteistyö syvenee ja vahvistuu

AGCO Power on sekä Stamacin että Tiivisteteollisuuden asiakas. Toimittajien kehitystoiminnasta vastaava päällikkö Jaakko Sundberg kommentoi SYKE-hanketta: - Meidän näkökulmasta hanke on ollut hyvä alusta pilotoida toimittajankehitysaktiviteetteja ja uusia tapoja syventää yhteistyötä laadunhallinnan ja tuotannonkehityksen saralla. Lisäksi AGCO Power on saanut arvokasta palautetta omista työtavoistaan ja toimittajarajapinnan prosesseistaan.  Hanke on vahvistanut yhteistyötä kotimaisten toimittajien kanssa edistäen laatua ja lisäten mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Tampereen Tiivisteteollisuus juhli viime vuonna 75-vuotispäiviään ja samalla toimitusjohtajan kapula vaihtui isä Matilta (Arpiainen) poika Aleksille. Vaikka kehitys on ollut huimaa jo Matti Arpiaisen  aikana, voitaneen todeta ”pojasta polven parantuneen” tai ainakin säilyneen samalla hyvällä tasolla. Kehitysprojekteja SYKEen lisäksi on useita, ja yrityksen tavoitteena onkin olla moottoritiivistämisen markkinajohtaja niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Aleksi Arpiaisen mukaan AGCOn toimittajalaadusta vastaavan päällikön Tiivisteteollisuuden koko henkilöstölle pitämä laatupäivä keräsi erittäin hyvän palautteen: ”Päivä tarjosi erinomaisen mahdollisuuden hahmottaa tiivistettä ja sen laatua asiakkaan silmin”.

Stamacin toimitusjohtaja Pekka Anttila kävi tänä vuonna pokkaamassa palkinnon hyvästä toimitusvarmuudesta AGCOn globaaleilla toimittajapäivillä. Konepajan kilpailukykyä on ylläpidetty voimakkailla, noin 10 %  liikevaihdosta, investoinneilla sekä panostamalla sellaisiin rekrytointeihin, joissa koneenhoitaja selviää itsenäisesti kaikista koneella tehtävistä toiminnoista.

- Huomasimme, ettemme olekaan ihan niin hyviä tällä saralla kuin olemme kuvitelleet. Ulkopuolinen apu on erittäin tervetullutta, kommentoi Anttila hankkeessa tehtävää tuotekohtaista kustannuslaskennan kehitystyötä.

Opintomatka tutkijoille

Tampereen yliopiston CMC-yksikön näkökulmasta pk-sektorille suuntautuva tutkimushanke on ollut erittäin antoisa. Tutkimuksessa mielenkiinnon kohteena ovat kannattavuuden johtaminen ja ohjaaminen. Käytännön tekeminen on kohdistunut Stamacin ja Tiivisteteollisuuden kanssa yhteistyössä tehtävään tuotekohtaisen kustannuslaskennan kehitystyöhön. Tutkija Jari Parangon kokemuksen mukaan tällainen käytännöllinen kenttätyö johdattaa tutkijan pelkkää kirjallisuusanalyysiä varmemmin todellisten tutkimusaukkojen äärelle.

- Sellainen ylimääräinen hörhöily jää vähemmälle, kun käytännön realiteetit lyödään tutkijan eteen, sanoo Paranko.

Kolikon varjopuoli on Parangon mielestä siinä, ettei näistä jutuista mitään erityisen hypeä ole löydettävissä. Näin ollen tuon aallon harjalla ei pysty ratsastamaan.

- Jos me tutkijat haluamme oikeasti auttaa pk-yrityksiä, joudumme etsimään yritysten kanssa yhteistyössä kerta toisensa jälkeen ratkaisuja ihan näihin liiketoiminnan peruskysymyksiin. Onnistunut yhteistyö tuo tullessaan molemminpuolisen oppimisen. Tällaiset hankkeet ovat todellisia opintomatkoja myös kokeneelle tutkijalle, tiivistää Jari Paranko.

Tuotekohtaiset kannattavuuserot ovat suuria. Tunnettu fakta pitää paikkansa myös Stamacilla ja Tiivisteteollisuudessa. (kuva: Jari Paranko)

 

Lisätietoja

Jari Paranko
jari.paranko (at) tuni.fi
Puh. 040 849 0220