Siirry sisältöön
Uutinen 03.04.2019

Tutkimus: Te­ko­ä­lyl­lä kus­tan­nus­te­hokkuutta uusiin sote-jär­jes­tel­miin

Jyväskylän yliopistossa Business Finlandin rahoituksella tehty tutkimus osoittaa, että uuden sukupolven tietojärjestelmät ja tekoälyn hyödyntäminen tuovat merkittävää lisäarvoa sote-järjestelmissä. Tutkijat esittävät toimenpideohjelmaa, joka käsittelee tietojärjestelmien lisäksi mm. kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää johtamisessa, diagnostiikassa, hoitoprosesseissa ja interventioissa sekä kyberturvallisuudessa.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat ovat löytäneet 10 toimenpide-ehdotusta, jotka esitellään neliosaisessa kirjasarjassa. 

Neljään kirjaan on tiivistetty Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan Tekoäly ja terveydenhuolto Suomessa -tutkimusprojektin aikana tuotettu tietämys. Hankkeen päärahoittajana oli Business Finland ja muina rahoittajina mm. Sitra ja sairaanhoitopiirit.

Hanke kesti syksystä 2016 kevääseen 2019. Samaan ajanjaksoon osui Suomen sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmien ja lainsäädännön uudistaminen, joka jatkuu vielä huhtikuun 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Hankkeen aikana tutkijat osallistuivat aktiivisesti sote-alan kehitystyöhön.

Tutkimusten perusteella esitetyt analyysit ja toimenpide-ehdotukset ovat lainsäädäntötyöstä ja muista yhteiskunnallisista uudistuksista riippumattomia yleisen tason esityksiä. Hankkeessa tutkittiin, miten tekoälyn avulla terveydenhuoltoon voitaisiin saada aikaan kansantaloudellisia säästöjä tai kustannustasojen nousujen hidastamista kansallisesti sekä yksilö- ja maakuntatasolla.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta

Lähde: Jyväskylän yliopisto