Siirry sisältöön
Uutinen 05.11.2019

Kuhmosta UNESCOn kirjallisuuskaupunki

Kuva: Asko Kuittinen

Kuhmon kaupunki on valittu UNESCOn luovien alojen verkostoon. Suomesta mukana verkostossa on vain Helsinki, jolla on designkaupungin status.

Kuhmon kaupunki haki kirjallisuuskaupungin statuksen Juminkeko-säätiön aloitteesta. Hakemusta valmisteltiin noin puoli vuotta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kuhmon hakemus perustui ajatukseen Kuhmosta Kalevalan kotina. Suomen kansalliseepos, jota nykyään voi lukea yli 60 kielellä, ja sen taustalla oleva kulttuuriperinne runolauluineen on aina merkinnyt Suomelle ja suomalaisille oman kulttuurinsa ja identiteettinsä perustaa. Kainuussa Kalevalan luoja Elias Lönnrot toimi pari kymmentä vuotta ja Kuhmossa hän allekirjoitettu Vanhan Kalevalan käsikirjoituksen kolmannen osan. Monet kareliaanit tekivät matkoja Kalevalan laulumaille – Vienan Karjalaan – Kuhmosta käsin.

Kainuu ja Vienan Karjala ovat olleet tiiviissä kosketuksissa laukkukauppiaiden kautta vuosisatojen ajan. Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela haki juuri Kuhmosta virikkeitä Aino-triptyykin ja monen muun Kalevala-työnsä maalaamiseen. Juuri näiden syiden takia Kuhmoon perustettiin yli 30 vuotta sitten Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä vaaliva kulttuurilaitos Juminkeko-säätiö, joka on toiminut alallaan sekä Suomessa että ulkomailla Kalevalan tunnetuksi tekemisessä.

UNESCOn verkostot avaavat mahdollisuuden tehdä yhteistyötä verkoston sisällä ja UNESCO-statuksella on myös matkailullista painoarvoa. Status tuo Kuhmolle kansainvälistä ja valtakunnallista uskottavuutta ja imagoa.

Lue lisää Wild Taigan sivuilta.