Siirry sisältöön
Uutinen 24.06.2019

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021

Kuva Lahdesta: Julia Kivelä

Lahti on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina nimitetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi Oslossa järjestetyssä finaalitilaisuudessa 20.6.2019.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys on Euroopan komission tunnustus kaupungille, jotka ovat ympäristötoiminnan edelläkävijöitä, toimivat esimerkkeinä muille kaupungeille sekä kehittävät innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Nimitys tarkoittaa sitä, että vuonna 2021 Lahdessa järjestetään lukuisia kansainvälisiä ja paikallisia ympäristöalan tapahtumia.

- Lahden valinta on erittäin merkittävä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Lahti tulee toteuttamaan erinomaisesti Euroopan ympäristöpääkaupungin ajatusta ja tukee sen kunnianhimoisia tavoitteita, kertoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti oli yksi kolmesta finalistista vuoden 2021 Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailussa. Lahden kanssa nimityksestä kilpaili Strasbourg ja Lille. Alun perin kilpailussa oli mukana yhdeksän kaupunkia eri puolelta Eurooppaa.

Tunnettuutta Järvi-Suomelle

Euroopan vihreä pääkaupunkistatus tuo merkittävää tunnettuutta koko Järvi-Suomelle sekä myös erityisesti sille työlle, mitä Lahden seudulla on tehty pitkään. Ympäristöasiat ovat keskeinen osa Lahden seudun asukkaiden ja matkailu- ja tapahtumasidonnaisten yritysten joka päiväistä elämää ja tätä kautta koskettavat myös tänne tulevia matkailijoita. Ympäristöasiat on huomioitu jo pitkään matkailu- kuin tapahtumasidonnaisten toimijoiden jokapäiväisessä toiminnassa. Käytännössä on kyse yritysten jätteiden lajittelusta, energiaratkaisuista mm. maalämpö, aurinkokennot, led-valaistus, sähköautojen ja -moottoripyörien latauspisteiden laajasta verkostosta. Kyseiset teemat ovat sisäänrakennettuna arvomaailmana täällä toimivilla yrityksillä – näistä arvoista tänne suuntaava matkailija pääsee osalliseksi.

Mahdollisimman pieni hiilijalanjälki on entistä keskeisempi tekijä yksittäisen matkailijan tai kokous-, kongressi- tai tapahtumajärjestäjän kohteen valinnassa. Julkisilla kulkuneuvoilla kansainväliseltä lentokentältä alle tunnissa saavutettava Järvi-Suomi tulee varmasti tätä kautta saavuttamaan entistä keskeisempää asemaa vetovoimaisena matkailukohteena. Lisäksi Pietarin markkinat alkavat herätä ympäristöasioihin ja tulemme entisestään korostamaan mm. Allegro-junayhteyden merkitystä ympäristöystävällisenä vaihtoehtona matkustaa Järvi-Suomeen. Järvi-Suomeen suuntautuvan matkailun kasvaessa, tehtävämme on pitää huolta myös kestävästä matkailun kasvusta. Päijänne ja Salpausselkä on tärkein osa Suomen pohjavesialuetta. Matkailijalle merkitsee puhtainta vettä ja luontoa, mutta samalla myös tärkeä tehtävämme on pitää huoli kestävän vesistömatkailun kehityksestä.

Kierrätys on myös Lahden kaupungissa niin laajasti kuin yksittäisten yritysten toteuttamana. Esimerkkinä laajoista muutoksista on mm. Malskin teollisuusalueen muuttumisesta kansainväliseksi Art & Design -museoksi 2020-vuoden aikana.

Lisätietoa kestävästä matkailusta

Lisätietoa Sustainable Travel Finland -merkistä

Lue koko tiedote ympäristöpääkaupunkitunnustuksesta