Siirry sisältöön
Uutinen 17.06.2020

Pohjois-Karjala tavoittelee matkailijamäärän tuplausta

Kuva: Julia Kivelä

Koronakeväästä huolimatta Pohjois-Karjalassa panostetaan tulevaisuuteen ja lähdetään tuplaamaan maakunnan matkailijamäärää, samalla tavoitellaan lisää kansainvälisiä matkailijoita koko Järvi-Suomen alueelle.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa uudistaa Joensuussa Original Sokos Hotel Kimmelin ja 19 miljoonan euron investoinnin tavoitteena on tehdä Kimmelistä koko Itä-Suomen ykköstapahtumatalo kokousvieraille ja vapaa-ajan matkailijoille. Nurmeksessa sijaitsevasta Bomban talosta puolestaan tehdään karjalaisuuden ympärivuotinen keskus.

– Pohjois-Karjalan maakunnan matkailu on polkenut paikallaan vuosikymmenen: majoitusvuorokausien määrä on vuositasolla pysytellyt noin 500 000:ssa. Pohjois-Karjalan alueellisen matkailuorganisaatio Visit Karelian tavoitteena on tuplata maakunnan yöpymismäärä vuoteen 2030 mennessä. Myös PKO:n strategiassa matkailu on yksi kasvukärjistä ja meidän tavoitteena on tuplata yöpyjämäärä PKO:n hotelleissa. Uudistuva Kimmel on tässä keskeisessä roolissa. Strategiajulistusten sijaan tavoitteet saavutetaan rohkeilla investoinneilla ja määrätietoisella tekemisellä. Haluamme tekemisillämme innostaa myös muita investoreita kehittämään koko Pohjois-Karjalan ja Järvi-Suomen matkailua, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Alustavan arvion mukaan Kimmelin uudistustyöt aloitetaan joulukuussa 2020 ja työt etenevät vaiheitta. Valmista arvioidaan olevan alkukeväästä 2021.

Bombasta karjalaisuuden tapahtumatalo

Nurmeksessa Bomban kylpylähotelli avattiin 6,5 miljoonan euron investoinnin jälkeen uudistettuna 2018. Se oli avaus alueen kehittämiselle, ja 2019 yöpymiset Bomballa kasvoivat 30 prosenttia.

– Nyt on vuorossa Bomban talon ja karjalaiskylän kehitys. Rakennamme yhteistyökumppanien kanssa Bomban talosta ympärivuotisen karjalaisuuden tapahtumatalon. 17.7. avaamme Suojärven pitäjäseuran kanssa Bomban talolla Karjalainen nainen juhlassa -näyttelyn. Kehityksen seuraava vaihe on Bomban alueen kansainvälistyminen ja ohjelmapalvelutarjonnan monipuolistaminen. Olemme solmineet Villi Pohjolan kanssa yhteistyösopimuksen, jonka myötä saamme Nurmeksen lisäksi koko Järvi-Suomen alueelle lisää kansainvälisiä matkailijoita, matkailu- ja ravitsemiskaupan vt. toimialajohtaja Antti Varis sanoo.

– Kauniin Pielisjärven rannalla sijaitseva Bomba on täysin erilainen matkailukokonaisuus kuin Lappi, Helsinki tai saaristoalue, ja juuri siksi erittäin houkutteleva. Kansainvälinen matkailija hakee luontoarvoja, puhtautta, raikkautta, turvallisuutta, viileyttä ja mökkiunelman maisemaa. Bombalta löytyy kaikkea tätä. Täältä pystymme palvelemaan entistä paremmin myös muuta Järvi-Suomen aluetta, kuten Pohjois-Savoa ja Kainuuta, Villin Pohjolan toimitusjohtaja Sami Päivike sanoo.

Villi Pohjola aloittaa ohjelmapalvelutoiminnan Bomballa 1.1.2021. Ulkomaisia matkanjärjestäjiä palvellessaan Villi Pohjola hoitaa ohjelman suunnittelun, logistiikan hallinnan, palvelun tason, alihankkijoiden hallinnan ja laskutuksen, mikä helpottaa kansainvälisten turistien Suomeen houkuttelemista.

– On hienoa nähdä, että Visit Finlandin pitkäjänteinen työskentely Järvi-Suomen parissa yhdessä alueen matkailuyritysten kanssa tuottaa konkreettisia tuloksia ja mittavia investointeja alueen matkailurakenteeseen. Se tuo alueen matkailun kehitykseen suuria uusia mahdollisuuksia, ja edesauttaa myös valtakunnallisesti matkailun tarjoomakehityksen houkuttelevuuden parantamista kansainvälisillä markkinoilla. Toivottavasti moni muukin toimija rohkaistuu kehittämään Järvi-Suomen alueen matkailutarjontaa, sanoo Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen.

Lisätietoa Pohjois-Karjalan Osuukaupan verkkosivuilta.