Siirry sisältöön
Uutinen 11.02.2020

Suomalaiset juoksutapahtumat kasvavat ja kansainvälistyvät

Kuva: NUTS Ylläs Pallas Trail Run, Aapo Laiho

Suomessa vuonna 2020 järjestettävissä juoksutapahtumissa on mukana enemmän kansainvälisiä osallistujia kuin koskaan aikaisemmin. Helsinki koetaan juoksuturistien keskuudessa kiinnostavana kohteena, mutta myös Lapin yöttömän yön juoksueksotiikka houkuttelee.

Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia suuria juoksutapahtumia, joita markkinoidaan aktiivisesti myös maan rajojen ulkopuolella. Markkinointi on tuottamassa tuloksia, sillä kaikki merkittävät juoksutapahtumat jatkavat kasvuaan. Tapahtumiin osallistuvien ulkomaalaisten juoksijoiden määrä on vahvassa kasvussa.

Toukokuussa järjestettävä Helsinki City Running Day on Suomessa järjestettävistä juoksutapahtumista suurin ja osallistujamäärällä mitattuna kansainvälisiin. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan yhteensä 16 000 juoksijaa. Tapahtumasta on tänä vuonna tulossa vielä kansainvälisempi kuin vuosi sitten, jolloin kansainvälisiä juoksijoita oli mukana noin 1 700. Eniten tapahtumaan tulee juoksijoita Saksasta, Isosta-Britanniasta, Virosta, Ruotsista, Venäjältä ja Ranskasta.

Myös elokuussa juostava Helsinki Marathon on todella voimakkaassa kasvussa. Tällä hetkellä ilmoittautuneita tapahtumaan on noin 70 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Ulkomaalaisilla osallistujilla on erittäin suuri merkitys tässä kasvussa. Mikäli ilmoittautumiset jatkuvat yhtä vilkkaana tästä eteenpäin, ulkomaalaisten osallistujien määrä Helsinki Marathonilla voi nousta jopa yli tuhannen! Myös kesäkuussa järjestettävälle Helsinki Half Marathonille odotetaan yli tuhatta ulkomaalaista osallistujaa.

Urheilumatkailu on ollut yksi Visit Finlandin edistämistä teemoista muutaman vuoden ajan.

- Erityisen houkutteleviksi on todettu urheilutapahtumat yhdistettynä Suomen parhaaseen vetovoimatekijään eli puhtaaseen luontoon. Alueella oleva juoksu- tai muu urheilutapahtuma kannattaa hyödyntää myös matkailullisesti ja tarjota ulkomaalaisille osallistujille lisäpalveluita viipymän pidentämiseksi. Mukana matkustaa usein koko perhe, joten kyseessä on varsin hyvä potentiaalinen kohderyhmä, sanoo projektipäällikkö Virpi Aittokoski Business Finlandin Visit Finland -yksiköstä.

Juoksutapahtumia yöttömässä yössä

Polkujuoksutapahtumiin erikoistunut NUTS Oy on onnistunut houkuttelemaan ulkomaalaisia juoksijoita myös pohjoisen Suomen kansallispuistoihin.

- Toukokuussa Oulangan kansallispuistossa juostavan NUTS Karhunkierroksen 3 000 paikkaa on jälleen loppuunmyyty, mutta kansainväliset ystävämme voivat hakea tapahtumaan villiä korttia, kertoo tapahtumatuottaja Jouko Kaarteenaho.

Heinäkuussa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa järjestettävän NUTS Ylläs Pallas -tapahtuman ennustetaan kasvavan. Tällä hetkellä tapahtumaan on ilmoittautunut yli 1 100 osallistujaa, jotka edustavat 21 eri kansallisuutta. NUTS Ylläs Pallas -polkujuoksutapahtumissa osa kilpailumatkoista juostaan yöttömässä yössä.

- Kun tulet Suomeen ja Lappiin, koet eksoottisen tunturiluonnon ja avaruudellisen maiseman. Hengität maailman puhtainta ilmaa. Hämmästelet autiota erämaata, Kaarteenaho luettelee Lapin valttikortteja.

Suomalaiset juoksutapahtumat ovat tehneet hartiavoimin töitä tapahtumien kansainvälisen markkinoinnin eteen. Suomalaisten tapahtumien näkyvyyttä on myös lisännyt Run in Finland -verkosto, jossa mukana ovat kaikki suurimmat tapahtumat.

Lisätietoja urheilumatkailusta.

Lisätietoja Run in Finland -verkoston verkkosivuilta.

Lisätietoja

Manager
Virpi Aittokoski

Outdoor Activities, Lapin alueen suuralueyhteistyö