Siirry sisältöön
Uutinen 03.04.2020

Terveysmatkailu koronapandemian aikana

Koronaviruksen vaikutukset ja maahantulorajoitukset ovat iskeneet matkailuyrityksiin ensimmäisten joukossa. Myös terveysmatkailu on hankaloitunut huomattavasti ja suurin osa asiakkaista turvautuu tällä hetkellä terveydenhuoltoon omissa kotimaissaan.

Monissa maissa terveydenhuolto on hyvin ylikuormittunut ja hoidettavia asiakkaita joudutaan priorisoimaan kiireellisyyden mukaan. Pääsyä vähemmän kiireellisiin toimenpiteisiin odottavien asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan ja tämä saattaa näkyä myös terveysmatkailun kysynnässä, kun matkustaminen jälleen on turvallista. Sitä odotellessa kysytään luovuutta mm. erilaisten etäpalveluiden järjestämisessä.

Etävastaanotot: Etävastaanottojen merkitys korostuu. Suurin osa erikoislääkärien ensi- ja seurantakäynneistä on mahdollista toteuttaa etäyhteyksien avulla.

Second opinion eli toisen lääkärin arvio: Potilas tai lääkäri saattaa kaivata hoitomuotojen vertailuun ja hoidon valinnan tueksi toisen lääkärin arviota. Tämä on normaali toimintatapa, joka voi antaa niin potilaalle kuin hoitavalle lääkärillekin arvokasta lisätietoa tai tukea hoitolinjan valintaan. Toisen lääkärin arvion antaminen onnistuu yleensä etäyhteyksien avulla.

Näkyvyyden kasvattaminen digitaalisissa kanavissa: Etätyöskentely ja kotonaolo vapauttaa ihmisten aikaa, mikä lisää internetin käyttöä ja antaa mahdollisuuden vertailla esimerkiksi eri hoitopaikkoja ja –muotoja tavallista tarkemmin. Markkinointia ei siis kannata keskeyttää, vaan panostaa taloudellisten mahdollisuuksien rajoissa tavallistakin enemmän näkyvyyteen digitaalisissa kanavissa. Myös TV ja radiokanavat sekä podcastit saattavat kerätä enemmän katsojia/kuulijoita markkinasta riippuen. Vaikka varsinaiset matkustuspäätökset ovat tällä hetkellä odotustilassa, omaa tunnettuutta kannattaa kasvattaa markkinalla systemaattisesti.

Rahoitusta uusien liiketoimintojen kehittämiseen: Business Finland on lanseerannut kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronaviruspandemian aiheuttamia talousvaikutuksia. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoitusta voi käyttää uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Business Finland vastaa tuista 6-250 henkilöä työllistäville yrityksille. ELY-keskukset puolestaan rahoittavat 1-5 henkilön yrityksiä mukaan lukien toiminimiyritykset.

Lue lisää Business Finlandin rahoituksesta

Lue lisää ELY-keskusten rahoituksesta

Tulevat tapahtumat

Visit Finlandin tämän kevääntapahtumat on siirretty syksylle.

Medical Tourism Netwroking Reception Pietarissa, uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Keväälle tulleet ilmoittautumiset huomioidaan automaattisesti.

Moscow MedShow järjestetään jälleen 23.-24.10. Ilmoittautuminen on auki uusille osallistujille 31.8. asti. Keväälle tulleet ilmoittautumiset huomioidaan automaattisesti.

Lisätietoja

Päivi Antila
Visit Finland
+358 40 747 8418
paivi.antila (at) businessfinland.fi

Maarit Haavisto-Koskinen
Terveysmatkailu ry
+358 40 669 1148
maarit.haavisto-koskinen (at) terveysmatkailu.fi