Siirry sisältöön
Uutinen 01.12.2020

Baltic Offshore Wind -hankkeessa rakennetaan merituulivoimaan perustuvaa päästöttömän energian ekosysteemiä

Yhteishankkeen tavoitteena on kehittää kilpailukykyisiä konsepteja kasvavan merituulivoimarakentamisen ja tuotannon tarpeisiin.

Baltic Offshore Wind (BOW) on yritysten ja Business Finlandin rahoittama yritysten yhteishanke, Kasvumoottoriekosysteemi. Merituulivoiman tuotanto kasvaa poikkeuksellisen voimakkaasti. Ennusteiden mukaan merituulivoima kehittyy lähivuosina kaikkein kilpailukykyisimmäksi sähköntuotannon muodoksi. Eurooppa on merituulivoiman tuotannon ja teknologian johtava markkina. Tällä markkinalla suomalaisilla yrityksillä on meriteollisuuden innovaatioihin, vähäpäästöisiin konsepteihin sekä vaativan infrarakentamisen tekniseen osaamiseen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

Konkreettiset tavoitteet ovat liittyneet merituulivoiman rakentamisen kustannusten merkittävään alentamiseen. Erityisesti perustusratkaisujen kehitystyössä on päästy selkeästi eteenpäin. Ratkaisuja on kehitetty vastaamaan yhä suurempien turbiinikokojen vaatimiin ominaisuuksiin. Lisäksi on kehitetty kokonaan uudenlaista, peruskallioon porattavaa ratkaisua jäätyviin olosuhteisiin. Yhteistyö maailmalla toimivien isojen toimijoiden kanssa on syventynyt ja laajenee jatkossa entisestään.

Yritysten kehitystyö on tiivistynyt myös tutkimusorganisaatioiden kanssa mm. perustusratkaisujen jääominaisuuksien kehittämiseksi sekä meriympäristöön kohdistuvien vaikutuksen pienentämiseksi. Yhteishankeen osana käydään jatkuvaa keskustelua yhteiskunnan keskeisten toimijoiden ja päättäjien kesken merituulivoiman kehittämisestä Suomessa ja Itämeren alueella.

Kiinnostaako globaali kasvu? Ekosysteemi hakee uusia suomalaisia yrityksiä mukaan

Vuonna 2020 työssä on ollut mukana 10 yritystä: Boskalis Terramare, Destia, Finnish Sea Service, Fortum, Peikko, Pori Offshore Constructions, Rauma Marine Constructions, Savcor, Suomen Hyötytuuli ja Taaleri. Seuraavaa kaksivuotista toimintakautta 2021-22 suunnitellaan parhaillaan.

Merituulivoiman kehittämisestä kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä hankkeesta vastaavaan Gaia Consultingiin. Baltic Offshore Wind -ekosysteemi tarjoaa mahdollisuuksia yrityksille, jotka haluavat olla muiden suomalaisten yritysten kanssa avaamassa uutta kasvumarkkinaa ja kehittämässä yhdessä innovatiivisia merituulivoimaratkaisuja, aluksi Itämeren alueella ja pidemmällä aikavälillä myös globaalisti.

 - Merituulivoimaan liittyvä teknologia kehittyy ja uusimpana ovat tulleet kelluvat tuuliturbiinit, jotka asennetaan kauemmas rannikolta syvälle merelle. Tämä mahdollistaa tuulivoimakapasiteetin lisäämisen ja todelliset offshore-tuulipuistot. Suomen kannalta kehitys on oikean suuntaista, koska täältä löytyy maailman johtavaa meri-, energia- ja ympäristöteknologian sekä suunnitteluosaamista. Suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus päästä mukaan mittaviin tuulivoimahankkeisiin, rohkaisee Head of Smart Mobility Ulla Lainio Business Finlandista.

Tutustu Kasvumoottori-rahoituspalveluun

Ota yhteyttä

Pekka Pokela
Liiketoimintajohtaja, Gaia Consulting
p. 040 544 1582
pekka.pokela (at) gaia.fi

Ulla Värre
Projektipäällikkö, Gaia Consulting
p. 050 472 5474
ulla.varre (at) gaia.fi