Siirry sisältöön
Uutinen 31.08.2020

Business Finland pilotoi uutta kumppanuushakua vetovoimaisten ekosysteemien luomiseen

Business Finland aikoo avata rahoitushaun, jolla vauhditetaan yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden välisiä kumppanuuksia. Tavoitteena on kehittää elinkeinoelämälle ja muulle yhteiskunnalle relevanttia osaamista sekä tehostaa tutkimustulosten hyödyntämistä. Pilotissa kokeillaan mallia, jossa rahoitushaku kohdistetaan veturiyritysten haastekilpailun voittaneille aihealueille.

Uusi rahoitushaku on määrä avata lähiviikkoina ja siihen kohdennetaan vähintään 15 miljoonaa euroa. Rahoitusta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeilleen voivat hakea yritysten ja tutkimusorganisaatioiden konsortiot sekä mahdollisesti myös tutkimusorganisaatiot yksin.

Veturiyritysten haastekilpailun voittajayritysten roolina on avata omien ekosysteemihankkeidensa tiekartat ja aktivoida uusia kumppaneita TKI-työhön. Tavoitteena on saada aikaa avoimia, kasvavia ja kansainvälisesti kilpailukykyisiä ekosysteemejä kansallisesti tärkeille vahvuusalueille, joilla on parhaimmat edellytykset synnyttää uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Pilotti on hyvä lisä Business Finlandin keinovalikoimaan

- Testaamme uusia keinoja luoda yritysten kannalta houkuttelevia yhteistyöalustoja ja samalla edistää yhteiskunnallisia isoja kehitystavoitteita. Uuteen pilottihakuun on tulossa mielenkiintoisia ehdotuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeiden aiheiksi, sanoo johtaja Teija Lahti-Nuuttila Business Finlandista.

Hän kuitenkin muistuttaa, että uuden rahoitushaun lisäksi Business Finlandin työkalupakissa on muitakin keinoja edistää kumppanuuksia ja kansainvälisesti mielenkiintoisten ekosysteemien syntymistä. Käynnissä on esimerkiksi uusien kasvumoottoreiden kilpailutus ja tulossa on myös uusi rahoituskierros veturiyritysten haastekilpailusta.

Lisätietoja
  • Veturiyritysten haastekilpailu
    Business Finland järjesti alkuvuonna 2020 ensimmäisen veturiyritysten haastekilpailun, jonka tavoitteena oli saada kansainvälisesti toimivat yritysverkostojen veturiyritykset lisäämään huomattavasti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa Suomessa ja luomaan uuteen liiketoimintaan tähtääviä miljardiluokan ekosysteemejä. Kilpailun voittajiksi valittiin neljän veturiyrityksen kolme hanketta, joiden aiheina ovat raakaöljyn käytön vähentämiseen liittyvät ratkaisut, biokiertotalous ja teollisuuden 5G-verkot.
  • Kasvumoottorikilpailutus
    Käynnissä on kolmas kasvumoottorikilpailutus, jolla haetaan kohteita pääomalainalle. Pääomalainaa myönnetään yli miljardin euron uuteen liiketoimintaan tähtääviä liiketoimintaekosysteemien alustayhtiöille liiketoiminnan rakentamiseen ja laajojen verkostovaikutusten synnyttämiseen. Ehdotuksia toivotaan erityisesti seuraavilta teema-alueilta: datatalous, kiertotalous ja vähähiilisyys. Osallistumishakemukset on jätettävä viimeistään 21.9.2020.