Siirry sisältöön
Uutinen 09.06.2020

Business Finland sai lähes 30 000 hakemusta häiriötilannerahoitukseen

Yritykset jättivät Business Finlandiin yhteensä 29 722 hakemusta.

Business Finlandin haku Liiketoiminnan kehitysrahoitukseen häiriötilanteissa päättyi eilen 8. kesäkuuta. Samaan aikaan sulkeutui myös ELY-keskusten rahoitushaku yrityksille poikkeustilanteessa.

Yritykset jättivät Business Finlandiin yhteensä 29 722 hakemusta. Hakemuksista 60 prosenttia koski laajempaa kehitysprojektien rahoitusta ja 40 prosenttia pienempiä esiselvityshankkeita.

Business Finland on tähän mennessä tehnyt päätöksen 19 486 projektille. Häiriötilannerahoitusta on myönnetty 587,3 miljoonaa euroa 14 145 projektille. Tähän mennessä rahoitusta on myönnetty eniten kaupan alalle, teollisuuteen ja ohjelmisto- ja pelialalle. Luvut elävät sitä mukaan, kun hakemuksia käsitellään.

"Tämä on ollut meille tulikoe, joka on osoittanut, että pystymme reagoimaan nopeasti yhteiskunnan ja asiakkaiden tarpeisiin ja toimimaan tehokkaasti kovankin paineen alla. Olen todella ylpeä asiantuntijoistamme", toteaa Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola.

Tavoitteena on, että häiriötilannerahoituksen hakemukset pystyttäisiin käsittelemään valtaosin kesäkuun loppuun mennessä. Useat sadat yritykset ovat jo projektin loppuraportointivaiheessa. Loppuraporttien käsittelyn yhteydessä Business Finland varmistaa, että projektit on toteutettu hyväksytyn suunnitelman ja rahoitusehtojen mukaisesti. Projektien asiakaspalvelua, loppuraporttien käsittelyä ja riskienhallintaa varten on perustettu omat tiimit, joiden työ jatkuu vuoden 2021 puolelle.

Hakemuksia eniten kaupan alalta, matkailu- ja ravintola-alalta ja teollisuudesta

Häiriötilannerahoitusta hakeneet yritykset jakautuvat laajasti eri toimialoille. Eniten hakemuksia jättivät kaupan alan yritykset (16 prosenttia hakemuksista), ravintola- ja matkailualan yritykset (12 prosenttia) sekä teollisuusyritykset (11 prosenttia).

Kun hakemuksia tarkastellaan haetun rahoituksen mukaan, eniten rahoitusta ovat hakeneet kaupan alat, teollisuus ja rakentaminen. Ero johtuu siitä, että näillä aloilla hakemuksissa on enemmän suuria kehitysprojekteja esimerkiksi ravintola- ja matkailualaan verrattuna.

Hakemuksia joka puolelta Suomea – Uudellamaalla aktiivisimmat hakijat

Suurin osa hakemuksista saapui Uudellemaalle rekisteröidyiltä yrityksiltä. Seuraavaksi aktiivisimmat hakijat olivat Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Samoille alueille on tähän mennessä myönnetty eniten häiriötilannerahoitusta.

Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa avattiin nopeasti 19. maaliskuuta. Rahoituksen avulla yritykset voivat kehittää liiketoimintaansa selvitääkseen paremmin koronaviruksen aiheuttamista haasteista. Häiriötilannerahoituksen päättymisen jälkeen yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää Business Finlandin laajaa palvelutarjontaa viennin edistämiseen, kansainväliseen kasvuun ja innovaatiotoimintaan.

Tilastotietoa Business Finlandin häiriötilannerahoituksen hakijoista ja rahoituksesta (pdf)

Katso miten yritykset ovat käyttäneet häiriötilannerahoitusta

Lapuan Kankurit
Laajis
Adworks