Siirry sisältöön
Uutinen 07.02.2020

Business Finland selvittää koronaviruksen vaikutusta suomalaisyrityksille

Koronaviruksen aiheuttamilla Kiinan ja muun maailman liikenneyhteyksien keskeytyksillä on monenlaisia vaikutuksia myös suomalaisyrityksille. Ensimmäisiä kärsijöitä ovat suomalaiset matkailuyritykset, joille aiheutuu suoria tulonmenetyksiä. Kriisi vaikuttaa jatkuessaan lisääntyvästi talouden muihinkin osa-alueisiin. Business Finland kartoittaa suomalaisten yritysten tilannetta ja kehottaa varautumaan kiinalaista alkuperää olevien materiaalien saatavuushaasteisiin.

Toimenpiteet koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi Kiinan sisällä ja maan rajojen ulkopuolelle vaikuttavat suoraan ja epäsuoraan myös kansainväliseen kauppaan. Vaikutukset ulottuvat myös suomalaisyrityksiin ja Suomen talouteen.

- Ilmeisimpiä ja ensimmäisiä suoria vaikutuksia ovat matkailuyritysten tulonmenetykset, kiinalaisten matkanjärjestäjien perumien matkojen seurauksena. Business Finlandin Visit Finland yksikössä tätä kehitystä seurataan nyt aktiivisesti. Muiden yritysten suora kauppa vaikeutuu Kiinan lisääntyvien toimitusvaikeuksien takia. Kriisi vaikuttaa jatkuessaan myös talouden muihin osa-alueisiin. Epäsuorat vaikutukset tulevat näkyviin hiljalleen monien yritysten toiminnassa. Epidemian todelliset kokonaisvaikutukset maailmantalouteen ovat nähtävissä vasta kuukausien kuluttua, pohtii Executive Director Kalle Kivekäs Business Finlandista.

- Nykypäivän tuotantoketjut ovat riippuvaisia globaaleista tavaravirroista. Ne ovat herkkiä Kiinan kaltaisen solmupisteen yllättäville muutoksille. Sen lisäksi, että Kiina on keskeinen vientimarkkina monille yrityksille, siellä valmistetaan paljon osia ja materiaaleja, joita käytetään erilaisiin tuotteisiin muualla maailmassa, hän jatkaa.

Business Finland kehottaa varautumaan kiinalaista alkuperää olevien materiaalien saatavuusvaikeuksiin

Matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet useiden reittilentojen perumiseen manner-Kiinan ja muun maailman välillä. Reittilennoilla on suuri merkitys paitsi matkustajaliikenteelle, myös rahtiliikenteelle. Vaikka Kiinaan lennetään edelleen, on lentorahdin kokonaiskapasiteetti vähentynyt reittilentojen perumisen myötä, ja jo nyt on nähtävissä nopeaa lentorahtikustannusten nousua.

- Kiinalaisen uuden vuoden lomien jatkaminen ylimääräisillä lomilla, sekä Kiinassa lomien aikana matkustaneiden ihmisten karanteenit omissa kodeissaan vaikuttavat käytettävissä olevan työvoiman saatavuuteen. Näillä viruksen leviämisen estämiseksi toimeenpannuilla varotoimilla on suora vaikutus Kiinassa tuotantoon ja kuljetuksiin. Pahiten kärsivät tiukemmassa karanteenissa olevat tuotantolaitokset Hubein maakunnassa, erityisesti Wuhanissa.

Kivekäs sanoo, että joillekin yrityksille voi tulla yllätyksenä, että esimerkiksi valmistuksessaan käytettyjen osien saatavuus huononee Kiina-riippuvuuden takia.

- Nyt kannattaa käynnistää toimenpiteet mahdollisten Kiina-riippuvuuksien arvioimiseksi ja harkita toimenpiteitä saatavuusriskien hallitsemiseksi.

- Olemme seuranneet yritysten tilannetta ja lähettäneet tällä viikolla yrityksille kyselyn, jossa kartoitetaan tilannetta koronavirusepidemian vaikutuksista asiakkaiden liiketoimintaan. Tässä samassa yhteydessä kysymme myös yritysten odotuksia toimenpiteistämme asian suhteen. Haluamme kartoittaa sitä, miten voisimme auttaa yrityksiä kriisin yli esimerkiksi maailmanlaajuista verkostoamme hyödyntäen, kommentoi Business Finlandin johtoryhmässä työskentelevä Kivekäs.

Myös koronaviruksen tutkimusta halutaan vauhdittaa. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman terveyshaasteessa on varattu kansanterveydellisiin hätätilanteisiin 10 M€/v, joka nyt mobilisoidaan. Komissio on avannut ylimääräisen haun liittyen koronavirustutkimukseen. Haun määräaika on jo 12.2.2020.

Yritykset voivat lähettää aiheeseen liittyviä kysymyksiä Business Finlandin coronavirustaskforce@businessfinland.fi -sähköpostiosoitteeseen.

Business Finlandin kysely suomalaisille yrityksille koronaviruksen vaikutuksista

Yhteenveto helmikuu 2020 (pdf)

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee koronavirusta käsittelevää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivustoa ja vastaavaa englanninkielistä tietoa löytyy mm. WHO coronavirus -sivustolta.

Kansainvälisen konsulttiyritys Gartnerin esille nostamia asioita jakelukanaviin liittyen

Laivaukseen liittyvistä asioista on uutisoitu muun muassa Port Technology -sivustolla

Koronaviruksen tutkimushaku

Lisätietoja

Kalle Kivekäs, Executive Director
kalle.kivekas (at) businessfinland.fi
+358 50 482 1095

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

 

Teksti: Maria Arruda