Siirry sisältöön
Uutinen 10.03.2020

Suuret yritykset innolla mukana veturiyritysten haastekilpailussa

Business Finland käynnisti vuoden alussa haastekilpailun kansainvälisesti toimiville yritysverkostojen vetureille. Yrityksiltä pyydettiin ehdotuksia, joilla lisättäisiin huomattavasi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa Suomessa sekä tarjottaisiin ratkaisuja merkittäviin tulevaisuuden haasteisiin. Ehdotusten jättöaika umpeutui 4.3. Sisääntulleiden ehdotusten määrä ja taso yllätti Business Finlandin.

- Saimme jo kilpailun valmistelun aikana vahvasti viestiä siitä, että huolemme suurten yritysten uudistumisen tarpeesta ymmärretään hyvin. Veturit vauhdittavat koko innovaatiokenttää. Ilman liiketoimintaekosysteemien vetureiden aktivoitumista hallitusohjelman 4%:n tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoiminnan tavoitteen saavuttaminen on vaarassa jäädä haaveeksi. Yritykset näkevät ongelman, mutta Suomella ei ole ollut tarjota täkyä, miksi TKI-toimintaa kannattaisi lisätä juuri täällä, kertoo johtaja Teija Lahti-Nuuttila Business Finlandista.

Tilaisuus ajatella isosti – myös valtiolle

Business Finland tarjosi vipuvartta muutokseen haastekilpailun muodossa: yhteensä 60 miljoonaa euroa lupaavimpien missiopohjaisten ratkaisujen rahoittamiseen. Veturien luotsaamat verkostot tulevat tarjoamaan paljon mahdollisuuksia niin pk-yrityksille kuin tutkimusorganisaatioille. Missiot ratkaistaan yhteistyöllä.

- Olemme todella ilahtuneita siitä, että yritykset ovat nyt ajatelleet kilpailuehdotuksissaan isosti ja tavoittelevat merkittäviä lisäyksiä T&K-toimintaan. Ehdotusten yhteenlaskettu T&K-panostusten lisäys on noin 1,5 miljardia euroa ja liki 2000 uutta T&K-työpaikkaa. Haasteen ovat ottaneet vastaan 25 aktiivista T&K-toimintaan investoivaa yritystä eri toimialoilta. Nyt liikkeelle olisi siis lähdössä merkittäviä kansallisia kehitysharppauksia ja myös työllisyysvaikutuksiltaan merkittäviä alkuja uudelle liiketoiminnalle. Valitettavasti käytössämme oleva rahoitussumma riittää vain muutamalle merkittävälle projektikokonaisuudelle, mikä on todella vähän suhteessa esitettyihin ideoihin, sanoo haastekilpailun käytännön toteutuksesta vastaava kehityspäällikkö Karin Wikman.

Kilpailuehdotuksista valitaan jatkoon kaikista vaikuttavimmat, joista pyydetään varsinaiset rahoitushakemukset. Tavoitteena on, että ensimmäiset rahoituspäätökset voitaisiin tehdä kesällä 2020, jolloin myös kilpailun voittajat julkistetaan.

Lisätietoja

https://www.businessfinland.fi/veturit

Karin Wikman
+358 50 5577 723
karin.wikman (at) businessfinland.fi