Siirry sisältöön
Uutinen 16.01.2020

Uudistettu Research to Business -rahoitus antaa vauhtia tutkimustulosten kaupallistamiseen

Suomi tarvitsee kaikki keinot uusien yritysten ja innovaatioiden synnyttämiseen. Yksi avaintekijä on yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimustulosten tehokas kaupallistaminen. Business Finlandilla on ollut tähän työkalu, Tutkimuksesta liiketoimintaa (TUTLI)-rahoitus, joka on nyt viritetty entistä tehokkaammaksi Research to Business -rahoituspalveluksi.

- Uudistuksella haluamme edistää Business Finlandin vaikuttavuutta sekä kehittää palveluja tutkimusasiakkaillemme, sanoo johtaja Minna Hendolin Business Finlandista.

Business Finland on myöntänyt TUTLI-rahoitusta vuosittain noin 20 miljoonaa euroa. Rahoituksen avulla on syntynyt useita kasvupolulla olevia yrityksiä kuten Dispelix, Iceye ja Paptic.

Itse rahoituksen perusidea ei ole muuttunut. Samoin kuin TUTLI oli, Research to Business -rahoitus on tarkoitettu julkisten tutkimusorganisaatioiden tutkijoille, joilla on halu rakentaa tutkimuksestaan uutta liiketoimintaa ja kaupallistaa tutkimuksesta syntyvät ideat. Tiimi pääsee samalla kasvattamaan omaa kaupallistamisosaamistaan.

Research to Business -rahoituksella voi mm. selvittää teknologian tai osaamisen uutuutta, asiakasarvoa ja toiminnallisuutta sekä liiketoiminnan lähtöolettamuksia. Varsinainen tuotekehitys ja liiketoiminnan kehittäminen tapahtuvat projektin päätyttyä joko uudessa perustettavassa yrityksessä tai uutena liiketoimintana jo olemassa olevassa yrityksessä.

Mikä muuttuu: Täkyjä menestykseen ja arvokkaita kontakteja

Rahoituspalvelun uudistus ohjaa rahoitettuja projekteja tuottamaan entistä vahvemmin tuloksia. Työtä tukee tavoitteiden saavuttamista seuraava projektin ohjausryhmä. Tarjolle rahoituksen oheen tulee myös konkreettista apua esimerkiksi sijoittajien ja markkinamahdollisuuksien löytämiseen.

Business Finland ja hakija sopivat rahoitettaville projekteille 3–5 kaupallistamisen valmisteluun liittyvää konkreettista mitattavaa tavoitetta, jotka perustuvat projektisuunnitelmaan ja hakijan ehdotuksiin.

Business Finland rahoittaa projekteja 1–2 jaksossa, jolloin jaksossa saavutetut tulokset vaikuttavat rahoituksen jatkumiseen.

Projektin ohjausryhmä seuraa projektin tavoitteiden toteutumista ja valvoo, että kaupallistamisvalmisteluihin käytetään vähintään 40% kustannuksista.

Jatkossa rahoituksen rinnalle tuodaan myös erilaisia kaupallistamisen valmistelua tukevia palveluja ja tapahtumia, joissa tiimit voivat verkostoitua ja kartoittaa sijoittajien ja muiden tahojen kiinnostusta sekä markkinamahdollisuuksia. Lisäksi Business Finland avaa DealFlow Finland -työkalun loppuvaiheessa oleville Research to Business -projekteille kansainvälisten sijoittajien kiinnostuksen herättämiseksi.

Research to Business -rahoituksella voidaan myös valmistella myös European Innovation Council (EIC) Pathfinder -rahoituksen hakemista, joka käynnistyy vuonna 2021.

Vuoden ensimmäinen rahoitushaku on auki, hakea voi 5.3.2020 mennessä

Research to Business -rahoitusta voi hakea kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Vuoden 2020 ensimmäinen haku on avattu.

Business Finland rahoittaa Research to Business -haussa julkisten tutkimusorganisaatioiden projekteja, joissa projektiryhmä valmistelee tutkimuslähtöisen idean kaupallistamista ja tekee kaupallistamista tukevaa soveltavaa tutkimusta. Kaupallistamisen valmistelun tarkoituksena on selvittää tutkimusidean mahdolliset hyödyntämispolut ja auttaa valitsemaan lupaavimmat etenemisreitit ja -tavat, jotka voivat johtaa liiketoimintaan joko uudessa perustettavassa yrityksessä tai jo olemassa olevassa yrityksessä.

Lisätietoja

Research to Business -rahoitus: https://www.businessfinland.fi/researchtobusiness

Auki oleva Research to Business -rahoitushaku, haku päättyy 5.3.

Jaana Rantanen
+358 50 3962 923
jaana.rantanen (at) businessfinland.fi