Siirry sisältöön
Uutinen 07.12.2020

Varaosien digitalisointi ja 3D-tulostus: valmistusta missä ja milloin vain

Varaosien digitalisointi on askel kohti kestävämpää liiketoimintaa ja pienempää hiilijalanjälkeä. Samalla syntyy kustannussäästöjä ja varaosien saatavuus paranee ja nopeutuu. VTT ja Aalto-yliopisto ovat tehneet huippututkimusta varaosien digitalisoinnin ja 3D-tulostuksen edistämiseksi jo viiden vuoden ajan. Business Finland on rahoittanut hanketta.

Koneita ja laitteita valmistavat yritykset ovat kiinnostuneet varaosien digitalisoinnista, sillä huoltopalvelut muodostavat merkittävän osan näiden yritysten liiketoiminnasta. Varaosiin sitoutuu myös paljon pääomaa.

Digitaaliseen tietoon perustuva 3D-tulostuksen avulla voidaan valmistaa yksittäisten osia tai pieniä sarjoja nopeasti ja kustannustehokkaasti, koska valmistamisessa ei tarvita erillisiä työkaluja. Digitaalisten varaosien säilyttäminen ei vaadi hyllytilaa, ja valmistus tapahtuu tarpeen mukaan lähellä loppukäyttäjää.

Tuoreessa tutkimusraportissa esitellään erilaisia keinoja 3D-tulostettaviksi sopivien osien löytämiseksi varaosakirjastoista. Yhdessä varaosakirjastossa voi olla esimerkiksi 200 000 osaa, ja tämän datan läpikäymiseen on kehitetty menetelmiä, jotka hyödyntävät tekoälyä ja koneoppimista. Tutkimusraportissa on myös laajasti tietoa 3D-tulostusmateriaaleista ja niihin liittyvistä lämpökäsittelyistä, eroista eri prosessien välillä, sekä korroosio- ja UV-kestävyydestä.

"3D-tulostus tulee muuttamaan valmistavan teollisuuden liiketoimintamalleja perusteellisesti. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että suomalaiset toimijat ovat aktiivisesti kehittämässä näitä uusia toimintamalleja. Ainetta lisäävä valmistus kasvattaa liiketoiminnan joustavuutta. Tämä on erityisen arvokasta varsinkin erilaisten yritysten toimintaan vaikuttavien shokkien aikana. Mutta vielä tätäkin tärkeämpää on se, että nämä uudet liiketoimintamallit avaavat suomalaisille yrityksille erinomaisia mahdollisuuksia parantaa kustannustehokkuutta ja kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla", sanoo Sustainable Manufacturing -ohjelman päällikkö Toni Mattila.

Lue lisää VTT:n uutisesta:
Varaosien digitalisointi ja 3D-tulostus mahdollistavat valmistuksen missä ja milloin vain

Lisätietoja

Toni Mattila
Puh. 040 500 9909
toni.mattila (at) businessfinland.fi