Siirry sisältöön
Uutinen 03.12.2020

Virtuaalinen hoidonohjaamo parantaa pitkäaikaissairauksien hoitoa

Aalto-yliopiston vetämässä ja Business Finlandin rahoittamassa ekosysteemisessä MASSE-hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto sekä lukuisia alan yrityksiä.

Sepelvaltimotaudin tai diabeteksen kaltaisten pitkäaikaissairauksien hyvä hoito koostuu monesta tekijästä. Jotta potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan, tarvitaan ajanvarauksia, potilasdatan keräämistä ja tulkintaa, eri asiantuntijoiden yhteydenpitoa, lääketasapainon seurantaa ja henkistä tukea. Jos potilas kärsii useammista sairauksista, koordinoinnin tarve kasvaa entisestään.

Pääkaupunkiseudulla 10 prosenttia potilaista käyttää 80 prosenttia terveydenhoidon resursseista. Heistä suurin osa sairastaa yhtä tai useampaa pitkäaikaissairautta – ja törmää usein ongelmiin hoitoon pääsyssä, hoidon suunnittelussa ja yhteydenpidossa hoidon tarjoajiin. Aalto-yliopiston vetämän MASSE-hankkeen tavoitteena on luoda reilussa kahdessa vuodessa virtuaalinen hoidonohjaamo vastaamaan tähän tarpeeseen.

”Moderni länsimainen terveydenhoito on suunniteltu lyhyiden ja intensiivisten hoitojaksojen, ei kroonikkojen ehdoilla”, kiteyttää hankkeen vetäjä, Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank. ”Virtuaalinen hoidonohjaamo mahdollistaa yksilöllisen terveydenhoidon massatuotannon tehokkuudella.”

Virtuaalinen hoidonohjaamo yhdistää eri hoitopoluista kerätyn datan samalla alustalle. Se seuraa potilaan voinnin kehittymistä datan perusteella, koordinoi lääkäri- ja hoitoaikoja sekä kerää palautetta potilaalta. Alustaan yhdistetään yhteistyöyritysten kehittämiä laitteita, terapioita ja digitaalisia hoitopolkuja. Hyötyjiä ovat palvelujen järjestämisestä vastaavat toimijat, kuten sairaanhoitopiirit, kunnat, vakuutusyhtiöt ja työterveyshuolto.

Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 7,3 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus on 3,5 miljoonaa. Hanke liittyy Business Finlandin Smart Life Finland -ohjelmaan, jonka tehtävänä on vauhdittaa digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä terveydenhuollossa ja hyvinvoinnissa. Business Finlandin on mukana hankkeessa innovaatiorahoituksen lisäksi myös sparraajana. Asiantuntijat valmentavat ja kannustavat projektiryhmää hankkeen edetessä eri vaiheissa, aina valmistelusta toteutukseen.

Business Finlandin rahoittamien ekosysteemien tapaan myös MASSE tähtää kansainväliseen kasvuun globaaleilla markkinoilla toimien vientialustana erilaisille sovelluksille, laitteille ja digitaalisille hoidoille. ”MASSE on erinomainen esimerkki innovaatioekosysteemistä, joita Business Finland haluaa tukea. Ekosysteemi yhdistää osaamiskentän eri toimijoita tuomaan erilaisia ratkaisuja haasteeseen. Aidolla yhteistyöllä syntyy vaikuttavia kokonaisuuksia ja tulevaisuuden vientituotteita Suomesta, joka tunnetaan terveydenhuollon pikkujättiläisenä”, kertoo Smart Life Finlandin ohjelmapäällikkö Kari Klossner.

Lisätietoja

Kari Klossner
Program Manager, Head of Smart Life Finland
Business Finland
kari.klossner (at) businessfinland.fi
+358 400 717 298