Siirry sisältöön
Uutinen 08.01.2020

Yrityksille säästöjä ja ilmastokin kiittää – materiaalikatselmusten rahoitus Business Finlandiin

Vuoden 2020 alusta Business Finland tarjoaa rahoitusta materiaalikatselmusten toteuttamiseen. Materiaalikatselmuksen avulla päästään kiinni yrityksen toiminnassa syntyvään hävikkiin ja löydetään keinoja hävikin vähentämiseen sekä sivuvirtojen tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Rahoitus kattaa 50 % katselmusprojektin kokonaiskustannuksista. Rahoitus on enintään 15 000 € per katselmus ja se on avustusta.

- Materiaalikatselmus soveltuu eri kokoisille yrityksille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään materiaalivirroista, pienentää hiilijalanjälkeään ja tehdä vastuullisuuden konkreettisia toimenpiteitä. Materiaalikatselmusten avulla kehitetään entistä ympäristöystävällisempää, innovatiivisempaa ja kilpailukykyisempää liiketoimintaa, kertoo asiantuntija Kati Oikarinen.

Katselmuksessa rakennetaan visuaalinen malli materiaalivirroista. Malli arvottaa tuotantoprosessin läpivirtaus- ja kiertovirrat, joten sen avulla on helppo hahmottaa materiaalivirtojen todelliset kustannukset. Muita työvaihteita ovat havainnointi, haastattelut sekä ideatyöpajatyöskentely.

Materiaalikatselmusten kautta löydetty säästöpotentiaali on yleensä vähintään 3 % liikevaihdosta. Taloudellisten säästöjen lisäksi säästetään ympäristöä, kun raaka-aineiden käyttö ja jäte vähenevät. Katselmus on myös konkreettinen tapa edistää kiertotaloutta.

Materiaalikatselmuksia tekevät Motivan kouluttamat katselmusasiantuntijat. Ulkopuolinen asiantuntija tuo uutta näkökulmaa kehittämiseen, ja yrityksen oma osaaminen hyödynnetään täysipainoisesti. Parhaat kehitysideat jalostuvat asiantuntijan ja henkilöstön yhteistyönä tuloksiksi ja toimenpiteiksi. Osallistaminen motivoi jatkuvaan parantamiseen.

Samaan yritykseen voidaan tehdä useampia materiaalikatselmuksia. Katselmukset soveltuvat yksittäisten yritysten lisäksi myös yritysryhmille, esimerkiksi teollisuuspuistoille. Katselmuksen kohde voi olla koko tuotantolaitos, yksittäinen tai useampi tuotantolinja, tuotantoprosessi tai tuote.

Aiemmin materiaalikatselmuksia on rahoitettu työ- ja elinkeinoministeriön toimesta.  

Business Finland ja Motiva toimivat tiiviissä yhteistyössä materiaalikatselmustoiminnan kehittämiseksi ja edistämiseksi Suomessa.

Nykyisille ja tuleville katselmuskonsulteille ja -asiantuntijoille järjestetään tiistaina 21.1. klo 15-16 webinaari, jossa kerrotaan tarkemmin tulevista koulutuksista, katselmusten kehitystyöstä, uudesta rahoitusmallista sekä tukimateriaaleista. Jos et pääse osallistumaan tilaisuuteen, voit katsoa myöhemmin julkaistavan tallenteen. Ilmoittautumiset webinaariin tästä linkistä.  

Materiaalikatselmoijien koulutuspäivä järjestetään torstaina 13.2.2020.  Koulutus soveltuu jo aiemmin koulutukseen osallistuneille sekä uusille materiaalikatselmoijille. Koulutuksen sisältö tarkentuu myöhemmin ja tarkemmat tiedot julkaistaan Business Finlandin ja Motivan sivuilla.

Lisätietoja

Asiantuntija Kati Oikarinen
+358 40 822 1182
kati.oikarinen (at) businessfinland.fi

Johtava asiantuntija Ilkka Hippinen
+358 50 354 1110
ilkka.hippinen (at) motiva.fi

Materiaalikatselmus Business Finlandin sivuilla