Siirry sisältöön
Uutinen 02.03.2021

Pyörämatkailuaktiivisuus kasvaa tulevaisuudessa

Kuva: Roll Outdoors

Pyörämatkailulla on nyt valtava vetovoima. Ellaren teettämään kotimaan pyörämatkailun potentiaalitutkimukseen tuli lähes 1800 vastausta. Jopa 82 % vastaajista arvioi erittäin tai melko todennäköisesti lähtevänsä seuraavan vuoden aikana pyöräilyä sisältävälle lomamatkalle tunnin päähän kotoa. Yli kolmannes lähtisi todennäköisesti 12 tunnin päähän tai kauemmas.

- Pyörämatkailu on kasvanut viime vuosina valtavasti, ja ensi kesänä tulemme näkemään pyörämatkailubuumin, arvioi tutkimuksen teettäneen Ellaren toimitusjohtaja Pirjo Räsänen, itsekin aktiivinen pyörämatkailija. 

Suomen suurimman ulkoiluportaalin Outdooractiven kesän 2020 tilastoista käy ilmi, että pyöräilyreitit keräsivät retkeilyä enemmän katselukertoja. Pyöräilyn alalajeista eniten kiinnostivat maastopyöräily ja toiseksi eniten päiväretkityyppiset retkipyöräilyreitit. 

Helpot reitit ja palvelut kiinnostavat

Pyöräilijöistä pystyi erottamaan maasto-, maantie-, retki-, alamäki-, kaupunki- ja perhepyöräilijät omiksi segmenteikseen. Suurimman ryhmän muodostavat retkipyöräilijät, jotka hakevat suhteellisen helppoja reittejä, mielenkiintoisia maisemia ja monipuolisia palveluita. 

- Tämä olisi hyvä pitää mielessä pyörämatkailukohteita kehitettäessä. Suurin asiakasryhmä arvostaa helppoutta ja vaivattomuutta, eikä niinkään pitkiä reittejä ilman palveluita, kertoo Räsänen. 

- Reitit, joilla ei ole palveluita, eivät myöskään tuo matkailutuloa, hän muistuttaa. 

Potentiaalia myös kansainväliseen kasvuun

Tutkimuksen mukaan kotimainen pyörämatkailija haluaa nauttia kauniista maisemasta ja luonnossa ja ulkoilmassa vietetystä ajasta. Maisema-alueista eniten kiinnostivat rannikko ja saaristo, Tunturi-Lappi sekä Järvi-Suomi. 

- Pyörämatkailua kehitetään Suomessa aktiivisesti ja vaikka emme vielä profiloidu kansainvälisesti kovin tunnettuna pyörämatkailukohteena, niin potentiaali on valtava. Pyörämatkailukeskuksen johdolla parhaillaan rakennetaan Suomelle pyöräilybrändiä ja, kun tunnettuus lisääntyy, tulee se lisäämään kiinnostusta aktiviteettia kohtaan. Erityisesti talvipyöräily on ulkomaalaiselle matkailijalle eksoottinen elämys ja Suomessa sen ympärille on jo nyt tuotettu erinomaisia palveluita ja reitistöjä, luontomatkailusta vastaava Virpi Aittokoski Visit Finlandilta kommentoi.

Lisätietoa Ellaren tutkimuksesta.

Lisätietoa luontoaktiviteeteista.