Siirry sisältöön
Uutinen 21.09.2021

Ennätysmäärä EU-tukea tarjolla yritysten vihreille ratkaisuille

Tervetuloa EU-rahoitusneuvonnan infopäivään 7.10. klo 9-12!

EU:n yli 30 rahoitusohjelmaa tarjoavat yrityksille paljon muutakin kuin rahaa: kansainvälisiä verkostoja, näkyvyyttä ja uusia markkina-alueita. Uudella ohjelmakaudella (2021–2027) EU panostaa entistä enemmän vihreän siirtymän ratkaisuihin. Business Finlandissa toimiva EU-rahoitusneuvonta auttaa löytämään yrityksellesi sopivat rahoituslähteet.

Euroopan unioni on asettanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen ilmastoneutraali alue vuoteen 2050 mennessä. Euroopan unioni myös on sitoutunut YK:n Agenda 2030:een ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Nämä tavoitteet näkyvät vahvasti EU:n tarjoamassa rahoituksessa ja niitä tukemaan on käynnistetty Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Näin yrityksiä tuetaan vihreämpien ratkaisujen kehittämisessä ja käyttöönotossa

– Suomi on todellinen edelläkävijä esimerkiksi metsäteollisuuden tuottamien ja ruokajärjestelmässä syntyvien sivuainevirtojen hyödyntämisessä ja täällä panostetaan vahvasti myös tulevaisuuden kasvaviin kilpailukykyisiin, vihreisiin uusiin arvoketjuihin. Tästä esimerkkejä ovat kansallinen akkustrategia ja panostukset älykkään, uusiutuvan energiantuotannon kehitykseen. Emme kuitenkaan voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa yksin vaan rinnalle tarvitaan laajempaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamista ja kumppanuutta. Sitä voivat tarjota EU:n rahoitusohjelmat, sanoo asiantuntija Veera Koskinen Business Finlandista.

EU tarjoaa monia kannustimia jäsenmaille esimerkiksi kiertotalouteen siirtymiseen, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja hiilen sitomiseen, ympäristön kemikalisoitumisen ehkäisemiseen, sekä biodiversiteettikadon ehkäisemiseen ja ennallistamiseen. Näiden lisäksi Euroopan unioni tukee monin tavoin vastuullisia sijoituksia ja innovaatioita maatalouden, ruoantuotantojärjestelmien, veden ja energian saralla.

Yrityksiä tuetaan vihreämpien ratkaisujen käyttöönotossa nyt enemmän kuin koskaan, ja uudet ja uusiutuvat energianlähteet ja niihin liittyvät teknologiat ovat myös vahvassa nosteessa.

Rakennerahastoilla ja maaseuturahastolla tuetaan alueiden kehittämistä ja uudistamista myös vihreän siirtymän osalta. Kestävien ja puhtaiden ratkaisujen kehittämiseen on myös tarjolla avustuksia. Varsinkin Horisontti Eurooppa -ohjelma tarjoaa paljon mahdollisuuksia bio- ja kiertotalous- sekä cleantech-alan toimijoille tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Ympäristöön, luonnonsuojeluun ja ilmastotoimiin liittyen LIFE-ohjelmassa on puolestaan jaossa 5,4 miljardia euroa. 20 miljardin euron suuruiseksi kaavailtu Innovaatiorahasto auttaa yrityksiä investoimaan puhtaaseen energiaan ja teollisuuteen. Lisäksi mittava InvestEU-ohjelma suuntaa rahoituksestaan 30 prosenttia Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisiin tavoitteisiin.

EU-rahoitusneuvonta auttaa alkuun

Ensimmäinen askel kohti onnistunutta EU-rahoitteista hanketta on sopivan rahoitusohjelman löytäminen. Business Finlandissa toimiva EU-rahoitusneuvonta tarjoaa tietoa ja maksutonta neuvontaa eri teemojen EU-rahoituksesta. Lokakuussa 2021 aiheena on vihreä siirtymä:

Tutustu palveluihimme www.eurahoitusneuvonta.fi