Siirry sisältöön
Uutinen 14.05.2021

Esteetön pääsy kulttuuriperintöön tekoälyn avulla – KAVI

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI tallentaa vuosittain valtavat määrät dataa. Se vastaa muun muassa kotimaisten elokuvien sekä televisio- ja radio-ohjelmien säilyttämisestä. Tekoälyn hyödyntäminen on tässä kriittisen tärkeää.

KAVI pyrkii edistämään alan tutkimusta tarjoamalla entistä parempia palveluita, kuten digitaalista ohjelmavirtaa, tutkijoille sekä esteettömän pääsyn audiovisuaalisen alan kulttuuriperintöön. Vanha järjestelmä, jolla massiivista aineistoa tutkitaan, on tullut tiensä päähän. Järjestelmäuudistus tarjoaa mahdollisuuden tuottaa palveluun uusia, innovatiivisia ominaisuuksia.

 - Uudistuksen avulla koko maailmankin mittakaavassa massiivinen aineistomäärä saadaan paremmin, kattavammin ja tehokkaammin tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Hankinnan kohteena on avoimen lähdekoodin ohjelmisto tai ohjelmisto-osaaminen, jossa toivotaan erityisesti osaamista koneoppimisesta sekä audio-, video- ja tekstianalyysistä, kertoo tekninen suunnittelija Tommi Lehtonen KAVI:sta.

Tekoälylle tarjolla suuri määrä AV-dataa – samalla kiihdytetään teknologian kehitystä

Hankinnan taustalla on koneoppimiskokeiluja. Niiden perusteella KAVI on lähtenyt hankkimaan audiovisuaaliseen aineistoon sopivia tekoälyalgoritmeja hyödyntäviä automaattisen sisällönkuvailun ja -tunnistuksen menetelmiä. Valmiita ratkaisuja ei vielä markkinoilta löydy, joten hankintamenettelyjen tulee mahdollistaa kehittäminen. KAVI tarjoaa hankinnan tuotekehitysvaiheessa valitulle toimittajille ainutlaatuisen massiivisen tallenneaineiston (yli kolme miljoonaa tuntia video- ja äänitallenteita) tarvittavien tekoälysovellusten kehitystä varten.

Business Finland on myöntänyt hankkeelle Innovatiivisten julkisten hankintojen rahoitusta. Hanke on osa AI Business -ohjelmaa.

 - Tässä hankinnassa rima halutaan asettaa niin korkealle, että se kirittää teknologian kehitystä. Hanke tarjoaa monelle tekoäly-yritykselle mahdollisuuden kehittää datan analysointikyvykkyyttä. KAVI:n verkostojen ansiosta hankinta tarjoaa mahdollisuuden saavuttaa myös kansainvälistä näkyvyyttä, uskoo johtava asiantuntija Piia Moilanen Business Finlandista.

Lue lisää Business Finlandin AI Business -ohjelmasta

Business Finlandin Innovatiivisten julkisten hankintojen rahoitus on suunnattu julkisille hankintayksiköille, jotka tähtäävät palvelun ja toiminnan uudistamiseen. Rahoitus voi kohdistua innovatiivisen hankinnan suunnitteluun ja valmisteluun sekä ratkaisun yhteiskehittämiseen. Tärkeää on, että projekti sisältää yhteistyötä potentiaalisten tarjoajien ja loppukäyttäjien kanssa.

Lisätietoja

Tekninen suunnittelija Tommi Lehtonen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
tommi.lehtonen (at) kavi.fi
029 533 8146

Johtava asiantuntija Piia Moilanen
Business Finland
piia.moilanen (at) businessfinland.fi
050 5577 748

Kuva: KAVI