Siirry sisältöön
Uutinen 19.05.2021

Googlen rinnalle pikavauhtia – AI laskentatuki nopeutti Speechlyn puheentunnistusmallin kehitystä

Puhekäyttöliittymiin erikoistunut Speechly pääsi yhtenä ensimmäisistä yrityksistä hyödyntämään CSC – tieteen tietotekniikan keskuksen laskentakapasiteettia osana AI Business -ohjelman projektiaan. Yhdeksän kuukauden ajan Speechlyn syviin neuroverkkoihin perustuvaa puheentunnistusteknologiaa kehitettiin CSC:n supertietokoneiden ja AI laskentatuen avulla.

- Speechlyn tuotekehitystyö on erilaisten koneoppimisalgoritmien testaamista parhaiden puheentunnistusmallien löytämiseksi. Modernit syvien neuroverkkojen koneoppimismallit vaativat suurta laskentakapasiteettia. Se kuinka nopeasti saamme yhden mallin opetettua ja testattua on yksi merkittävimmistä tuotekehityksen tuloksiin vaikuttavista tekijöistä. Yhden mallin kouluttaminen voi kestää päivistä jopa viikkoihin. CSC:n laskentakapasiteetin ansiosta pystyimme työskentelemään huomattavasti aikaisempaa nopeammin sekä merkittävästi laajemmilla data-aineistoilla, kertoo Speechlyn johtava tutkija ja yksi perustajista Janne Pylkkönen.

 - Tulokset puhuvat puolestaan. Projektin aikana saimme parannettua puheentunnistusmallimme tunnistustarkkuutta sanavirheluvulla mitattuna lähes 60 prosenttia, sanoo Speechlyn perustaja ja teknologiajohtaja Hannes Heikinheimo.

Vaikuttavaa tukea yrityksille

CSC:n laskentakapasiteetti tarjoaa Speechlyn kaltaisille aikaisen vaiheen kasvuyrityksille pääsyn laskentaresursseihin, joita vain maailman tunnetuimmilla teknologiabrändeillä kuten Googlella, Applella ja Amazonilla on käytettävissään.

 - Olemme päässeet tämän projektin aikana omissa vertailuissamme markkinajohtaja Googlen rinnalle puheentunnistustarkkuudessa, joka on huima saavutus 13 hengen yritykseltä.

Projektin tuloksista Speechly on myös lähettänyt artikkelin maailman isoimpaan puheentunnistusalan konferenssiin Interspeechiin, sekä tehnyt kolme teknologiapatenttihakemusta USA:n markkinoille.

 - Kansainväliset asiakkaamme ja sijoittajamme ovat olleet ihmeissään siitä miten Suomi tukee omaa startup-ekosysteemiään ja olemme voineet olla ylpeitä kotimaasta ja sen panostuksista teknologiaklusteriinsa, Heikinheimo kiittää.

LUMI tulee – laskentakapasiteetti kasvaa

CSC:n tarjoama laskentakapasiteetti tekoälymenetelmiä hyödyntäviin tutkimushankkeisiin kasvaa merkittävästi vuoden 2022 alussa, kun LUMI-laskentaympäristö saadaan kokonaisuudessaan käyttöön. LUMI (www.lumi-supercomputer.eu) on maailman nopeimpiin kuuluva supertietokone, joka aloittaa toimintansa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa tänä vuonna. LUMI on kymmenen Euroopan maan ja EU:n EuroHPC-yhteisyrityksen yhteinen investointi, joka parantaa sekä Suomen että koko Euroopan kilpailukykyä.

LUMI:n laskentakapasiteetista on yritysten tuotekehityshankkeiden käytettävissä jopa 20 prosenttia. Se tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia tekoälyyn perustuvalle innovaatiotoiminnalle.

 - Tässä vaiheessa on tärkeää ymmärtää yritysvetoisten tutkimushankkeiden käyttötarpeet ja tältä osin Speechlyn hanke on antanut meille arvokasta kokemusta jatkoa ajatellen, sanoo kumppanuuspäällikkö Dan Still CSC:ltä.

 - AI laskentatuki täydentää tuotekehitysrahoitustamme ja parantaa merkittävästi yritysten edellytyksiä kansainvälisesti kilpailukykyisten, tekoälyyn pohjautuvien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Tukea voivat hakea suomalaiset yritykset, joiden kokoluokka on mikro, pieni tai keskisuuri, ja jotka hakevat tai joiden projektille on jo myönnetty Business Finlandin tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta, kertoo asiantuntija Aki Ylönen Business Finlandista.

Lisätietoja

Otto Söderlund
CEO, Co-Founder
Speechly
otto (at) speechly.com
+358 40 524 1350
www.speechly.com

Dan Still
Partnerships Manager
CSC - IT Center for Science Ltd.
dan.still (at) csc.fi
+358 50 381 9037
www.csc.fi

Aki Ylönen
Asiantuntija
Business Finland
aki.ylonen (at) businessfinland.fi
+358 50 395 2603