Suomalaisten yritysten maailmanluokan digiosaamista viedään jo nyt Marsiin saakka.
Ajattele isosti! Muuta markkinaa! Suunnittele tuotteesi tai palvelusi niin, että se korvaa 2-3 aiemmin käytössä ollutta tuotetta! Tee kolmen vuoden suunnitelma! Siinä Business Finlandin Brysselin toimiston vetäjän Pekka Sivosen keinot voimakasta kasvua hakeville yrityksille.
– Loistava esimerkki näitä ajatuksia soveltavasta yrityksestä on Tampereelta lähtöisin oleva Wirepas, jonka kehittämä IoT-teknologia on nousemassa tulevien 5G -verkkojen globaaliksi standardiksi. Yrityksellä on jo nyt satojen yhteistyökumppaneiden globaali ekosysteemi, joka skaalaa teknologian tarvittaessa Marsiin saakka. Sen kauemmaksi suomalaista teknologiaa ei ole vielä vietykään, Sivonen sanoo.
Jos autoteollisuuteen verrataan, niin maailmaa puolitoista vuotta riivanneesta koronakriisistä tuli digitalisaation Tesla. Alkusysäys valtavalle, kaiken läpäisevälle muutokselle. Pakon edessä yritysten piti opetella uusia toimintatapoja, jotka samalla vapauttivat ne laajentamaan uusille markkinoille ilman vanhoja rajoitteita. Kehitystä sysää eteenpäin muutaman seuraavan vuoden ajan jaossa olevat elvytysrahat, joihin suomalaisyrityksillä on mahdollisuus päästä Business Finlandin kautta ja avulla käsiksi. Eurooppalainen elvytyspaketti (RRF) on kooltaan 750 miljardia, Horisontti Eurooppa 100 miljardia ja sen lisäksi Yhdysvalloissa presidentti Bidenin paketin kautta on käytössä 2 000 miljardia dollaria teollisuuden uudistamisen, teknologian kehittämisen ja infrastruktuurihankkeisiin.
– Koronan jälkeisen maailman talous tulee näyttämään erilaiselta kuin aiemmin. Eurooppa ja Amerikka yhdistävät voimansa, Kiinan painoarvo kasvaa koko ajan ja ilmastonmuutos vaatii paljon erilaisia toimenpiteitä. Esimerkiksi RRF:n taustalla on Euroopan Green Deal, jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on kaikkea ohjaava tekijä. Koko Eurooppa valjastetaan nyt tämän ihmiskunnan tulevaisuuden ja luonnon kannalta ratkaisevan asian eteen.
Suomalaisten yritysten teknologia on edistyksellistä, laadukasta ja ekologisesti kestävää. Niiden tuotteet auttavat juuri niissä asioissa – esimerkiksi hiilipäästöjen vähentämisessä – joista maailmalla on nyt suurin kysyntä. “Mutta edelleen meillä on paljon kehitettävää myynnissä, markkinoinnissa ja tuotteidemme markkinoille viennissä”, Sivonen huomauttaa.
Digitalisaation mahdollisuuksia voi kuvailla vain superlatiivein: ennennäkemätön, historiallinen, ennätyksellinen, valtava, huima.
– Monista tuotteista ja palveluista tulee systeemisiä isomman kokonaisuuden osia, ja siksi vahva suomalainen digiosaaminen lisää tuotteidemme kilpailukykyä. Maailma verkottuu ja sensoroituu huimaa vauhtia, ja lopulta kaikki ympärillämme on enemmän tai vähemmän kytketty yhteen. Suomalainen osaaminen juuri ympäristö- ja kommunikaatioteknologiassa on maailman huippua ja siksi meillä on edessämme historiallisen suuri mahdollisuus. Näiden suomalaisten vahvuuksien esillä pitäminen on tärkeä osa vaikuttamistyötämme täällä Euroopassa, Sivonen sanoo.
Business Finland tarjoaa kasvukykyisille yrityksille apua uudistamiseen, vientiin ja kansainvälistymiseen.