Siirry sisältöön
Uutinen 11.10.2021

MaterialPort modernisoi jätehuoltoyhtiöiden toimintaa

Jätehuoltoyhtiöiden yhteisestä tarpeesta käynnistyneen yhteishankinnan aikana kehitetty MaterialPort-toiminnanohjausjärjestelmä on otettu käyttöön alkuvuodesta 2021. MaterialPortin myötä viiden jätehuoltoyhtiön jätehuoltokeskusten ja kierrätysasemien toiminnot vastaavat sekä nykypäivän että tulevaisuuden tarpeisiin.

Hankinnan juridisena hankintayksikkönä toimivassa Lakeuden Etappi Oy:ssä MaterialPortin käyttö on jo vakiintunut osaksi arkea.

– Järjestelmän myötä varastonhallinta ja jätteen vastaanotto on helpottunut huomattavasti. Kehitystyötä on jatkettu esimerkiksi kesällä avatulla itsepalveluperiaatteella toimivalla kierrätysasemalla, RE-pisteellä, jossa asiointi tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Ajoneuvot tunnistetaan suoraan rekisterinumerosta ja opastus tapahtuu infonäyttöjen avulla, kuvailee tuotantopäällikkö Ilkka Letonsaari Lakeuden Etapista.

Innovaatiokumppanina toimineen Elenium Oy:n myyntijohtaja Joonas Jokinen on tyytyväinen kehitystyön tulokseen.

– Jo tarjouskilpailuun lähtiessämme tiedostimme, että pääsisimme mahdollisesti tekemään jotain kokonaan uutta ja toimialan toimintatapoja muuttavaa ratkaisua. Yhteistyö tilaajan kanssa sujui mielestämme erinomaisesti ja lopputuloksena syntynyt MaterialPort on moderni, skaalautuva ja jätehuoltoalaa pitkään palveleva ratkaisu, Jokinen toteaa.

– Lähivuosina jätehuoltoalalla halutaan hyötyä entistä enemmän digitalisaation mahdollisuuksista, ja on mielenkiintoista olla mukana tämän muutoksen toteuttamisessa. MaterialPort-tuoteperhettä kehitetään Eleniumilla jatkuvasti ja pystymme varmasti palvelemaan kasvavaa asiakaskuntaamme tulevaisuudessa entistä monipuolisemmin. Jo nyt käyttöä voi laajentaa esimerkiksi kulunvalvonnan tai infonäyttöjen kautta tapahtuvan opastuksen avulla.

Win-win-hyötyjä innovaatiokumppanuudesta

Hankintamenettelynä hyödynnettiin tilaajan ja toimittajan yhteiskehityksen mahdollistavaa innovaatiokumppanuusmenettelyä.

– Innovaatiokumppanuus on hyvä tapa toteuttaa uusia innovaatioita sellaisten toimijoiden kanssa, jotka uskovat toteutettavan sovelluksen kaupalliseen potentiaaliin. Tällöin molempien osapuolten tahtotilana on mahdollisimman hyvin palveleva ja laadukas ratkaisu ja se näkyy lopulta myös hankkeen lopputuloksessa, Jokinen kuvaa.

Lue lisää MaterialPortista

Business Finlandin Innovatiivisten julkisten hankintojen rahoitus on suunnattu julkisille hankintayksiköille, jotka tähtäävät palvelun ja toiminnan uudistamiseen. Rahoitus voi kohdistua innovatiivisen hankinnan suunnitteluun ja valmisteluun ja ratkaisun yhteiskehittämiseen. Tärkeää on, että projekti sisältää yhteistyötä potentiaalisten tarjoajien ja loppukäyttäjien kanssa.

Kuva: Lakeuden Etappi Oy