Siirry sisältöön
Uutinen 16.02.2021

Metallinjalostusteollisuus ja tutkimusorganisaatiot kehittämään keinoja CO2-päästöjen vähentämiseksi

Business Finland vauhdittaa 10 miljoonan euron rahoituksella mittavaa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistä Co-Innovation -hanketta, joka tähtää metallien tuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Towards Carbon-neutral Metals, TOCANEM -tutkimushanke pohjustaa hiilineutraalin metallinjalostuksen tulevaisuudessa tarvitsemia mittavia investointeja. Sen tavoitteena on vakiinnuttaa Suomen asemaa prosessi-innovaatioiden ja tuotantoteknologioiden edelläkävijänä ja kaupallistajana sekä vahvistaa metallien valmistuksessa sähkön ja vedyn hyödyntämiseen liittyvää osaamista. 

Business Finland katsoo hankkeen olevan hyvin linjassa uuden strategiansa kanssa. Tutkimus- ja kehitysinvestoinnit uusiin hiilineutraaleihin prosesseihin ovat välttämättömiä. ”Kestävä kehitys mahdollistaa talouden kasvun pitkällä aikavälillä. Tehtävämme on edistää suomalaisen osaamisen kehittymistä, jolla maamme menestyy myös tulevaisuudessa”, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola.

Lue lisää Oulun yliopiston tiedotteesta


Kolmivuotinen Towards Carbon-neutral Metals, TOCANEM-hanke on kokonaisarvoltaan 18 miljoonaa euroa. Kehitettävien prosessien pilotoinnista vastaavat Boliden Harjavalta, Boliden Kokkola, Freeport Cobalt, Fortum, Metso Outotec ja Outokumpu. Hankkeeseen osallistuvat myös Kivisampo, Owatec sekä Sapotech. Lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Metsä Group, Ovako ja SSAB. Konsortioon kuuluvat tutkimusorganisaatiot ovat Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, VTT ja Åbo Akademi. Hanketta koordinoi Oulun yliopisto.